Με επιτυχία η πρώτη η ανοικτή εκδήλωση – συζήτηση των «ΕΝΕΡΓΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση των  «ΕΝΕΡΓΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ» με θέμα «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ» και ομιλητές τον Διονύση Τεμπονέρα και την Κατερίνα Μαλακού.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, δικηγόρος-εργατολόγος, τόνισε την ανάγκη να αγωνιστούμε για το δημόσιο, υποχρεωτικό και καθολικό, σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με αναδιανεμητικό χαρακτήρα, που θα υπηρετεί την αλληλεγγύη των γενεών και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα οι δημογραφικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και κυρίως οι πολιτικές υποτίμησης της εργασίας, οδήγησαν σε διαρκή συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, οδηγώντας σε μια μεγάλη κρίση αξιοπιστίας του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Την κρίση αυτή εκμεταλλεύτηκε και η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη, ιδιωτικοποιώντας την επικουρική ασφάλιση των νέων εργαζομένων και τζογάροντας στα χρηματιστήρια τις εισφορές τους. Τονίστηκε επίσης ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι αποκομμένο από τις εξελίξεις στην οικονομία, στην αγορά εργασίας και από τους δημογραφικούς δείκτες. Για το λόγο αυτό κρίνεται επιβεβλημένη, η κατάργηση των δύο «αντιμεταρρυθμίσεων» της κυβέρνησης της ΝΔ, του αντεργατικού ν.4808/2021, Χατζηδάκη και του ν.4826/2021 για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλειας της νέας γενιάς. Πρόκειται για δύο νομοθετήματα, που ενσωματώνουν όλο το νέο-συντηρητικό αφήγημα και αντιστρατεύονται τις βασικές αρχές της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Εκτός από την τεράστια μείωση σε πόρους, που προκαλεί η ευελιξία, η επισφάλεια και η μείωση μισθών, είναι όρος και προϋπόθεση, η κατάργηση του ΤΕΚΑ(Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης) για τη βιωσιμότητα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η συνάδελφος συνταξιούχος Κατερίνα Μαλακού, παρουσίασε τα αιτήματα του σκανδαλιστικού κινήματος των συνταξιούχων, τονίζοντας ιδιαίτερα τις διεκδικήσεις για:

  • Άμεση καταβολή των συντάξεων, κύρια, επικουρική και εφ’ άπαξ αμέσως μετά την αίτηση
  • Αύξηση των αποδοχών μας. Καταβολή 13ης και 14ης σύνταξης. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή των συντάξεων. Καταβολή των αναδρομικών σε όλους.
  • Συμμόρφωση της κυβέρνησης με τις δικαστικές αποφάσεις, για τα «αναδρομικά» των συνταξιούχων
  • Κατάργηση των ιδιωτικοποιήσεων  στο ΕΣΥ, πλήρη ιατροφαρμακευτική-οδοντιατρική περίθαλψη και ανάπτυξη των δομών δημόσιας φροντίδας για τους ανήμπορους
  • Αύξηση του αφορολόγητου για συνταξιούχους στα 10.000 €, γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, επανίδρυση ΣΕΠΕ, τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών & συντάξεων.

Η επιτυχημένη πρώτη μας εκδήλωση μας δίνει κουράγιο και δύναμη να υπερασπιζόμαστε και να συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν συμμετέχοντας  στους κοινωνικούς αγώνες για ένα καλύτερο αύριο.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia