Site icon trikalafocus.gr

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων

Να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημίες και να αντιμετωπισθεί η σίτιση, η στέγαση και η περίθαλψη όλων των σεισμόπληκτων από όλα τα χωριά της Λάρισας και των Τρικάλων με ευθύνη κυβέρνησης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας ζητά, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών. 

Αναφέρει:

«Οι πρόσφατοι ισχυροί σεισμοί με επίκεντρο τις περιοχές των Δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες και εκτεταμένες καταστροφές σε χωριά των δυο Δήμων, αλλά και σε χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας της ΠΕ Τρικάλων.

Συγκεκριμένα στα χωριά Δαμάσι και Μεσοχώρι, που επλήγησαν περισσότερο, η πλειοψηφία των κατοικιών έχουν υποστεί καταστροφές. Πολλά σπίτια κατέρρευσαν, ενώ μικρότερης έκτασης ζημίες έχουν υποστεί οι κατοικίες στα χωριά Δαμασούλι, Αμούρι, Πραιτώρι, Μαγούλα, Βλαχογιάννη, Δομένικο, του Δήμου Ελασσόνας.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν η Φαρκαδόνα, το Ζάρκο, το Γριζάνο της ΠΕ Τρικάλων, ενώ καταστροφές σημειώθηκαν και σε χωριά του Δήμου Λαρισαίων (Κουτσόχερο, Μάνδρα, Ραχούλα, Αμυγδαλέα). Ζημίες έχουν υποστεί γέφυρες (π.χ. Δαμάσι – Μεσοχώρι κ.α.), το οδικό δίκτυο, αλλά και σχολικές μονάδες με πιο χαρακτηριστικό αυτό του Δαμασίου όπου το σχολείο (έτος κατασκευής 1938) κρίθηκε κατεδαφιστέο. Επιπλέον, καταστροφές υπέστησαν και υποδομές διαφόρων επιχειρήσεων της περιοχής και γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες κ.ά.

Όλα αυτά χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης εκτίμηση – καταγραφή όλων των ζημιών και καταστροφών και με δεδομένο πως η σεισμική ακολουθία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πλέον οι πληγέντες κάτοικοι αναδεικνύει μια σειρά υπαρκτών άμεσων και πιεστικών προβλημάτων που θα συνεχίσουν να υφίστανται και το επόμενο διάστημα παρά τις όποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των Δήμων. Και αυτό διότι τα μέτρα στήριξης των σεισμόπληκτων οικογενειών που ανακοινώθηκαν, δεν μπορούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες τους που έχουν να κάνουν πρωτίστως με την πλήρη αποζημίωση των ζημιών και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών, ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και να επανέλθουν σε μια φυσιολογική ζωή όσο αυτό είναι δυνατό.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει:

Το Γραφείο Τύπου της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ – Τρίκαλα 00/03/2021

Exit mobile version