Σπάνια φωτογραφία από τη γέφυρα της Μαρούγγενας

Μια σπάνια φωτογραφία από τη γέφυρα Μαρούγγενας στη σημερινή πλατεία Κιτριλάκη, δημοσίευσε ο φίλος μας Χρήστος, συλλέκτης ιστορικών φωτογραφιών της πόλης των Τρικάλων και όχι μόνο.


Αυτήν και την “δίδυμη” της γέφυρα του Αγίου Κωνσταντίνου επέλεξαν (και τα κατάφεραν) να ανατινάξουν οι Βρετανοί κατά την οπισθοχώρησή τους τον Απρίλιο του 1941.

Η εντυπωσιακή φωτογραφία (τραβήχτηκε πριν το 1941) αποτυπώνει αρκετό κόσμο – κυρίως παιδιά – να στέκεται στα κάγκελα της ιστορικής γέφυρας για χάρη κάποιου φωτογράφου της εποχής. Διακρίνεται η φιγούρα ενήλικα άντρα με καπέλο, πιθανότατα πατέρα των παιδιών. Στο βάθος δεσπόζει επιβλητικό το Κουρσούμ Τζαμί.

Δείγμα υψηλής αισθητικής η  παλαιά πέτρινη γέφυρα Μαρούγκαινας  

Πέτρινο δίτοξο γεφύρι μήκους 31 μέτρων και ύψους περίπου 7 μέτρων. Κατασκευάστηκε το 18ο αιώνα. Βρισκόταν στη θέση της σημερινής πεζογέφυρας, που ενώνει την οδό Όθωνος με την πλατεία Κιτριλάκη.

Την ομορφιά του γεφυριού συμπλήρωνε η δίκρουνη βρύση της Μαρούγκενας και το ομώνυμο εξοχικό κέντρο, το οποίο υπήρξε ένα από τα πιο φημισμένα προπολεμικά στέκια της πόλης.

Θα πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι στο χώρο της σημερινής πλατείας Κιτριλάκη, που ήταν μια μεγάλη αλάνα, είχε κατασκευαστεί στάδιο για την τέλεση των Πανελληνίων Αγώνων. Η τέλεση των αγώνων στην πόλη μας και η συνεπακόλουθη προοπτική φιλοξενίας ξένων παραγόντων αποτέλεσε κίνητρο για τις τοπικές αρχές, οι οποίες για πρώτη φορά μεριμνούν για την καθαριότητα της κοίτης και την αισθητική αποκατάσταση της εικόνας του ποταμού.

Πήρε το όνομά του από την παρακείμενη δίκρουνη βρύση. Τα στηθαία του αρχικά ήταν πέτρινα που το 1886 αντικαταστάθηκαν με σιδερένια, μετά από διαπλάτυνση του καταστρώματός του. Και αυτό καταστράφηκε από τους Άγγλους το 1941 με την υποχώρησή τους. Το 1946 κατασκευάστηκε ξύλινο γεφύρι, που στηριζόταν στα βάθρα του παλιού. Το 1949 έγινε η σημερινή τσιμεντένια γέφυρα.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia