Παπαστεργίου για νεροποντή: «Η εξυπνάδα μιας πόλης είναι στο πόσο γρήγορα επανέρχεται»

Τη νεροποντή και τα ζητήματα που προέκυψαν στην πόλη σχολίασε μιλώντας σήμερα στη Λέσχη 97,6 ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου:

« Είναι λογικό να υπάρχουν παράπονα. Θα έλεγα όμως ότι ήταν μια πάρα πολύ έντονη βροχόπτωση, ήταν μια παροχή νερού 80 χιλιοστών νερού, όταν όλο το χρόνο είχαν πέσει 200, άρα έπεσε πολύ νερό σε πολύ λίγη ώρα. Ίσως κάποια δίκτυα να έχουν και πρόβλημα, και γι αυτό σήμερα θα τα ξαναδούμε.

Η οδός Μετεώρων δεν μας έχει ξαναδώσει προβλήματα, πρέπει να δούμε για ποιο λόγο φέτος πρώτη φορά είχε πλημμύρα. Δεν είναι θέμα του νέου κόμβου, προφανώς κάποια δίκτυα δεν έχουνε διατομές που να μπορούν να τραβήξουν τόσα νερά. Είναι παλιά ορισμένα δίκτυα, και πρέπει να βρούμε λεφτά να τα ξαναφτιάξουμε.

Η Μπάρα πλημμύρισε τελευταία, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές, και θα είχε ακόμα νερά αν δεν είχαμε φτιάξει τα αντλιοστάσια. Αυτό που έγινε ήταν ότι το ρέμα στο οποίο πέφτουν τα νερά της περιοχής μπλόκαρε, δεν μπορούσε να πάρει άλλα νερά, και τα γύριζε πίσω.

Θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε στις περιοχές που αντιμετώπισαν προβλήματα, και βήμα-βήμα να δούμε τι χρειάζεται να γίνει. Θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Αυτό που λένε οι πολίτες ότι είναι βουλωμένα τα φρεάτια δεν είναι έτσι, το θέμα είναι οι στενώσεις ή οι μικρές διατομές στα δίκτυα, που δεν μπορούν να σηκώσουν τόσο πολύ νερό.

Από την Παρασκευή έχει ανοίξει η πλατφόρμα όπου μπορεί κάποιος να κάνει αίτημα για αποζημίωση, έχουμε ήδη κάνει επισκέψεις σε σπίτια να δούμε και να καταγράψουμε ζημιές και προβλήματα. Να θυμίσω ότι υπεύθυνη για τα σπίτια είναι η δημοτική αρχή, ενώ για τα καταστήματα είναι η Περιφέρεια, οπότε εκεί πρέπει να απευθυνθούν. Είναι γύρω στις 60 οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί. Η νομοθεσία όμως είναι συγκεκριμένη, οπότε αν ένα υπόγειο πχ είναι παράνομο, δεν θα μπορέσουμε να το αποζημιώσουμε.

Η εξυπνάδα μιας πόλης είναι στο πόσο γρήγορα επανέρχεται. Το απόγευμα της Τετάρτης δεν είχαμε την εικόνα μιας πλημμυρισμένης πόλης, μόνο σε υπόγεια υπήρχε αυτή η εικόνα, και στην ταλαιπωρία κάποιων δημοτών. Να χουμε κατά νου ότι οι φυσικές καταστροφές δεν είναι θέμα έξυπνων ή μη πόλεων, ή όσων λοιδορούνται ως έξυπνες. Και σε πιο προηγμένες κοινωνίες υπάρχουν φυσικές καταστροφές, είναι μια πραγματικότητα. Το θέμα είναι να διασφαλίζουμε ότι δεν έχουμε θύματα, και ότι θα επανέλθουν γρήγορα οι ζωές μας.

Η προσέγγιση έβρεξε και πλημμυρίσαμε είναι απλοϊκή, εδώ ήταν ένας κατακλυσμός και γι αυτό κηρύχθηκε η πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Το να ψάχνουμε να βρούμε ενόχους σε κάποια τόσο μεγάλη φυσική καταστροφή δεν με πειράζει, έτσι κι αλλιώς την πολιτική προσέγγιση της λακκούβας την έχουμε αποδεχτεί. Τα έργα δεν γίνονται χωρίς σκαψίματα και ταλαιπωρία.»

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia