Ο Φύλακας της Μεγάρχης. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο λόφο του «Σκούμπου», πάνω από τον συνοικισμό Ουρανό, βορειοδυτικά της Μεγάρχης. Στον στρατηγικής γεωγραφικής θέσης λόφο εντοπίζεται ο χώρος της Αρχαίας Φαλώρειας.
Η ακμάζουσα κατά την ελληνιστική κυρίως περίοδο πόλη της Φαλώρειας εκτεινόταν από την κορυφή του λόφου, όπου η οχυρωμένη ακρόπολή της,  μέχρι τη δεξιά όχθη του Πηνειού. Από τον οικισμό Ουρανό έως το πλάτωμα με το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου οδηγεί διαδρομή σε βατό χωματόδρομο.

χρόνος ανέγερσης του ναού είναι άγνωστος, καθώς δεν υπάρχει κάποια σχετική επιγραφή. Τοπική παράδοση συνδέει την οικοδόμησή του με ενύπνια θεϊκή υπόδειξη της θέσης αρχαιότερου ναού, αφιερωμένου στον Άγιο Γεώργιο.  Τα ερείπια ή τα θεμέλια αυτού του ναού αποκαλύφθηκαν από τους κατοίκους της Μεγάρχης  και πάνω σε αυτά κτίστηκε το σημερινό λιτό εκκλησάκι, το οποίο στην πορεία του χρόνου έχει υποστεί αλλεπάλληλες επεμβάσεις.
Από αρχιτεκτονική άποψη πρόκειται για ένα μονόχωρο, δρομικού τύπου, ξυλόστεγο ναό με ημικυλινδρική κόγχη στα ανατολικά. Η τοιχοποιία του είναι κατασκευασμένη από αργολιθοδομή, με μικροσυμπληρώσεις από τούβλο ή κεραμίδι  και πωρόλιθο. Στις γωνίες χρησιμοποιήθηκαν ημιλαξευμένοι γωνιόλιθοι, προερχόμενοι  πιθανότατα από κτίσματα της αρχαίας πόλης.

Το εσωτερικό του ναού είναι ακόσμητο. Ο ενιαίος χώρος του ιερού Βήματος χωρίζεται από τον κυρίως ναό με κτιστό τέμπλο, το οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες κτίστηκε το 1953, όταν επαναλειτούργησε ο ναός.
Η Αγία Τράπεζα, λόγω στενότητας χώρου, ενσωματώνεται στον ημικύλινδρο της κόγχης.  Στο τυπικό της λατρείας συνεισφέρουν άλλες δύο αβαθείς κόγχες οι οποίες εγγράφονται στο πάχος του ανατολικού και του βόρειου τοίχου που αντιστοιχούν στο χώρο της Πρόθεσης.
Κατασκευαστικά στοιχεία του μνημείου επιτρέπουν την χρονολόγησή του στα τέλη του 19ου αιώνα.

enoriamegarhis.blogspot.com

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia