Σάκης Παπαδόπουλος: Η νέα αλλαγή συνεπάγεται την προοδευτική διακυβέρνηση

Η ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΤΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (ένα “ύποπτο σενάριο” που θα ωφελήσει όλα τα Κόμματα που θα συμβάλλουν στην υλοποίησή της)
“Εξυφαίνεται συνωμοσία με τον ύποπτο τίτλο προοδευτική διακυβέρνηση” ανακάλυψε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Συνωμότες είναι οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΚΙΝΑΛΛ που δεν αποκλείουν την ισότιμη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρξει μια ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ που να προκαλεί έμπνευση, πάθος, στράτευση, πλειοψηφικό ρεύμα. Μια νέα Αλλαγή που συνεπάγεται, έχει ως προϋπόθεση, αυτό που δεν επιτεύχθηκε : την προοδευτική διακυβέρνηση. Η Αλλαγή του 1981 με κεντρικούς στόχους Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Δικαιοσύνη – Αποκέντρωση – Συμμετοχή… προκαλούσε πάθος. Η Αλλαγή του 2015 για αποδέσμευση της χώρας από τη μνημονιακή κηδεμονία των δανειστών της… προκαλούσε πάθος. Η νέα Αλλαγή για να προκαλεί πάθος, να συνεγείρει, απαιτεί γενναία αυτοκριτική για όσα δεν επιτεύχθηκαν και προϋποθέσεις, όρους, που να την υλοποιούν, να δικαιώνουν πόθους – αγώνες – διακηρύξεις. Να αποδεικνύουν ότι θα πραγματοποιηθεί κάθε εξαγγελία, κάθε προγραμματική δέσμευση.
Για να μην ακυρώνονται οι προθέσεις με την επίκληση απροσδόκητων εξελίξεων, απαιτείται σαφές προοδευτικό πρόγραμμα που λαμβάνει υπόψη τα δεδομένα της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη, την υπερχρέωση, τη παγκοσμιοποίηση, την υγειονομική – κλιματική – ενεργειακή – προσφυγική κρίση… και προοδευτική άσκηση της εξουσίας – προοδευτικό συμμετοχικό σύστημα διακυβέρνησης. Οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας που διακηρύσσουν την αναγκαιότητα για νέα Αλλαγή έχουν ανακοινώσει τα προγραμματικά τους σχέδια, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη οτι για να υλοποιηθούν χρειάζεται συμμαχική άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας και Κοινό Προοδευτικό Κυβερνητικό Πρόγραμμα.
“Την επόμενη φορά θα κυβερνήσουμε αλλιώς…”δηλώνουν ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλιώς πώς ; Τι αλλάζουμε ακριβώς στις σκέψεις μας για την άσκηση της εξουσίας στην εναλλακτική συμμαχική προοδευτική διακυβέρνηση με άλλες προοδευτικές δυνάμεις;
“Προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να υπάρξει εάν αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί και το ΚΙΝΑΛΛ είναι πολύ πιο ισχυρό…” δηλώνουν στελέχη του ΚΙΝΑΛΛ. Η θεμιτή επιδίωξη για πιο ισχυρό Κόμμα δεν εξασφαλίζει τη προοδευτική διακυβέρνηση.
“Δεν ενδιαφερόμαστε για υπουργικές καρέκλες. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην μόνιμη απεμπλοκή της χώρας από μνημονιακές δεσμεύσεις που εξαναγκάζουν σε λιτότητα μέχρι το 2060 και στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων του ελληνικού λαού…” ήταν μια ενδιαφέρουσα δήλωση του Γιάννη Βαρουφάκη σε πρόσφατη συνέντευξή του στο OPEN.
Οφείλουμε λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε το περιεχόμενο της νέας Αλλαγής. Να συζητήσουμε διεξοδικά για ισότιμη συνεργασία και κοινό προοδευτικό κυβερνητικό πρόγραμμα που:
δεν θα διαιωνίζει τη μονόπλευρη λιτότητα
θα αμβλύνει τις ανισότητες
θα αυξάνει τους κατώτερους βασικούς μισθούς – τις αποδοχές – τις συντάξεις
θα προστατεύει τη 1η λαϊκή κατοικία
θα κάνει δίκαιη κατανομή των φορολογικών επιβαρύνσεων
Να κάνουμε σαφέστατες τις προγραμματικές δεσμεύσεις για:

  • τους νόμους που θα καταργήσουμε, τις διεθνείς συμφωνίες που θα επιδιώξουμε να αλλάξουν
    το νέο παραγωγικό μοντέλο
    το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την εργασία
    το νέο ασφαλιστικό σύστημα
    το νέο ολοκληρωμένο και ποιοτικό ΕΣΥ
    την αναβάθμιση της Παιδείας, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Πανεπιστήμια
    τον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας
    Οφείλουμε να αναλύσουμε τι σημαίνει:
    “λαϊκή κυριαρχία”
    “βαθύς εκδημοκρατισμός του κράτους, των αρμών της εξουσίας”
    “κράτος – στρατηγείο”
    “δικαιοσύνη, δημοκρατία, διαφάνεια, λογοδοσία, αξιοκρατία παντού”
    “ήθος, εντιμότητα, ανιδιοτέλεια, στη διαχείριση της εξουσίας”
    “αποκέντρωση με ενίσχυση των αυτοδιοικητικών θεσμών”
    “συμμετοχικός προϋπολογισμός”
    “αποτελεσματικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας”, “αποτελεσματική εθνική άμυνα – εξοπλισμοί”, “δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια”, “πολυδιάστατη φιλειρηνική εξωτερική πολιτική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”, “προσφυγή στη Χάγη για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα”
    “δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη”
    “οικολογική ισορροπία με κλιματική ουδετερότητα”, ” πράσινη μετάβαση”
    “βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους και πρωτογενή πλεονάσματα”
    Τα ζητήματα που θα οδηγήσουν στην αποσαφήνιση της προοδευτικής κυβερνητικής εναλλακτικής λύσης απαιτούν γενικευμένο εποικοδομητικό διάλογο και όχι αντιπαραθέσεις με συνθήματα και άγονη παρελθοντολογία. Άλλωστε, είναι βέβαιο οτι η δυναμική της νέας Αλλαγής θα ωφελήσει όλα τα Κόμματα που θα συμβάλλουν στη προώθησή της.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia