Παπαστεργίου για Αμάλ και πρόσφυγες: Δε θα έδιωχνα ποτέ κανένα, μα κανένα παιδί

Με έμφαση ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με το ταξίδι της Μικρής Αμάλ στα Τρίκαλα.
Η κούκλα απεικονίζει μια 9χρονη προσφυγοπούλα από τη Συρία που ταξιδεύει από τη μακρινή Γκαζιαντέπ στην Ευρώπη και με πλήθος πολιτιστικών δράσεων, επισκέπτεται 70 ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων τα Τρίκαλα, την Κυριακή 29 Αυγούστου 2021, στις 19:30.
Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στη «Ραδιοφωνική Λέσχη Τρικάλων 97,6» ο κ. Παπαστεργίου, με αφορμή αντιδράσεις για την κούκλα στον Δήμο Μετεώρων, 

Υπενθύμισε τη στάση των τρικαλινών από το 2016, με την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων:

«Από το 2016 και μετά στα Τρίκαλα πέρασαν πάνω από 3.000 – 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες.
Περίπου 2.000 παιδιά βρήκαν προσωρινά στέγη, ασφάλεια, τροφή, υγειονομική περίθαλψη.
Δε θα έδιωχνα ποτέ κανένα, μα κανένα παιδί, όπως και κανένας τρικαλινός».

 – Εκθείασε τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων: 

«Ηταν πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλες αυτές οι αποφάσεις (ενν. του Δημοτικού Συμβουλίου) πλην μίας –  ενός ανθρώπου συγκεκριμένου – ήταν ομόφωνες».

– Αναφέρθηκε στο θετικό παράδειγμα των Τρικάλων και στην απουσία κάθε αλλόθρησκης επιρροής:

«Νομίζω πως δείξαμε τον δρόμο, μετά από τόσους ανθρώπους που πέρασαν, ότι ούτε το χριστιανικό μας αίσθημα απωλέσαμε, ούτε αλλαξοπιστήσαμε, ούτε αναπτύξαμε ξενοφοβικές θέσεις».

Επεσήμανε την ουσία της χριστιανικής πίστης:

«Αλίμονο σε αυτόν που φοβάται ότι θα κλονιστεί από μία κούκλα. Μάλλον θα πρέπει να ανησυχεί λίγο για τα επίπεδα του χριστιανισμού του».

Απηύθυνε έκκληση να μη δημιουργηθεί συνωστισμός κατά την εκδήλωση:

«Απευθύνω παράκληση στους πολίτες να μην έρθουν μαζικά, για να μην έχουμε συγχρωτισμούς, αλλά και να μη χαθεί το μήνυμα από κραυγές για το ότι δεν έγιναν λιτανείες (παρότι αυτό δεν είναι δική μας αρμοδιότητα)».

Επίσης ο κ. Παπαστεργίου, κάλεσε τα παιδιά που μετέχουν στην εκδήλωση να παραστούν με τις οικογένειές τους (μεταξύ αυτών και τα δικά του παιδιά), εκθείασε την εξαιρετική δουλειά όσων προετοίμασαν την εκδήλωση, αναφέρθηκε στην προβολή του μηνύματος της υποδοχής της Αμάλ μέσω των μέσων δικτύωσης και των μέσων ενημέρωσης.

– Για τους πρόσφυγες συνολικότερα, ήταν επίσης σαφής:
«Δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτε. Η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι, σε καμία περίπτωση. Δε θα πάμε στο άλλο άκρο, ειδικά τώρα με το Αφγανιστάν.
Αλλά στο τμήμα που μας αναλογεί ως Ελλάδα και Τρίκαλα, εμείς από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων». 

 Σε ερώτηση για το αν θα συναποφάσιζε με τον Μητροπολίτη για τη διοργάνωση πολιτιστικών και θεατρικών δρώμενων, απάντησε με σαφήνεια και ουσιαστικά:

«Προς τιμή του ο Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών δεν εμπλέκεται στα πολιτικά δρώμενα, και αυτό πρέπει να του αναγνωριστεί. Κάνει τη δουλειά του, την κάνει πολύ καλά και αφήνει εμάς να κάνουμε αυτά που μας έχει τάξει ο λαός. Εκείνον ο Θεός και εμάς ο λαός».

Από το γραφείο Τύπου του Δήμου Τρικκαίων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia