Οι Σακαφλιάδες για την προστασία του Ασπροποτάμου!

Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Η περιοχή του Ασπροποτάμου αποτελεί μαζί με τα Μετέωρα φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό και σύμβολο της περιοχής των Τρικάλων, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα και μοναδικά στη διαμόρφωση, φυσικό πλούτο, βιοποικιλότητα και αισθητική του τοπίου ορεινά συγκροτήματα της Ν.Πίνδου. Η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της, βάσει της ΚΟ 92/43/ΕΕC έχει συμπεριλάβει την περιοχή στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Νatura 2000 (ZEP&TKΣ= Τόπος Κοινοτικής Σημασίας) ενώ αποτελεί τμήμα του Εθνικού Πάρκου «Τζουμέρκων-Κοιλάδας Αχελώσου-Αγράφων- Μετεώρων». Επίσης στην ίδια περιοχή υπάρχει θεσμοθετημένο Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

Στον αδιατάρακτο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ορεινό όγκο με τους σπάνιους γεωμορφολογικούς σχηματισμούς, απομεινάρια της τελευτίας παγετωνικής περιόδου, τις αλπικές περιοχές υψηλής αισθητικής αξίας και με υψηλούς δείκτες-βιοποικιλότητας, λόγω του μεγάλου πλούτου σε αριθμό και ποικιλία ειδών χλωρίδας και πανίδας συμπεριλαμβανομένων και ενδημικών ειδών αλλά και ειδών προτεριαότητας με βάση την ΚΟ 92/43/ΕΕC (annex II) πχ καφέ αρκούδα, θα επέλθει ολική καταστροφή! Δάση και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, θα ισοπεδωθούν κάτω από τις ερπύστριες των σκαπτικών μηχανημάτων που θα φέρουν την «πράσινη» ανάπτυξη και τις «επενδύσεις».

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την περιοχή του Ασπροποτάμου έχουν γίνει δεκάδες αιτήσεις από ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδιοδότησης και αφορούν τη δημιουργία όχι ενός, ούτε δύο αλλά 33(!)
αιολικών εργοστασίων συνολικής ισχύος 547,45 ΜW. Πρόκειται για απίστευτα μεγέθη καθώς αυτά αντιστοιχούν περίπου στο 20% της συνολικής εγκατεστημένης αιολικής ισχύος σε όλη τη χώρα. Υπολογίζοντας ότι μια μέσου τύπου ανεμογεννήτρια έχει ισχύν 2 ΜW και ύψος 150 μέτρων μιλάμε για περίπου 300 ανεμογεννήτριες σε δεκάδες συστοιχίες.

Τα λεγόμενα αιολικά «πάρκα», δεν είναι πάρκα όπως αρέσκονται να τα αποκαλούν οι εταιρείες που τα εγκαθιστούν προκειμένου να τα εξαγνίσουν στο υποσυνείδητο της κοινής γνώμης, είναι βαριές βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας που επιβαρύνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το περιβάλλον της περιοχής στην οποία εγκαθίστανται.

Οι ανεμογεννήτριες είναι βιομηχανικά μεγαθήρια με βαρύτατο ενεργειακό αποτύπωμα, το μήκος των πτερυγίων τους μπορεί να φτάνει τα 100 μέτρα και να ζυγίζουν 50 τόνους και είναι φτιαγμένες από τοξικά για το περιβάλλον, μη ανακυκλώσιμα υλικά, μεταξύ των οποίων άνθρακας, για να στηριχτούν απαιτούν τουλάχιστον 700 κυβικά τσιμέντο και για να μεταφερθούν απαιτούν διάνοιξη δρόμων, καταστροφή δασών και μετατροπή περιοχών σε νταμάρια και εργοτάξια.

Επιπτώσεις στη φύση.

Καταστροφή των δασών, του τοπίου και του μοναδικού, αδιατάρακτου οικοσυστήματος της περιοχής.

Η διάνοιξη εκατοντάδων χιλιομέτρων νέων δρόμων μεγάλου πλάτους με ακτίνες καμπυλότητας που θα αξεπερνούν τα 50 μέτρα και πολύ μεγάλα ύψη πρανών που θα δημιουργηθούν στις κορυφές των βουνών του Ασπροποτάμου θα μετατρέψουν την περιοχή σε απέραντο λατομείο-εργοτάξιο.

Τα εκατοντάδες χιλιόμετρα νέων δικτύων και πυλώνων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και εκατοντάδες «γήπεδα» για τις βάσεις στήριξης των Α/Γ που θα δημιουργηθούν στις κορυφές των βουνών θα αποτελειώσουν ότι θα έχει απομείνει από την διάνοιξη των δρόμων.

Αυτό που θα προκύψει μετά την εγκατάσταση των αιολικών δεν θα θυμίζει σε τίποτα τον Ασπροπόταμο όπως τον γνωρίζουμε.

Σπάνια απειλούμενα με εξαφάνιση είδη πτηνών θα κατακρεουργηθούν στα πτερύγια των ανεμογεννητριών. Το έδαφος καθώς και τα νερά θα δεχτούν τεράστια επιβάρυνση και μόλυνση. Η υδρολογική ισορροπία ενδέχεται να διαταρακτεί ανεπανόρθωτα.

Επιπτώσεις στις τοπικές κοινότητες
Ιδιωτικοποίηση δασών και νερών.

Η αδειοδότηση εγκατάστασης αιολικών γίνεται με όρους «παραχώρησης» της περιοχής στους εργολάβους-επενδυτές. Επιπλέον, η υψηλή τάση από τις καλωδιώσεις σύνδεσης των εργοστασίων γεννάει τεράστιους κινδύνους πυρκαγιών, ενώ οι νέοι δρόμοι θα δώσουν πρόσβαση σε απάτητα μέχρι τώρα σημεία, στον καθένα που καραδοκεί για την εκμετάλλευση της περιοχής.

Κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων των γύρων περιοχών.

Ακουστικός θόρυβος.

Ο αεροδυναμικός θόρυβος από την περιστροφή των πτερυγίων είναι τεράστιος και παράγει μεγάλη όχληση για τις γύρω περιοχές.

Θόρυβος από υπόηχους και ήχους χαμηλών συχνοτήτων.

Οι ανεμογεννήτριες εκπέμπουν σε μεγάλη απόσταση υπόηχους και ήχους χαμηλών συχνοτήτων που ευθύνοναι για μια σειρά προβλημάτων στην ανθρώπινη υγεία, πονοκέφαλους, ζαλάδες, ναυτία, ταχυκαρδία κ.ά.

Κίνδυνοι για την υγεία των ζώων.

Τα αιολικά πάρκα είναι επιβλαβή για τα πουλιά, αφού διαταράσσουν τις διαδρομές μετανάστευσης και προκαλούν τον θάνατο κάποιων εξ αυτών.

Προκαλούν αλλαγές στην ισορροπία των ζώων σε ένα οικοσύστημα σαν να ήταν αρπακτικά ζώα. «Είναι τα “αρπακτικά” των αρπακτικών, όχι με την έννοια των δολοφόνων τους, αλλά μειώνοντας την παρουσία αρπακτικών σε αυτές τις περιοχές.

Επίσης, προκαλούν προβλήματα στην υγεία και την παραγωγική ικανότητα των ζώων κτηνοτροφίας.

Τα γαλλικά δικαστήρια έχουν επιδικάσει αποζημιώσεις σε κτηνοτρόφους για προβλήματα υγείας των ζώων τους εξαιτίας της εγκατάστασης αιολικών σε κοντιντές περιοχές.

Υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και καταστροφή του οικοτουρισμού.

Η εγκατάσταση αιολικών εργοστασίων απωθεί τους φυσιολάτρες, υποβαθμίζει το τοπίο και μειώνει το ενδιαφέρον των τουριστών για μια περιοχή. Έρευνα τουριστικών επιχειρηματιών οικοτουρισμού στο εξωτερικό (Γαλλία) έχει καταδείξει την άμεση σχέση εγκατάστασης αιολικών και μείωσης του ενδιαφέροντος των τουριστών να επισκεφτούν την περιοχή. Λογικό, ποιος θέλει να κάνει τις διακοπές του δίπλα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις; H Unesco έχει εκδόσει συστάσεις για την αποφυγή εγκατάστασης αιολικών σε περιοχές προστατευόμενης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Βεβήλωση της ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας της περιοχής.

Ένας μεγαλοεργολάβος διαβαίνει κι άλλος έρχεται.

Οι εμβληματικές για την ελληνική ιστορία βουνοκορυφές της Πίνδου παραδίδονται σε εγχώριους και ξένους «επενδυτές» και ιοοπεδώνονται, τσιμεντάροντα και καταστρέφονται για πάντα με συνοπτικές διαδικασίες και συχνά κατά παράβαση νόμων και κανονισμών.

ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Οι περιοχές Natura2000 βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ο Γ.Γ του υπουργείου Περιβάλλοντος το περασμένο φθινόπωρο ήτανξεκάθαρος «δεδομένου ότι το 30% του εδάφους της ελληνικής επικράτειας είναι ενταγμένο σε ζώνες Νatura, θα γίνουν επενδύσεις και εντός αυτών των περιοχών.

Με το πρόφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών καταργούνται και στη συνέχεια επαναστυστήνονται στο πλαίσιο ενός νέου ΝΠΙΔ το οποίο θα ελέγχεται πλήρως από το υπουργείο. Αυτή και άλλες πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι οι επίδοξοι καταστροφείς της περιοχής μας, οι «επενδυτές» σχεδιάζουν και το κράτος νομοθετεί ώστε να εξυπηρετήσει τα σχέδιά τους.

Αλλά και σε επίπεδο Ε.Ε, ενώ Ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο Μακρόν δηλώνουν την πρόθεσή τους να περιορίσουν την εγκατάσταση αιολικών στη χώρα τους, προωθείται Μηχανισμός Χρηματοδότησης Έπενδύσεων ΑΠΕ που αναγκάζει τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης με πιο χαλαρή περιβαλλοντική νομοθεσία,όπως η Ελλάδα, να δέχονται στην επικράτειά τους
εγκάτασταση επιδοτούμενων αιολικών εργοστασίων ξένων εταιρειών, με όρους αποικιοκρατίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν κάποια συμμετοχή σε προγράμματα οικονομικής βοήθειας.

Η επίθεση στην ελληνική φύση είναι ενιαία και ανελέητη και έχει όνομα: λέγεται «Πράσινη Ανάπτυξη» Έτσι, η ολοκληρωτική καταστροφή της Πίνδου και η μετατροπή του Ασπροποτάμου σε κρανίου τόπο μας παρουσιάζονται από τους τοπικούς πολιτικούς ως προοπτική ανάπτυξης της περιοχής που δήθεν θα φέρουν ευημερία στους κατοίκους της.

Στην πραγματικότητα, φυσικά, ισχύει ακριβώς το αντίθετο τόσο σε επίπεδο τοπικής οικονομίας όσο και εθνικής, αφού αυτή η καταστορφή είναι επιδοτούμενη από τους φόρους μας ως δήθεν οικολογική και «πράσινη», πράσινη σαν το χρώμα του χρήματος που θα κερδίσουν οι εγχώριοι και ξένοι μεγαλοεργολάβοι.

Τα συμφέροντα είναι τεράστια και πολυεθνικά και γι αυτό έχει εξαπολυθεί σε εθνικά και διεθνή ΜΜΕ καμπάνια πλύσης εγκεφάλου των πολιτών υπέρ αυτής της ανάπτυξης που θα καταστρέψει τα ελληνικά βουνά, θα επιβαρύνει τον καταναλωτή με έμμεσους φόρους και χρεώσεις για καταβολή επιδοτήσεων σε «επενδυτές» και θα μετατρέψει τελικά τη χώρα σε ενεργειακά εξαρτημένη από εισαγωγές ρεύματος, αφού η ενέργεια που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες δεν είναι αιολική αλλά αίολη, δηλαδή ασταθής.

Δυστυχώς, η μετατροπή του φυσικού περιβάλλοντος σε επενδυτικό, για την οποία μιλάει η κυβέρνηση και η μετατροπή της χώρας σε «μπαταρία της Ευρώπης» που υποσχέθηκε με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος ο πρωθυπουργός περνάει μέσα από την καταστροφή παρθένων περιοχών όπως ο Ασπροπόταμος.

Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για να σώσουμε την μοναδική περιοχή του Ασπροποτάμου. Ενώνουμε τις φωνές μας και τις αντιδράσεις μας με τους συμπολίτες μας στην Καρδίτσα και την Ευρυτανία που παλεύουν κι αυτοί για τη σωτηρία των Αγράφων, αλλά και με όλες τις συλλογικότητες παντού στην Ελλάδα που δίνουν τον δίκαιο αγώνα για τη σωτηρία του τόπου τους από αυτή την οικολογική και κοινωνική καταστροφή που έχει δρομολογηθεί σε όλη τη χώρα και θυσιάζει το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας στο
βωμό της «πράσινης» ανάπτυξης, του ιδιοτελούς κοντόφθαλμου κέρδους και των ξένων συμφερόντων.

H Πίνδος μας χρειάζεται!

πηγή : https://sway.office.com/oHvyssoUSz9fJRGj?ref=Link&fbclid=IwAR1c3j7CWmmpVS_enVFp-2RmZ3TjvogkJ87UI1WmOhO2KEByT_b8IsTAGBw

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ
ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia