Σάκης Παπαδόπουλος: Στην ολομέλεια της Βουλής το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας


Τη Κυριακή 20/2/2022 κληθήκαμε από τον πρόεδρο της Περιφερειακής Διοίκησης Δήμων Θεσσαλίας κ. Νασιακόπουλο για να συζητήσουμε σε Σύσκεψη στη Λάρισα το πολύ σοβαρό υδατικό πρόβλημα της λειψυδρίας, της άρδευσης και ύδρευσης της Θεσσαλίας, των κινδύνων ερημοποίησης. Από τη πλευρά των βουλευτών Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρευρεθήκαμε ο Βασίλης Κόκκαλης και εγώ, ενώ διαδικτυακά συμμετείχε η Άννα Βαγενά.
Η πρόταση που κατατέθηκε από τον πρόεδρο μετά τη συζήτηση ήταν να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το συνολικό πρόβλημα περιλαμβανόμενης και της μεταφοράς υδάτων από τον Αχελώο ( εκτροπή ) στον θεσσαλικό κάμπο. Στη πρόταση κατατέθηκε και η σκέψη να προηγηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίξαμε ότι :
Το αναθεωρημένο σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής του 2017 αντιμετώπισε το μεγάλο πρόβλημα του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας με μια σειρά πλήρως κοστολογημένων υδατικών έργων : φραγμάτων, λιμνοδεξαμηνών, ταμιευτήρων, υπόγειων αρδευτικών δικτύων, εμπλουτισμού, εκσυγχρονισμού γεωτρήσεων και αρδεύσεων.
Η μεταφορά υδάτων από τον Αχελώο στην υδρογεωλογική λεκάνη της Θεσσαλίας δεν είναι εφικτή σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις λεκάνες απορροής και τις σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η πρόσφατη απόφαση 2228/2020 του 5ου Τμήματος του ΣτΕ επικυρώνει τις προηγούμενες αποφάσεις και απορρίπτει προσφυγές. Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πρόσφατα την εκτροπή Αχελώου ως « πονεμένη ιστορία που σκοντάφτει σε νομικά, συνταγματικά ζητήματα…»
Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής να επικεντρωθεί στην επιτάχυνση των υδατικών έργων και στη χρηματοδότησή τους από τα συναρμόδια Υπουργεία, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σημαντικό ανάμεσα στα έργα αυτά είναι το ΥΗΕ Μεσοχώρας που συμβάλλει σημαντικά στις σταθερές ενεργειακές ανάγκες της χώρας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην αντιπλημμυρική προστασία, καθώς και το Φράγμα Πύλης που συμβάλλει και στις αρδευτικές ανάγκες και στην ύδρευση της πόλης των Τρικάλων και της Πύλης.
Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και γι΄αυτό πρέπει να αποκλειστεί η εκτέλεση των υδατικών έργων με ΣΔΙΤ.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia