Μουσική πορεία αλληλεγγύης στην Καρδίτσα

Τα παραρτήματα Λάρισας και Τρικάλων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου χαιρετίζουν τους συναδέλφους μουσικούς που πήρανε μέρος σήμερα στην κινητοποίηση αλληλεγγύης στην Καρδίτσα καθώς και στην συγκέντρωση ενάντια στην κρατική καταστολή στις διαδηλώσεις του λαού και της νεολαίας, μπροστά στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας.

Ζητάμε συγνώμη από τους συναδέλφους για τα προβλήματα στην συνεννόηση και την ενημέρωση που εντοπίστηκαν αυτήν την εβδομάδα λόγο των πυκνών εξελίξεων και των πολλών προγραμματισμένων παρεμβάσεων.

Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα της καθημερινότητας ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος συνέβαλε σημαντικά στις δράσεις και τις κινητοποιήσεις όλου αυτού του διαστήματος. Η συλλογική προσπάθεια και συζήτηση είναι αυτή που μας ανοίγει πλέον νέους δρόμους.

Μετά και τις σημερινές κινητοποιήσεις ειδικά με την μουσική πορεία στην Καρδίτσα μπορούμε να πούμε πως από καλύτερες θέσεις, με περισσότερη πείρα και πείσμα θα κινηθούμε το επόμενο διάστημα. 

Είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε την πάλη για κάθε πλευρά της ζωής των συναδέλφων και των υπόλοιπων εργαζομένων της περιοχής μας. 

Φάνηκε αυτό στο χειροκρότημα που εισέπραξε η μουσική μας πορεία στην Καρδίτσα, από το κουράγιο που έδωσε, από τα χαιρετιστήρια μηνύματα των σωματείων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση των μουσικών, από την έμπρακτη στήριξη που δώσαμε παραδίδοντας ένα πακέτο βοήθειας για τους πληγέντες.

Στην ομιλία του ο Ηλίας Σέγκης πρόεδρος του Παραρτήματος Τρικάλων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου συμπυκνώνοντας την ουσία των εξελίξεων και της παρέμβασής μας ανέφερε:

«Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος συμπαραστέκεται στους πληγέντες της Καρδίτσας. Είμαστε σήμερα εδώ γι’ αυτήν την συμβολική πράξη στήριξης, παραδώσαμε και επιπλέον βοήθεια στο στέκι αλληλεγγύης. Διεκδικούμε μαζί σας:

  • Μέτρα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας
  • Να αποζημιωθεί στο 100% κάθε οικογένεια που υπέστη καταστροφές στην περιοχή
  • Απαλλαγή των πληγέντων από εφορία, οργανισμούς κοινής ωφέλειας και δάνεια προς τις τράπεζες.

Η μουσική μας… Αποτελεί απάντηση στο όργιο καταστολής της κυβέρνησης σε κάθε δίκαιο αγώνα – Είναι όπλο μας για την αλληλεγγύη σε όσους παλεύουν για τα δικαιώματά τους, τη ζωή και το μέλλον τους! Καταγγέλλουμε την χθεσινή βίαιη επίθεση της κυβέρνησης εις βάρος μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών. Χθες οι μαθητές της Αθήνας είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Υπουργείο Παιδείας και ζητούσαν συνάντηση με την Υπουργό, για τα αιτήματα που έχουν για μέτρα προστασίας από την πανδημία στα σχολεία. Αντί για την Υπουργό τους υποδέχθηκαν τα ΜΑΤ όπου έκαναν χρήση χημικών και δακρυγόνων σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Γνωρίζουμε την σκληρή καθημερινότητα του λαού μας, δεν Θα μας φιμώσουν, είναι γελασμένοι αν το πιστεύουν. Τους τελευταίους μήνες, από την πανδημία και ύστερα, οι περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κακή οικονομική κατάσταση. Ιδιαιτέρα όσοι εργάζονται στον χώρο του θεάματος – ακροάματος.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος από την πρώτη στιγμή βγήκε στο δρόμο διεκδικώντας μέτρα στήριξης για όλους τους καλλιτέχνες που τους περισσότερους η κυβέρνηση είχε αποκλείσει από το επίδομα. Ότι καταφέραμε, το καταφέραμε με αγώνα!

Οι δράσεις του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις έκαναν πολλούς συναδέλφους να συσπειρωθούν στον Σύλλογο αντιλαμβανόμενοι πως μόνο μέσα από αγώνα και συλλογική διεκδίκηση μπορούμε να πετύχουμε κάτι, να εκφράσουμε αυτήν την ανάγκη. Έτσι λοιπόν φτάσαμε στην δημιουργία των δύο Παραρτημάτων στην Λάρισα και στα Τρίκαλα, όπου έχουμε πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις διεκδικώντας μέτρα επιβίωσης για τους μουσικούς, με αποκορύφωμα την ΠανΘεσσαλική κινητοποίηση 26 Αυγούστου και την συμμετοχή στο πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο στις 10 Σεπτέμβρη.

Όλο αυτό το διάστημα βλέπουμε την κυβέρνηση να αδιαφορεί πλήρως για τους μουσικούς και όλους τους καλλιτέχνες και ταυτόχρονα να μοιράζει τεράστια πακέτα ενίσχυσης σε μεγάλες επιχειρήσεις του πολιτισμού, όπως τα μεγάλα θέατρα… την ίδια στιγμή πολλοί συνάδελφοι έχουν οδηγηθεί στο όριο της φτώχειας και της ανέχειας, αφού οι περισσότεροι έχουμε να δουλέψουμε 7 μήνες ενώ άλλοι έχουν κάνει δύο – τρία μεροκάματα όλα κι όλα το καλοκαίρι. Η επιστροφή στη σκηνή με 30% πληρότητα όπως λένε διαρροές, δεν θα επιτρέψουμε να σημάνει 70% μείωση του μισθού μας. 

Στην αδιαφορία των κυβερνήσεων οφείλεται και η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της Καρδίτσας αφού  οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τον νομό, δεν είναι μόνο γιατί υπήρξαν «ακραία» καιρικά φαινόμενα. Υπάρχουν αιτίες και υπεύθυνοι που είναι όλοι οι κρατικοί φορείς (Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμοι, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), γιατί δεν έκαναν όλα αυτά τα χρόνια τα απαραίτητα έργα υποδομής και αντιπλημμυρικής θωράκισης. Τα πάντα πετσοκόπηκαν και όλα έγιναν με κριτήριο την κερδοφορία μεγάλών επιχειρηματικών συμφερόντων.

Τώρα είναι η ώρα του αγώνα για όλους τους εργαζόμενους, την νεολαία! Τώρα είναι οι ώρα να συσπειρωθούν ακόμη περισσότεροι μουσικοί στο σωματείο μας ώστε να δυναμώσει η διεκδίκηση και ο αγώνας. Απευθύνουμε κάλεσμα με αφορμή και την σημερινή παρέμβαση σε όλους του συναδέλφους της Καρδίτσας, που γνωρίζουμε πως έχουν κάνει το πρώτο βήμα, τώρα να το ολοκληρώσουν συγκροτώντας παράρτημα Καρδίτσας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Θα είμαστε στο πλάι σας! 

Θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα στο δρόμο της ζωντανής συζήτησης και πάλης που έχουμε διαλέξει για την δουλειά, την ζωή, την τέχνη μας!»

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος

Παραρτήματα Λάρισας, Τρικάλων & Μουσικοί της Καρδίτσας

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia