Ξεκινά η στερέωση του βράχου του Σπηλαίου της Θεόπετρας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ξεκινά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το έργο της στερέωσης του βράχου του Σπηλαίου της Θεόπετρας για την ασφαλή επαναλειτουργία του αρχαιολογικού χώρου. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου συνολικού προϋπολογισμού 1.779.785 ευρώ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020.
«Ο πολιτισμός είναι βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο. Σε συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων Κρυσταλλία Μαντζανά, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 και τις τεχνικές μας υπηρεσίες, υπογράψαμε τη σύμβαση για τη στερέωση του βράχου του Σπηλαίου της Θεόπετρας. Μαζί με το έργο «Βελτίωση επισκεψιμότητας Σπηλαίου Θεόπετρας» που χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Τεκμηρίωσης που κατασκευάσαμε έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την ανάδειξη και επαναλειτουργία του μνημείου. Η ανασκαφική διερεύνηση του σπηλαίου, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα που καταδεικνύουν τη συστηματική χρήση του χώρου από τον άνθρωπο, από τη Μέση Παλαιολιθική (130.000 χρόνια πριν) έως και τη Νεολιθική περίοδο (4000 π.Χ.). Αυτή η χρονολογική συνέχεια είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς πρόκειται για μία από τις ελάχιστες αρχαιολογικές ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο που έχουν διασώσει μαρτυρίες για τη μετάβαση από τον Παλαιολιθικό στο Νεολιθικό τρόπο ζωής» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Οι παρεμβάσεις

Το έργο αφορά στην αποκατάσταση της ευστάθειας του αρχαιολογικού χώρου κατά μήκος της διαδρομής πρόσβασης και στη στερέωση των βραχωδών πρανών στον εξωτερικό χώρο του Σπηλαίου.
Συγκεκριμένα προβλέπονται:
-Εργασίες αντιστήριξης βραχομάζας
-Καθαιρέσεις επικρεμάμενων βραχωδών τεμαχίων
-Αγκυρώσεις μεμονωμένων τεμαχίων στα εξωτερικά πρανή πρόσβασης και παρειών του σπηλαίου
-Τοποθέτηση φραχτών ανάσχεσης βραχοπτώσεων
-Τοποθέτηση αγκυρωμένου πλέγματος επένδυσης των βραχωδών πρανών
-Εγκατάσταση ικριωμάτων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia