Site icon trikalafocus.gr

Ομιλία του Βουλευτή Σάκη Παπαδόπουλου για το ΚΕΘΕΑ.

Το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών αποκαλύπτει όλη την αντιφατικότητα της δεξιάς  πολιτικής της ΝΔ, αλλά και τις κεντρικές επιδιώξεις της. Ρυθμίζει θέματα αναγκαία προς αντιμετώπιση, με επιλογές που συμφωνούμε, θέματα που διαφωνούμε με τις επιλογές που κάνει η Κυβέρνηση  ή κάναμε τις παρατηρήσεις μας – ακούσαμε και συγκεκριμένες προωθητικές προτάσεις που έγιναν στην ακρόαση Φορέων – αλλά και στις συνεδριάσεις των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων. Κυρίως όμως, κάνει αυταρχικές παρεμβάσεις σε ζητήματα που αποκαλύπτουν τις ιδεολογικοπολιτικές αγκυλώσεις – εμμονές της ΝΔ και τις πρακτικές οικοδόμησης – επανίδρυσης του γαλάζιου « λουδοβίκειου» κράτους, χαρακτηριστικές στον νόμο για το επιτελικό κράτος και τώρα στις ρυθμίσεις για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.

 Το κύριο πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι την ενοχλούν οι διαδικασίες αυτοδιοίκησης – αυτοδιαχείρισης των Κοινωφελών Οργανισμών, την ενοχλεί η φιλοσοφία της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ.  Θέλει Διοικήσεις όπως αυτές που υπήρχαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Διοικήσεις που να αποτελούν « το μακρύ χέρι» της διαπλεκόμενης εξουσίας, όπως είχε καταγγείλει για το ΚΕΕΛΠΝΟ η πρώην πρόεδρός του κ. Τζένη Κρεμαστινού. Αποδείχθηκε όμως, ότι και με ελεγχόμενες κομματικά  Διοικήσεις, δεν διασφαλίζεται η χρηστή διαχείριση, η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία, που επικαλείται η ΝΔ ως πρόθεση της νομοθέτησής της. Στο ΚΕΕΛΠΝΟ έγιναν όργια διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και παρά τις έγκαιρες επισημάνσεις από την πρώην υφυπουργό Υγείας της Κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, την κ.Φωτεινή Σκοπούλη, συνεχίστηκε να διανέμεται αφειδώς μαύρο χρήμα προς « ημετέρους», ύψους πολλών εκατομυρίων ευρώ.  Το ίδιο έγινε και στο « ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ», παρά τον διορισμό από τις Κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ 3 μελών στο ΔΣ. Το ίδιο έγινε συνολικά στο χώρο της Υγείας και του Φάρμακου με διοικήσεις που διόριζε η ΝΔ και με Υπουργούς δικούς της. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έγινε την 30/9/2019, αρκετά πριν δημοσιοποιηθούν οι Εκθέσεις οικονομικών αταθσαλιών στο ΚΕΘΕΑ από την Ομάδα Εργασίας και το ΓΛΚ. 

Τίποτε δεν διασφαλίζει ότι με τον εκλεκτό σας Χρήστο Λιάπη ως πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ και τα άλλα διορισμένα από σας μέλη του ΔΣ, θα υπάρξουν συνθήκες χρηστής διοίκησης και διαχείρισης, θα υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση των 20 εκατ. ευρώ με τα οποία χρηματοδοτείται το ΚΕΕΛΠΝΟ από το Υπουργείο Υγείας, θα υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση των απαράδεκτων φαινομένων που εντοπίστηκαν στις Εκθέσεις της Ομάδας Εργασίας και του ΓΛΚ, από την αντιμετώπιση που θα έκανε το νέο ΔΣ το οποίο θα εκλέγονταν από τη Γενική  Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ. Και είναι εξοργιστικό να συγκρίνετε κύριε Κικίλια τα προσόντα του εκλεκτού σας, με εκείνα των καταξιωμένων Προέδρων που ηγήθηκαν του αυτοδιοίκητου ΚΕΘΕΑ στα 36 χρόνια λειτουργίας του και ειδικά με τα προσόντα της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, η οποία επι 15 χρόνια συμμετείχε στην διαμόρφωση της ολιστικής στρατηγικής του ΚΕΘΕΑ για την πρόληψη – την απεξάρτηση – την θεραπεία – την επανένταξη.   

Στα θέματα που έπρεπε να ρυθμιστούν βρίσκουμε :

Στις Λοιπές Διατάξεις υπάρχουν ρυθμίσεις:

  1. Με ποιο τρόπο διευκολύνεται η απρόσκοπτη λειτουργία των υπουργείων, όταν σε περίπτωση που οι μειωμένες πιστώσεις δεν επαρκούν, πρέπει να τους χορηγηθούν από το Υπουργείο Οικονομικών με τη διαδικασία του ειδικού αποθεματικού; Στο Υπουργείο Υγείας π.χ. πως ρυθμίζονται οι ήδη ανεπαρκείς πιστώσεις για λειτουργικά έξοδα ; 
  2. Το ανώτατο όριο των δύο αποθεματικών θα είναι επαρκές για να καλύψει τις δαπάνες σε περίπτωση μιας πραγματικά μη προβλεπόμενης κατάστασης π.χ. σεισμός; Και στην περίπτωση αυτή υπάρχει ρεαλιστική πιθανότητα να δοθούν χρήματα στα υπουργεία που δεν έχουν επαρκείς πιστώσεις;
  3. Εάν το ζητούμενο είναι η ρεαλιστική πρόβλεψη των δαπανών, γιατί γίνεται με τρόπο που φαίνεται να θέτει σε κίνδυνο τη ομαλή λειτουργία των υπουργείων;
  4. Μήπως υπάρχει επιλογή για περαιτέρω περικοπή δαπανών;

Επιφυλασσόμαστε μέχρι  να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα

Με την προτεινόμενη διάταξη δύνανται να καταβληθούν δεδουλευμένες υπερωρίες. Είναι θετική ρύθμιση και την υπερψηφίζουμε.

 Όλες οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για το ΚΕΘΕΑ είναι προκλητικά απαράδεκτες. Προκαλούν ρήγμα στη σχέση της Διοίκησης του ΚΕΘΕΑ με το σύνολο των Φορέων που μετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις του ΚΕΘΕΑ. ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ. 

Οι αναφορές του κ.Κικίλια στις Εκθέσεις της Ομάδας Εργασίας για την αποτίμηση του θεραπευτικού προγράμματος ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ και του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους είναι προσχηματικές. Επιχειρούν να δικαιολογήσουν εκ των υστέρων την πολιτική απόφαση της ΝΔ « να άρει την ηγεμονία της Αριστεράς στα ζητήματα της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων» – δηλαδή την ολιστική στρατηγική για την πρόληψη, την απεξάρτηση, την θεραπεία, την επανένταξη -, να προωθήσει τις δεξιές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης, να καταργήσει την αυτοδιοίκηση – αυτοδιαχείριση του ΚΕΘΕΑ και να διορίσει κομματικά ελεγχόμενη διοίκηση. Οι καταγγελίες για περίεργες αντιδεοντολογικές συμπεριφορές υπαλλήλων μιάς από τις 110 δομές, για οικονομικές αταθσαλίες, για παράνομες προμήθειες,  για αποφυλάκιση εμπόρων ναρκωτικών που βαπτίζονταν χρήστες, πρέπει να ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη. 

 Οφείλετε ακόμη να ξεκαθαρίσετε και τα περί αποδοχών του Προέδρου του ΚΕΘΕΑ για τον οποίο δηλώσατε ότι θα είναι άμισθος ενώ το Σ/Ν αναφέρει ότι θα ρυθμιστούν με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας. 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Exit mobile version