Στέφανος Πολυγένης: «Ελληνικός Ποιμενικός – Ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου»


Γράφει ο Στέφανος Πολυγένης

Ο Ελληνικός Ποιμενικός Σκύλος είναι ίσως το πιο αδικημένο αυτόχθονο ζώο της ελληνικής γης. Το αποκαλώ αδικημένο γιατί ενώ θα έπρεπε να αποτελεί την πρώτη επιλογή για έναν πιστό φύλακα σπιτιού είναι ίσως η ράτσα εκείνη, που λόγω του μεγέθους των σκυλιών της, «φοβίζει» κάποιους ανθρώπους να την επιλέξουν. Ο Ελληνικός Ποιμενικός δεν μπορεί να φιλοξενηθεί σε ένα διαμέρισμα πόλης, αλλά είναι ιδανικός φύλακας για την αυλή, το κτήμα και κάθε ανοιχτό χώρο.
Τον σκύλο αυτόν τον ξεχωρίζεις αμέσως. Ρωμαλέος, αγέρωχος κι αρχοντικός, με καλή σωματική διάπλαση, ισχυρό σκελετό και μεγάλο κεφάλι. Σου δίνει την εντύπωση πως ανήκει σε άλλη ομάδα ζώων, κάτι ανάμεσα σε αρκούδα ή λιοντάρι. Εκ της όψεως αντιλαμβάνεσαι αμέσως τη δύναμη και τις δυνατότητες που έχει. Έχει πολλές δυνατότητες κι ελάχιστες απαιτήσεις. Χιλιάδες χρόνια τώρα, έχει προσαρμοστεί τέλεια στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας, είναι ανθεκτικός στο κρύο και τη ζέστη λόγω της γενετικής του εξέλιξης «φορώντας» διπλό μανδύα. Οι δε απαιτήσεις του σε τροφή παραμένουν πολύ χαμηλές, ιδίως μετά τον 18ο μήνα της ηλικίας του.


Ο Ελληνικός Ποιμενικός είναι γνωστός από την αρχαιότητα. Ποιος δε θυμάται την ιστορία του Άργου και του Οδυσσέα και ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος επέλεξε έναν και μόνο φύλακα κι αυτός ήταν ένας ποιμενικός; Αξίζει να αναφερθεί πως και οι δύο σκύλοι καταγράφηκε ιστορικά πως έδωσαν τη ζωή τους για τους ιδιοκτήτες τους.
Ο αρχαίος φιλόσοφος Πλάτωνας παρομοιάζει στο έργο του «Πλάτων Πολιτεία» τον ιδανικό πιστό φύλακα της πολιτείας ότι θα έπρεπε να έχει τις ιδιότητες ενός σκύλου. Πιστός και μάχιμος. Οι δύο αυτές ιδιότητες ανήκουν σίγουρα στη ράτσα του Ελληνικού Ποιμενικού. Σε μάχες, πολέμους, κοπάδια και κατοικίες ο Ελληνικός Ποιμενικός έχει αποδείξει τις ικανότητές του και την αποτελεσματικότητά του, μα κυρίως την ευφυία του. Ο σκύλος αυτός εμπλέκεται σε συμπλοκές μόνο όταν πρέπει.


Η προσωπικότητα του κάθε σκύλου, εκ φύσεως ανεξάρτητος, για να μπορέσει να αναδειχθεί θα πρέπει να αντιληφθεί πως στον εσωτερικό κόσμο του ιδιοκτήτη κατοικεί ένας άνθρωπος που τον αγαπά, τον κατανοεί, τον υπομένει. Η πιστότητα και η στήριξη πρέπει να είναι αμφίδρομη, για να ισχύει από την πλευρά μας κάθε μας δήλωση πως είμαστε φίλοι των ζώων και να ισχύει κι από την πλευρά του ζώου πως δίνει τη ζωή του για την προστασία του ιδιοκτήτη και της οικογένειάς του. Συμπεριφορές όπως τιμωρίες, συνεχόμενος εγκλεισμός και δέσιμο, δεν αυξάνει το αίσθημα εμπιστοσύνης ανάμεσα σε εμάς και τα ζώα.


Από το 2009 ξεκίνησε η σχέση μου με τον Ελληνικό Ποιμενικό σκύλο η οποία εξελίχθηκε σε δέσμευση κι έπειτα σε σχέση αληθινής αγάπης. Άρχισα μαζί με έναν ομοϊδεάτη και φίλο, τον Κωνσταντίνο Κομνηνό, να αναζητούμε τη ράτσα αυτή σε όλη την Ελλάδα για να μπορέσουμε να γνωρίσουμε και να μελετήσουμε ακόμη περισσότερα γι’ αυτή και να καταφέρουμε να ανακαλύψουμε τα πιο καθαρόαιμα του είδους.
Στο μακρόχρονο ταξίδι μας αυτό, διαπιστώσαμε πως δεν έχουμε να κάνουμε με σκύλους αλλά, ας μας επιτραπεί η έκφραση, με «ανθρώπους». Η αγάπη, η πιστότητα και η κατανόηση που έχουμε μέχρι στιγμής εισπράξει από τον Ελληνικό Ποιμενικό είναι ισάξια με τις σχέσεις των φίλων μας και γνωρίζουμε καλά πως κάθε σχέση χρειάζεται «δουλειά» κι από τις δύο πλευρές.
Ο κυνικός φιλόσοφος Διογένης, όταν αναζητούσε, μάταια σύμφωνα με εκείνον, έναν ιδανικό χαρακτήρα ανθρώπου για να μπορεί να τον αποκαλεί επάξια φίλο του, βρήκε στο πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου τον φίλο αυτό κι ο Μέγα Αλέξανδρος δήλωσε πως αν έπρεπε να είναι κάποιος άλλος θα επέλεγε να ήταν ο Διογένης.


Το ότι προσωπικότητες σαν κι αυτές έκαναν παντοτινό φίλο τους τον Ποιμενικό σκύλο κι ότι ο σκύλος αυτός προστάτευσε με τη ζωή του τον ιδιοκτήτη του, δηλώνει σε όλους μας την ξεχωριστή «προσωπικότητα» αυτής της ράτσας. Μιας ράτσας, όπου ένα άρθρο δεν μπορεί με τίποτα να αποτυπώσει το μεγαλείο της, αλλά μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στο να κάνει όλους μας να στεκόμαστε με δέος κάθε φορά που βρισκόμαστε απέναντι από τον αγαθό αυτό γίγαντα!

Το άρθρο του Στέφανου Πολυγένη δημοσιεύθηκε στην εφημεριδα Μακελειό.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia