Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή: «Να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία της Ουρολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων»

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή :

«Να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία της Ουρολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων»

Να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία και η καθημερινή εφημερία της Ουρολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας, το ΚΚΕ. 

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης και Γιώργος Μαρίνος:

«Η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ για τη στήριξη της κερδοφορίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, έχει οδηγήσει στη χρόνια υπολειτουργία κλινικών και τμημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, με βαριές επιπτώσεις σε υγειονομικούς και ασθενείς. Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται και μετά την πανδημία με συγχωνεύσεις κλινικών, την μη εξασφάλιση λειτουργίας κλινικών, όπως η Ουρολογική Κλινική.

Τα προβλήματα και τις ελλείψεις στη σωστή και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου όλο το 24ωρο έχουν αναδείξει και με συγκεκριμένες προτάσεις και αιτήματα η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Τρικάλων (ΕΙΝΚΥΤ), καθώς και Εργατικά -Συνταξιουχικά Σωματεία και μαζικοί Φορείς των Τρικάλων. Έχει πραγματοποιηθεί και παράσταση διαμαρτυρίας για τις σοβαρές ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στο Νομό και ιδιαίτερα για την μη λειτουργία της Ουρολογικής κλινικής.

Από την αρχή της πανδημίας η Ουρολογική Κλινική προχώρησε σε συγχώνευση με άλλες κλινικές με περιορισμένο αριθμό κλινών 8 τον αριθμό από 18 που ήταν πριν, λόγο της μετατροπής τους σε κλίνες covid, με αποτέλεσμα την μείωση ασθενών και χειρουργείων. Αρχικά η Ουρολογική κλινική λειτουργούσε με 4 Ουρολόγους γιατρούς, όσους προβλέπει ο Οργανισμός του Νοσοκομείου, και πραγματοποιούνταν Ουρολογικά χειρουργεία 2 φορές την εβδομάδα, χωρίς και πάλι να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες. Στην συνέχεια εν μέσω πανδημίας λειτουργούσε με 3 γιατρούς και τώρα έχει μείνει μόνο ένας.

Με αποτέλεσμα πλέον στην Ουρολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων να μην πραγματοποιούνται χειρουργεία, να μην γίνεται εφημέρευση, αφού ο μοναδικός Ουρολόγος δεν μπορεί να καλύψει τις εφημερίες. Επίσης το τακτικό Ουρολογικό Ιατρείο λειτουργεί 2 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται πάνω από 60 ασθενείς για παρακολούθηση την εβδομάδα, τα περιστατικά ξεπερνούν τα 250 το μήνα και τα ραντεβού είναι σε αναμονή για πάνω από 3 μήνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και ήδη καταγράφεται αύξηση των περιστατικών ο αριθμός και οι ανάγκες ουρολογικών περιστατικών στον νομό είναι πολύ μεγαλύτερες.

Κυστεοσκοπήσεις γίνονται μία ημέρα την εβδομάδα που κι εκεί ο αριθμός των περιστατικών είναι μεγάλος και πολλά από αυτά αναγκάζονται να πηγαίνουν σε άλλα Νοσοκομεία της 5η ΥΠΕ ή να ακολουθούν το δρόμο της Ιδιωτικής Υγείας.

Στο τμήμα των ΤΕΠ Ουρολογικά περιστατικά εισέρχονται σε καθημερινή βάση και αναγκάζονται να φεύγουν σε άλλα νοσοκομεία της 5Η ΥΠΕ, όπου εφημερεύει Ουρολόγος.

Η 421/18.10.21 Ερώτηση που κατατέθηκε από το ΚΚΕ σχετικά με την συνεχή και ασφαλή λειτουργία της ουρολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων δεν απαντήθηκε ποτέ και παρά τις παρεμβάσεις εργατικών σωματείων και υγειονομικών το πρόβλημα όχι μόνο δεν έχει λυθεί, αλλά έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Η υποστελέχωση ωστόσο είναι μεγάλη σε όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου. Όπως αναφέρουν στις παρεμβάσεις τους οι εργαζόμενοι καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με πάρα πολλά προβλήματα, με το στρες, το άγχος, την καταπίεση, την υπερεντατικοποίηση της δουλειάς, την εξουθενωτική εργασία. Η υποστελέχωση του Νοσοκομείου σε ιατρούς νοσηλευτικό προσωπικό είναι εμφανής και ίσως επικίνδυνη, αρκεί μια ματιά στα προγράμματα υπηρεσίας, όπου τα οφειλόμενα ρεπό, οι οφειλόμενες άδειες και οι ακάλυπτες βάρδιες καταμαρτυρούν την τραγικότητα της κατάστασης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για:

– Την άμεση κάλυψη των τριών κενών θέσεων ουρολόγων γιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων,

– Να λειτουργήσει η Ουρολογική Κλινική ως αυτόνομη κλινική με το όλο το απαραίτητο μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, και για τον προγραμματισμό χειρουργείων ουρολογικών περιστατικών,

– Την τακτική λειτουργία παρακολούθησης Ουρολογικών περιστατικών,

-Την πραγματοποίηση κυστεοσκοπήσεων με κανονική λειτουργία του Ιατρείου κυστεοσκοπήσεων,

– Την εφημέρευση Ουρολόγου γιατρού,

– Την πλήρη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων με την πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία και η καθημερινή εφημερία του νοσοκομείου για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των κατοίκων της περιοχής».

ΤΡΙΚΑΛΑ  04/04/2023                             ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Τ.Ε.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia