Ουρανία Παπαζεύκου: «ΟΧΙ στα χειραγωγούμενα Υπηρεσιακά Συμβούλια»

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,

Μετά τις εκλογές–παρωδία, το ΥΠΑΙΘ συνεχίζει το θέατρο του παραλόγου αντικαθιστώντας τους αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου στα ΠΥΣΔΕ με διορισμένα μέλη. Με εμβόλιμη τροπολογία στο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση (άρθρο 123, που δεν υπήρχε στη διαβούλευση…), προβλέπεται η αντικατάσταση των αιρετών εκπροσώπων, σε περίπτωση μη αποδοχής διορισμού τους ή παραίτησής τους, από Διευθυντές σχολικών μονάδων ή από εκπαιδευτικούς που έχουν τουλάχιστον 15 έτη εκπαιδευτική προϋπηρεσία!

Ο κλάδος συσπειρωμένος έδωσε ηχηρή απάντηση στην προσπάθεια του υπουργείου να επιβάλει την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις «εκλογές» για τα υπηρεσιακά συμβούλια και απονομιμοποίησε τη διαδικασία. Σε ποσοστό 92% πανελλαδικά (στα Τρίκαλα το ποσοστό ξεπέρασε το 95%) επέλεξε ΑΠΟΧΗ, δίνοντας μάθημα ενότητας και αντίστασης στον αυταρχισμό της κυβέρνησης. 

Τα ώτα των «αρίστων» παραμένουν ερμητικά κλειστά στο εκκωφαντικό μήνυμα που έστειλαν οι εκπαιδευτικοί του δημόσιου σχολείου. Η Κεραμέως, με χουντικού τύπου λογικές και πρακτικές, καταργεί τους αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Πρόκειται για μια ακραία επίθεση αποκλειστικά και μόνο εκδικητικού χαρακτήρα, πρωτοφανή και αταίριαστη σε κάθε πολιτικό λειτουργό οποιασδήποτε παράταξης, που υποδηλώνει πολλά για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Είναι τμήμα της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης όπως τη βλέπουμε να ξεδιπλώνεται καθημερινά μέσω της υπονόμευσης και καταπάτησης των δημοκρατικών μας κατακτήσεων.

Καταργείται ο θεσμός του αιρετού!!!

Για πρώτη φορά, μετά την επαναφορά τους μεταπολιτευτικά, δεν θα συμμετέχουν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια!!!  Μόνο σε δύο αντιδημοκρατικές περιόδους, της Δικτατορίας  του Μεταξά και της Χούντας, αποπέμφθηκαν οι αιρετοί από τα συμβούλια. 

Το ΥΠΑΙΘ συγκροτεί απόλυτα χειραγωγούμενα ΠΥΣΔΕ-ΑΠΥΣΔΕ-ΚΥΣΔΕ μόνο με διορισμένους!!! Η εκπροσώπηση των εκπαιδευτικών, η προάσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, η διαφάνεια, η αμεροληψία, η ισότιμη και δίκαιη αντιμετώπιση παύουν, φαλκιδεύονται, ναρκοθετούνται. Συμβούλια που ελέγχονται μόνο από τη Διοίκηση και δε λογοδοτούν σε κανέναν! Συμβούλια με τους «ημετέρους» για  τους  «ημετέρους».

Προμηνύεται επιστροφή στις μαύρες εποχές και στα σκοτάδια της συναλλαγής και του ρουσφετιού, των πολιτικών πιέσεων και της πελατειακής αντίληψης!

Η κυβέρνηση ξεπέρασε τον πολιτικό της εαυτό. Με πρόσχημα την πανδημία νομοθετεί τα πιο αντιεκπαιδευτικά, αντιεργατικά, αντιπεριβαλλοντικά και απάνθρωπα νομοσχέδια. Η ανάλγητη πολιτική της αποδομεί και σαρώνει τα πάντα.

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,

Όσο αυτοί «ανέμελα» εφαρμόζουν την νεοφιλελεύθερη πολιτική τους ατζέντα, εμείς περήφανα και ανυπόταχτα υψώνουμε το ανάστημά μας, οραματιζόμενοι μια καλύτερη κοινωνία με ελευθερία, δημοκρατία και ισότητα, και ένα δημόσιο σχολείο που να χωρά όλα τα παιδιά και όλη τη γνώση.

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΠΥΣΔΕ Τρικάλων, πράξη 21η/21-12-2020, καταθέσαμε δήλωση αποχώρησής μας ως ένδειξη διαμαρτυρίας, αφού αποκαλύψαμε την απαράδεκτη μεθόδευση της Δ/νσης Π/θμιας Εκπ/σης Τρικάλων, η οποία με μια σειρά παράτυπων και στα όρια της νομιμότητας ενεργειών, επιδίωξε την κάλυψη λειτουργικών κενών καθηγητών Πληροφορικής που προέκυψαν στα σχολεία της αρμοδιότητάς της με καθηγητές Πληροφορικής της Δ/θμιας, παραβαίνοντας την κείμενη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία η κάλυψη λειτουργικών κενών στην Π/θμια γίνεται από εκπαιδευτικούς της Δ/θμιας  μόνο όταν δεν υπάρχει ανάλογη άνεση ωρών στην Π/θμια. 

Ειδικότερα, στο καταρχήν προφορικό αίτημα της Π/θμιας Δ/νσης εκπαίδευσης Τρικάλων προς το ΠΥΣΔΕ Τρικάλων για την κάλυψη των λειτουργικών κενών που προέκυψαν στα σχολεία της αρμοδιότητάς της σε καθηγητές Πληροφορικής η παράταξή μας υπέβαλε στο ΥΣ την πρόταση, η οποία και έγινε ομόφωνα δεκτή από όλα τα μέλη, αφενός η Π/θμια να καταθέσει εγγράφως το αίτημά της και αφετέρου να συνοδεύεται από κατάσταση με τις ανέσεις των εκπαιδευτικών Πληροφορικής της Π/θμιας. Στο σχετικό λοιπόν έγγραφο της ΔΔΕ Τρικάλων, αρ. πρωτ. 11870/06-11-2020, η Δ/νση Π/θμιας Εκπ/σης  απάντησε με το αρ. πρωτ. 6849/10-11-2020 έγγραφό της. Συγκεκριμένα, από τη μια γνωστοποιεί στο ΠΥΣΔΕ τα λειτουργικά κενά ανά σχολείο ορθά, από την άλλη όμως παραθέτει τις ανέσεις όχι ανά εκπαιδευτικό, όπως όφειλε να πράξει, αλλά ανά σχολείο. Έτσι, δεν μπορούσαν να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα όσον αφορά στις ανέσεις των εκπαιδευτικών της Π/θμιας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μετακινηθούν καθηγητές Πληροφορικής από την Δ/θμια στην Π/θμια παράτυπα, γιατί όπως προέκυψε από την απόφαση 13124/8-12-2020 της Περιφερειακής Δ/νσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Θεσσαλίας με θέμα την ανάθεση διοικητικού έργου των κοινών ειδικοτήτων Π/θμιας και Δ/θμιας, η άνεση των εκπαιδευτικών Πληροφορικής της Π/θμιας επαρκούσε για την κάλυψη των λειτουργικών κενών των σχολείων της αρμοδιότητάς της. Προφανώς το αίτημα προς την Δ/θμια αποσκοπούσε στην εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών. Στον πίνακα που καταθέσαμε στο ΠΥΣΔΕ Τρικάλων, αποτέλεσμα επεξεργασίας της απόφασης της Περιφερειακής Δ/νσης, αποδεικνύεται και η μη συμπερίληψη ωρών άνεσης σε κάποιες περιπτώσεις εκπαιδευτικών. Έτσι, οι θιγόμενοι εκπαιδευτικοί που κατέθεσαν σχετική ένσταση στο ΠΥΣΔΕ δικαιώθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο.   

Με την παρουσία μας στο ΠΥΣΔΕ Τρικάλων, υλοποιήσαμε τη βασική μας αρχή ότι οι αιρετοί αποτελούν το «άγρυπνο μάτι του κλάδου», διασφαλίζοντας τη διαφάνεια στη λειτουργία των Συμβουλίων, υπερασπιζόμενοι τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εκπαιδευτικών, με γνώμονα τις θέσεις και τις επιλογές του κλάδου, με συνεχή ενημέρωση και στενή συνεργασία με την ΕΛΜΕΤ και τους συναδέλφους/ισσες για όλα τα θέματα! Για εμάς, η προάσπιση των εργασιακών συμφερόντων των εκπαιδευτικών με Δικαιοσύνη, Αμεροληψία και Διαφάνεια, δεν είναι χάρη ή ευνοϊκή μεταχείριση, αλλά απαράγραπτο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ! Στη θέση μας αυτή παραμείναμε αταλάντευτοι όλα αυτά τα χρόνια!

Έχουμε ακόμα πολλές μάχες να δώσουμε, καθώς μάλιστα τα προβλήματα στην εκπαίδευση και την κοινωνία ολόκληρη οξύνονται όλο και περισσότερο με την υγειονομική και οικονομική κρίση. Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να δεχτεί επιτέλους τον ουσιαστικό διάλογο, τόσο για το θέμα των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια όσο και για όλα τα ανοιχτά ζητήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση. Η Κυβέρνηση των «αρίστων» της ΝΔ με την αδιάλλακτη στάση της, ως συνέχεια της πολιτικής 2012-2014, έχει ήδη προωθήσει μια σειρά αναχρονιστικών, αντιεκπαιδευτικών και ταξικών πολιτικών οι οποίες επιβλήθηκαν παρά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων: Τράπεζα θεμάτων, αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, αναγραφή διαγωγής στα απολυτήρια, κάμερες στην τάξη, τηλεκπαίδευση με απουσίες στα υπό κατάληψη σχολεία, αλλαγές ωρολογίων προγραμμάτων εις βάρος των μαθητών και εκπαιδευτικών, νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ιδιωτικών κολλεγίων και αποφοίτων δημόσιων πανεπιστημίων, νόμος για την ιδιωτική εκπαίδευση, ανεπαρκής διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία και απόρριψη όλων των σχετικών μέτρων που πρότεινε η εκπαιδευτική κοινότητα (μείωση μαθητών ανά τμήμα, διορισμοί εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, διενέργεια δωρεάν τεστ κλπ). Το υπουργείο και ολόκληρη η κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που εφαρμόζουν θα οδηγήσει στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και της κοινωνίας και γι’ αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να αμβλύνουν και να κάμψουν τις αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, που επί μήνες αντιστέκεται σθεναρά και χαλάει την ακριβοπληρωμένη εικόνα της κυβέρνησης! Ενάντια στην καταστροφική πολιτική τους, οι μεγάλοι αγώνες είναι μπροστά μας. Με καθαρούς στόχους, ενότητα και αγωνιστικότητα θα τους πετύχουμε. Για προστασία της αυτονομίας των συνδικάτων και των δικαιωμάτων τους, για την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης για Δημοκρατία και Ελευθερία στα σχολεία!

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ-ΣΥΝΕΚ θα συνεχίσει και από την 1η Γενάρη να είναι δίπλα σε κάθε συναδέλφισσα και κάθε συνάδελφο απέναντι στον αυταρχισμό και τις αυθαιρεσίες της διοίκησης! Ελέγχουμε, αποκαλύπτουμε και καταγγέλλουμε κάθε παρατυπία και αδιαφάνεια! Κανείς και καμιά δεν θα μείνει μόνος/η του!

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΠ/ΚΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ, 

ΕΙΤΕ ΩΣ ΑΙΡΕΤΟΣ-ΕΙΤΕ ΩΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΣΕ ΥΣ – ΚΑΡΙΚΑΤΟΥΡΕΣ!

ΔΕΝ  ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ!

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΠΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΣ!!!

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia