Προστασία της καστανοκαλλιέργειας από τη σφήκα της καστανιάς. 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η εξαπόλυση του παραστοειδούς ωφελίμου Torymus sinensis, στο πλαίσιο του προγράμματος για την προστασία της καστανοκαλλιέργειας από τη σφήκα της καστανιάς. 

Η σφήκα αποτελεί τον σημαντικότερο εντομολογικό εχθρό της καστανιάς, καθώς μπορεί να μειώσει την παραγωγή περισσότερο και από 80%. Μεταξύ των συμπτωμάτων που προκαλεί είναι αραίωμα του φυλλώματος, επιβράδυνση της ανάπτυξης των βλαστών και τελικά νέκρωση των δέντρων. Προσβάλει και τα άγρια είδη της καστανιάς και ως μόνιμη και αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισης θεωρείται η βιολογική καταπολέμησή της με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis.

Η εξαπόλυση ολοκληρώθηκε σε τρεις φάσεις, ανάλογα με το στάδιο βλάστησης σε πεδινές, ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Το φετινό πρόγραμμα ύψους 20.000€, που είναι σε συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς, που υλοποιείται από την Περιφέρεια, πραγματοποιήθηκε στους Δήμους Τεμπών, Αγιάς της ΠΕ Λάρισας και Πύλης, Τρικαίων και Μετεώρων της ΠΕ Τρικάλων.

Υπενθυμίζεται στους καστανοπαραγωγούς των περιοχών εξαπόλυσης, να μην προβαίνουν σε καταστροφή των προσβολών, που διαπιστώνουν από τη σφήκα γιατί θανατώνονται με τον τρόπο αυτό τα άτομα του ωφελίμου εντόμου, που αναπτύσσονται στο εσωτερικό τους. Επιπρόσθετα  όλοι οι καστανοπαραγωγοί να μην διενεργούν ψεκασμούς με εντομοκτόνα έως τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου.

Επιπρόσθετα πραγματοποιήθηκε από τον Συντονιστή της Ομάδας Αγροτικών Κρίσεων σε θέματα Φυτοπροστασίας της Περιφέρειας Δρ. Εντομολογίας Δημ. Σταυρίδη, ενημέρωση καστανοπαραγωγών του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου της ΠΕ Μαγνησίας με σκοπό την έγκαιρη διαπίστωση νέων προσβολών στην περιοχή του Πηλίου για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπισή της σφήκας στην ευρύτερη περιοχή.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia