Σάκης Παπαδόπουλος: Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πραγματικά ιστορικών διαστάσεων

Το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πραγματικά ιστορικών διαστάσεων.
ΠΡΩΤΟΝ : Ανέδειξε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό Κόμμα κυβερνητικού προσανατολισμού που στο διαχρονικό ιστορικό δίλημμα Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα απαντά ανεπιφύλακτα : Σοσιαλισμός με δημοκρατία, ελευθερία, ποιότητα ζωής. Οι άνθρωποι πάνω από τα κεφαλαιοκρατικά κέρδη. Δημιουργία προϋποθέσεων για τη κοινωνία της ανθρώπινης χειραφέτησης, των ελεύθερων και ίσων παραγωγών…
ΔΕΥΤΕΡΟΝ : Ανέλαβε την ηγεμονία ιδεών και προγραμματικών θέσεων για την εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.
ΤΡΙΤΟΝ : Καθιστά τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πιο συμμετοχικό και ελκυστικό μαζικό Κόμμα, καθώς οι δύσκολες αποφάσεις στις στα κρίσιμα ζητήματα, θα μπορούν να λαμβάνονται σε δημοψηφίσματα των μελών. Ένα τέτοιο ζήτημα σε ιστορική καμπή ήταν η επιλογή το Καλοκαίρι του 2018, μετά την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών και την έξοδο από την ασφυκτική μνημονιακή κηδεμονία των δανειστών. Συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο Υπουργό Άμυνας – με τους ΑΝΕΛΛ ή προκήρυξη Εκλογών το Φθινόπωρο του 2018 ; Η γνώμη μου είναι ότι αν καταλήγαμε στη προκήρυξη εκλογών με ένα πρόγραμμα εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης παρόμοιο με αυτό που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο 3Ο Συνέδριο, θα τις κερδίζαμε τις εκλογές όπως έγινε και τον Σεπτέμβρη του 2015.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ : Κατέληξε σε πολιτική απόφαση που εγκρίνει ομόφωνα τους 6 άξονες προγραμματικών κυβερνητικών δεσμεύσεων που πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθώς και την ανοικτή πρόσκληση συμμαχικής διακυβέρνησης με τα άλλα προοδευτικά και αριστερά Κόμματα.
ΠΕΜΠΤΟΝ : Ξεκαθάρισε ζητήματα της επίμαχης συζήτησης για το πως θα κυβερνήσουμε « αλλιώς» την επόμενη φορά. Αποσαφήνισε ότι θα είναι με βαθύ εκδημοκρατισμό του κράτους – της δημόσιας διοίκησης – της λειτουργίας της Δικαιοσύνης που την σεβόμαστε ως διακριτής εξουσίας ακόμη κι όταν διαφωνούμε με αποφάσεις των Οργάνων της. Ξεκαθάρισε ότι θα είναι με συμμετοχική δημοκρατία, δικαιοσύνη παντού, διαφάνεια, λογοδοσία, αξιολόγηση, αξιοκρατία. Με κατάργηση του ομφάλιου λώρου Κόμματος – Κράτους, με πραγματικό Κράτος Δικαίου.
ΕΚΤΟΝ : Δίνει τη δυνατότητα εμπλουτισμού των κυβερνητικών δεσμεύσεων. Με προτάσεις διακριτού αριστερού προτάγματος, που ακούστηκαν στο 3ο Συνέδριο :
Διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους
Στήριξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας
Κατάργηση των ΣΔΙΤ στα δημόσια αγαθά, στην υγεία, στο νερό, στα φράγματα… Επανάκτηση από το Δημόσιο κρίσιμων τομέων. Σταδιακή απεξάρτιση από τα ορυκτά καύσιμα.
Μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας – Προοδευτικό φορολογικό σύστημα με περιουσιολόγιο
Βιώσιμο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
Λειτουργία του Υπερταμείου Συμμετοχών ως ισχυρής Αναπτυξιακής Εταιρίας Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας
Ετήσια αύξηση της χρηματοδότησης της υγείας για να φτάσει στο 7% του ΑΕΠ στο τέλος της 4ετίας. Παραμονή στο ΕΣΥ των 15.000 επικουρικών και συμβασιούχων μαχητών του ΕΣΥ και των 7.000 ανεμβολίαστων. Δωρεάν απογευματινή λειτουργία των Νοσοκομείων. Θεσμοθέτηση κινήτρων για άγονες ειδικότητες – άγονες προκηρύξεις θέσεων – δυσπρόσιτες περιοχές
Αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων
Ενίσχυση της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας

Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε οργανωτικά, καταστατικά ζητήματα, το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ιστορικό γιατί κυρίως αποσαφήνισε την ταυτότητά του ως Κόμματος της νέας Αριστεράς και τεκμηρίωσε τη δυνατότητα της συμμαχικής εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης σε μια Ενωμένη Ευρώπη που πρέπει να αλλάξει ριζικά με νέο Σύμφωνο Συνοχής – Αλληλεγγύης – Δικαιοσύνης – Ασφάλειας για όλους… και με σχηματισμό προοδευτικών Κυβερνήσεων που ασκούν ελκυστικές για τους λαούς αριστερές πολιτικές.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia