Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Τρικάλων για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας καθιερώθηκε επίσημα το 2007 και μέχρι το 2013 εορταζόταν στις 12 Σεπτεμβρίου ώστε να συμπίπτει με τα γενέθλια του ιδρυτή της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Δρ Τσαρλς Γκοντόν. Τον Σεπτέμβριο του 2012, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας, η ημερομηνία μετατέθηκε στις 20 Μαρτίου. Η νέα ημερομηνία επιλέχθηκε ώστε να αντανακλά τα παρακάτω:

– Ένας ηλικιωμένος πρέπει να έχει συνολικά 20 φυσικά δόντια μέχρι το τέλος της ζωής του για να θεωρείται υγιής.

– Ένα παιδί πρέπει να έχει 20 νεογιλά δόντια.

– Οι υγιείς ενήλικες πρέπει να έχουν συνολικά 32 δόντια και 0 τρύπες στα δόντια τους (3/20, σύμφωνα με το σύστημα αναγραφής της ημερομηνίας στις ΗΠΑ).
 

Ειδικά για φέτος, με τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημική κατάσταση στην ζωή όλων μας η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει επιλέξει ως κεντρικό σύνθημα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής το
«Περήφανα χαμόγελα πίσω από τις μάσκες». Διότι το γεγονός ότι, εξ ανάγκης, κρύβουμε το χαμόγελό μας δεν σημαίνει, επ’ ουδενί, πως μπορούμε να το παραμελήσουμε. 

Γι’αυτό ως ΟΣΤ θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε όλους την τεράστια σημασία της πρόληψης, που κατέχει εξέχουσα θέση στην Ιατρική επιστήμη ήδη από την αρχαιότητα και τον Ιπποκράτη. Στο κομμάτι της διατήρηση της στοματικής μας υγείας, η πρόληψη επιτυγχάνεται με πέντε ουσιαστικά βήματα, που πρέπει να εμπεδώσει ο καθένας από εμάς:

-Βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές ημερησίως για δύο λεπτά τη φορά με χειροκίνητη ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα (με βάση τις οδηγίες του γιατρού σας) και με φθοριούχο οδοντόκρεμα. (Ιδανικά μην ξεπλένετε το στόμα σας μετά το βούρτσισμα αλλά απλά φτύστε την περίσσεια της κρέμας. Δίνετε έτσι δυνατότητα στα δραστικά συστατικά της οδοντόκρεμας  να δράσουν περισσότερο χρόνο. Χρησιμοποιείστε φθοριούχο στοματικό διάλυμα.)

-Υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής. Αποφυγή σνακς, επεξεργασμένων τροφών καθώς επίσης τροφών και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα.

-Περιορισμός-ιδανικά οριστική διακοπή!-του καπνίσματος και της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

-Χρήση προστατευτικού νάρθηκα για όσους ασχολούνται με αθλήματα επαφής.

-Ουδεμία αμέλεια σε ότι αφορά τον έλεγχο του στόματος από ειδικούς. Επισκεφτείτε τακτικά τον οδοντίατρό σας και σίγουρα, τουλάχιστον, μία φορά τον χρόνο. Μην ξεχνάτε ποτέ πως η έγκαιρη διάγνωση οποιουδήποτε προβλήματος μπορεί να σας γλυτώσει από κόπο, χρόνο και χρήμα.

Η τήρηση αυτών των κανόνων αποτελεί βασικό πυλώνα διατήρησης της συνολικής σωματικής και ψυχικής υγείας δεδομένου ότι πλήθος ασθενειών-άνω των 1000 εκ των οποίων οι 800 συστηματικές!- εκδηλώνονται στην στοματική κοιλότητα, με πολλές από αυτές να εμφανίζονται εκεί ως πρώτη εκδήλωση μιας νόσου που έχει ήδη ή θα προσβάλλει άλλα όργανα ή συστήματα. Ταυτόχρονα τα μικρόβια που βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα μπορούν υπό συνθήκες να μεταναστεύσουν, μέσω της αιματικής κυκλοφορίας, και να προσβάλλουν άλλα ζωτικά όργανα όπως η καρδιά ή οι νεφροί . Και βέβαια η έλλειψη δοντιών επηρεάζει τη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος ενώ ένα αντιαισθητικό χαμόγελο μπορεί να αποτελεί αιτία κοινωνικής ανασφάλειας, να ενισχύει αντικοινωνικές συμπεριφορές και να οδηγεί ακόμη και σε κατάθλιψη.
Εν τέλει η περίεργη κατάσταση που βιώνουμε έρχεται να επιβεβαιώσει όλα όσα αναφέρθηκαν. Αναλογιστείτε μονάχα πόσο έχει λείψει σε όλους μας η εικόνα των χαμογελαστών προσώπων και θα αντιληφθείτε αμέσως τη τεράστια σημασία ενός υγιούς και όμορφου χαμόγελου για τη ζωή μας.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia