Σπύρος Μαλλικόπουλος: «Η Αξιοπρέπεια του Έλληνα Αστυνομικού είναι Αδιαπραγμάτευτη»

Πέρασαν περίπου δυο χρόνια από το άρθρο του Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Τρικάλων Σπύρου Μαλλικόπουλου στο Policenet.gr, όπου ανεδειξε το θέμα του μη σεβασμού της πολιτείας και μερίδας πολιτών στην αξιοπρέπεια του επαγγέλματος του Έλληνα Αστυνομικού. Στις γραμμές του, ο επικεφαλής του συνδικαλιστικού οργάνου των Αστυνομικών της Π.Ε. Τρικάλων ζητά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για αδικήματα που στρέφονται εναντίον του Αστυνομικού. Ενα αίτημα που επανέρχεται στην επικαιρότητα μετά τα τραγικά περιστατικά που συγκλονιζουν τη χώρα….

Με αφορμή γεγονότα – περιστατικά βίας με θύματα εργαζόμενους Αστυνομικούς, που έγιναν γνωστά και στο ευρύτερο κοινό μέσα από τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα, και συγκεκριμένα περιστατικά που αφορούσαν επιθέσεις, σωματικές, λεκτικές, υβριστικές κ.α κατά αστυνομικών υπαλλήλων το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά και από πάμπολλα περιστατικά ανά την Επικράτεια τα οποία δεν έχουν βγει ποτέ στη δημοσιότητα, θα ήθελα να προσφέρω προς συζήτηση το θέμα του μη σεβασμού της πολιτείας και μερίδας πολιτών στην αξιοπρέπεια του επαγγέλματος του Έλληνα Αστυνομικού. Η Ελληνική Αστυνομία, δεν είναι αποκλειστικά εκτελεστικό ή κατασταλτικό όργανο της Πολιτείας, αλλά ένας κρατικός οργανισμός ο οποίος βρίσκεται δομημένος στον ισχυρό πυρήνα του Κράτους όντας απαραίτητος για τη λειτουργία αυτού, καθώς και για τη συνοχή της Ελληνικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα θα ήθελα να αναφερθώ στο ανεπαρκές νομικό θεσμικό πλαίσιο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ή στο νομικό κενό κάποιων άλλων. Είναι αυταπόδεικτο ότι η νομοθεσία δεν προστατεύει επαρκώς τον Έλληνα Αστυνομικό, δίνοντας την εντύπωση στον καθένα πως μπορεί να στρέφεται ενάντια του είτε με σωματική είτε με λεκτική βία παραμένοντας ατιμώρητος. Οι επιβαλλόμενες στις περισσότερες περιπτώσεις ποινές χάδι δεν είναι σε καμιά περίπτωση ικανές να αντιστρέψουν την δεδομένη αντίληψη ατιμωρησίας. Το διττό πρόβλημα Ελληνική νομοθεσία και Ελληνική δικαιοσύνη πρέπει επιτέλους να βρει λύση.

Εμβαθύνοντας περισσότερο προτείνεται αδικήματα όπως η αντίσταση κατά της Αρχής, η εξύβριση, η απειλή και ο εκφοβισμός, η κατοχή και ρίψη εκρηκτικών υλών (μολότοφ) η συκοφαντική δυσφήμηση, η βλάβη της σωματικής ακεραιότητας, αδικήματα που ο δράστης στρέφεται κατά Αστυνομικών Υπαλλήλων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και τα οποία προσβάλλουν έντονα το λειτούργημα, τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα – οντότητα της ΕΛ.ΑΣ και των μελών αυτής, να χαρακτηριστούν από την Νομοθετική εξουσία ως ιδιώνυμα αδικήματα οι δράστες των οποίων θα τιμωρούνται αναλόγως από την Δικαιοσύνη. Με τον τρόπο αυτό η Ελληνική Πολιτεία θα δείξει εμπράκτως στο μέγιστο βαθμό το ενδιαφέρον της και την αμετάθετη βούληση της να στηρίξει τον φορέα και τα μέλη της ΕΛ.ΑΣ για τον καίριο και αποφασιστικό ρόλο που διαδραματίζουν στην Ελληνική κοινωνία.

Τελειώνοντας θεωρώ, πως ήρθε ή ώρα το συνδικαλιστικό μας κίνημα να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, θέτοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την αξιοπρέπεια του Έλληνα Αστυνομικού, διεκδικώντας την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για αδικήματα που στρέφονται εναντίον του, παρουσιάζοντας προτάσεις. Προτάσεις που στον βαθμό που θα υιοθετηθούν και θα υλοποιηθούν από την πολιτεία, θα θωρακίσουν ακόμη περισσότερο το λειτούργημα που επιτελεί, δίνοντας του την απαραίτητη ώθηση και την ασφάλεια να συνεχίσει απρόσκοπτα την εκτέλεση των καθηκόντων του διατρανώνοντας με τον πιο έντονο τόνο και προς πάσα κατεύθυνση ότι ο Έλληνας Αστυνομικός έχει αξιοπρέπεια και απαιτεί από όλους τον σεβασμό της.

Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ μας είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ. 

Σπυρίδων Μαλλικόπουλος

Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Τρικάλων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia