ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Επιτροπή Ειρήνης και Μουσικός Σύλλογος τίμησαν την ηρωική θυσία των 5 ΕΠΟΝΙΤΩΝ

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και αγωνιστικής διάθεσης μπροστά στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει στις μέρες μας ο λαός, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Μ. Τετάρτης εκδήλωση τιμής και μνήμης αφιερωμένη στην ηρωική θυσία των Πέντε ΕΠΟΝΙΤΩΝ που οδηγήθηκαν στην αγχόνη τον ματωμένο Απρίλη του 1944 μετά τα γεγονότα του Κόκκινου Πύργου.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Τρικάλων, η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων (μέλος της ΕΕΔΥΕ) και το Παράρτημα Τρικάλων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την παρουσίαση αφηγηματικού χρονικού των δραματικών γεγονότων του Ματωμένου Απρίλη 1944 στα Τρίκαλα που σηματοδοτούν μια από τις κορυφαίες πράξεις της λαϊκής αντίστασης του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ απέναντι στους Γερμανούς Ναζί, τους δοσίλογους και τους συνεργάτες τους. Τότε που οδηγήθηκαν στην αγχόνη πέντε νέα παιδιά της θρυλικής ΕΠΟΝ ο Στέργιος Γάτσας, ο Γιάννης Μπριάζης, ο Κώστας Στεργιόπουλος, ο Κώστας Σύρμπας και ο Αποστόλης Τσανάκας.
Οι πέντε αλύγιστοι ΕΠΟΝίτες-εφεδροελασίτες, πιάστηκαν από τους Ναζί το προηγούμενο βράδυ στην περιοχή του Κόκκινου Πύργου Τρικάλων μετά από επιχείρηση του εφεδρικού ΕΛΑΣ που προδόθηκε, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει γιγαντιαία επιχείρηση των Ναζί με τα SS που κόστισε τη ζωή σε άλλους πέντε αγωνιστές και δύο κατοίκους που έδωσαν όλοι τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας.
Επιστέγασμα των δραματικών γεγονότων το γράμμα του 22χρονου ΕΠΟΝΙΤΗ Κώστα Σύρμπα στον πατέρα του που αναγράφεται στο μνημείο «…θα με κρεμάσουν στην πλατεία γιατί είμαι πατριώτης. Ο γιος σου πάει, δεν θ’ ακούσει τις καμπάνες της Ελευθερίας»… όπου με δύο λόγια φανερώνει όλη τη δύναμη ηρωισμού που έκρυβαν οι νεανικές καρδιές τους!
Μπροστά σε επικίνδυνες καταστάσεις.


Η ομιλία στην εκδήλωση έγινε από τη γραμματέα της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων Τζένη Χασιώτη που τόνισε μεταξύ άλλων πως “βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση όπου ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία πυροδοτεί επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της Ευρώπης, για όλο τον κόσμο, μέσα από τη ρωσική εισβολή, καθώς ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων εισέρχεται σε νέα φάση… Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς της περιοχής οι οποίοι βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, αντιμέτωποι με την πιο βίαιη μορφή που μπορούν να πάρουν οι διεθνείς ανταγωνισμοί και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.
Η σκέψη μας βρίσκεται ιδιαίτερα στα παιδιά και στους νέους που αντί να βρίσκονται στα σχολεία τους είναι κρυμμένοι στα καταφύγια, οδηγούνται στα καραβάνια της προσφυγιάς, ζούνε έναν διαρκή κίνδυνο για της ζωή τη δική τους και των οικογενειών τους. Η πολεμική αντιπαράθεση στην Ουκρανία αφορά όλους τους λαούς του κόσμου, γιατί οι αιτίες των πολέμων που ζήσαμε στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στη Λατινική Αμερική είναι ίδιες και κρύβονται και σήμερα πίσω από τη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία…
Απαιτούμε εδώ και τώρα από την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας σε αυτόν τον πόλεμο. Η βάση της Αλεξανδρούπολης έχει μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς και προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, αντίστοιχο ρόλο παίζει και η βάση της Σούδας. Η μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ βάζει το λαό μας στο στόχαστρο, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τους εργαζόμενους και τους νέους της χώρας μας. Η πολεμική ανάφλεξη στην περιοχή μας ήδη επιφέρει νέα βάρη και έχει ως συνέπεια την ακρίβεια βασικών αγαθών, την αύξηση της τιμής των καυσίμων, την ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια για τα λαϊκά νοικοκυριά, νέο γύρο πολεμικών εξοπλισμών. Απαιτούμε κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας.

Βροντοφωνάζουμε Όχι στον Πόλεμο, Ναι στην Ειρήνη και τη Φιλία των λαών!”.
Κάλεσμα για την Πρωτομαγιά
Ακολούθησε χαιρετισμός της εκδήλωσης από τον Ηλία Σέγγη του Παραρτήματος Τρικάλων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου που αναφέρθηκε στα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και κάλεσε να συμμετέχουν όλοι στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που οργανώνουν τα εργατικά σωματεία για την Κυριακή 1 Μάη και ώρα 10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία Τρικάλων.
Κατάθεση Στεφάνων
Η εκδήλωση έκλεισε με την κατάθεση λουλουδιών και στεφάνων ανάμεσα στα οποία ξεχώριζε της οικογένειας του Κώστα Σύρμπα ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή με την υπόκρουση του “Επέσατε θύματα αδέρφια εσείς”.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia