Στο ‘να χέρι κρατά καρότο και στ’ άλλο μαστίγιο η κυβέρνηση απέναντι στους αγρότες.


Του Σωτηρόπουλου Σωτήρη ,Γραμματέα της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ.
Στα «μπλόκα» του αγώνα για μάχη επιβίωσης
και υπεράσπισης του μόχθου τους οι βιοπαλαιστές αγρότες
Στους δρόμους για ακόμη μια φορά , τώρα με τη μορφή των «μπλόκων», βρίσκονται οι βιοπαλαιστές αγρότες της Θεσσαλίας .Τα οξυμένα προβλήματα είναι αυτά που τους «υποκινούν» και τους βγάζουν στον δρόμο του αγώνα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, επικαλούμενη τις «αντοχές της οικονομίας», ενώ την ίδια ώρα σπεύδει να ικανοποιήσει κάθε αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων, όπως επιδοτήσεις μέσω «αναπτυξιακών» νόμων , εγγυήσεις κερδών μέσω συμβάσεων παραχώρησης υποδομών, μείωση αφορολόγητου , αφορολόγητα καύσιμα , φτηνή ενέργεια, μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους κα Από την άλλη προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών , μοιράζοντάς του ψίχουλα.

Τα άμεσα ζητήματα που απασχολούν και βγάζουν τους αγρότες στους δρόμους
● Το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος με βάση και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια, που επιβάλλουν τα μονοπώλια, αλλά και το ίδιο το κράτος με τον υψηλό ΦΠΑ.
● Η απαράδεκτη κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους, ενώ ταυτόχρονα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα! Την ίδια ώρα δεν υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα προστασίας της παραγωγής.
● Οι χαμηλές τιμές σε μια σειρά από προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, τα υπαίθρια κηπευτικά, η κορινθιακή σταφίδα, κ.λπ.
● Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, που πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου τους από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από όλους αυτούς.

Το καρότο που προσφέρει η κυβέρνηση για να ξεγελάσει τους αγρότες:                               εξαγγελίες που απέχουν έτη φωτός από όσα απαιτούνται για την ανακούφισή τους

Με τον φόβο του φουντώματος των αγροτικών αγώνων η κυβέρνηση εξαναγκάζεται σε ελιγμούς ,ανακοινώνοντας μέτρα-ψίχουλα που αποτελούν περσινά ξινά σταφύλια για τους αγρότες που αγωνίζονται για να επιβιώσουν. Αποτελούν  εμπαιγμό για τους βιοπαλαιστές αγρότες, καθώς στην πλειοψηφία τους πρόκειται για αναμάσημα μέτρων, που έχουν ήδη εξαγγελθεί και τώρα εξειδικεύονται.
Μάλιστα χθες ,τη μέρα που οι βιοπαλαιστές αγρότες βγήκαν με τα τρακτέρ και στήσανε τα πρώτα «μπλόκα», ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός ανακοίνωσε τα 7 μέτρα που όμως απέχουν έτη φωτός από όσα απαιτούνται για να καλύψουν την τεράστια απώλεια του εισοδήματός τους από την ασκούμενη πολιτική, τις υπέρογκες αυξήσεις στα αγροτικά προϊόντα ,στο ρεύμα και τα καύσιμα, τις οποίες επιβάλουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι , αλλά και τις επιπτώσεις από φυσικές καταστροφές. Σε καμιά περίπτωση  τα εξαγγελθέντα μέτρα δεν μπορούν να ανακόψουν την σύνθλιψη της μικρομεσαίας αγροτιάς από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, που έχει προγράψει την αγροτιά για χάρη των μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Χαρακτηριστικά:

● Απέναντι στο αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο, η κυβέρνηση, στη λογική του «διαίρει και βασίλευε», πετάει ψίχουλα 50 εκατομμυρίων για επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε μια μερίδα αγροτών (νεοεισερχόμενοι και συνεταιρισμένοι) και μόνο για μια χρονιά.
Την ίδια στιγμή, δίνει μόνιμα, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες!
● Αντίστοιχα, τα μέτρα για κάλυψη ενός ποσοστού της ρήτρας αναπροσαρμογής δεν ανακουφίζουν ουσιαστικά από τις μεγάλες αυξήσεις που βλέπουν ήδη οι αγρότες στους λογαριασμούς τους. Από τη μια, απελευθερώνουν την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και θεσπίζουν ρήτρες για να διασφαλίζουν την κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων, με μόνιμες αυξήσεις και χαράτσια στα τιμολόγια και, από την άλλη, ανακοινώνουν προσωρινά και ανεπαρκή μέτρα για να διασκεδάσουν τη δυσαρέσκεια των αγροτών και να εξασφαλίσουν την εισπραξιμότητα των λογαριασμών για τις εταιρείες – παρόχους.
● Ακόμα κι έτσι, όμως, η ρήτρα αναπροσαρμογής παραμένει και επιβαρύνει τους αγρότες με ένα επιπλέον 20% στο ήδη ρημαγμένο εισόδημα. Από κει και πέρα, οι τιμές συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα στο ρεύμα, στα αγροτικά εφόδια, στα καλλιεργητικά έξοδα.
● Ταυτόχρονα, η «γαλαντομία» κυβέρνησης και ΔΕΗ για ελάφρυνση με κάλυψη 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής είναι μόνο για λίγους μήνες και εξαντλείται σε μια περίοδο όπου οι αρδευτικές ανάγκες είναι μικρότερες, άρα και η κατανάλωση ρεύματος.
Το διπλό μαστίγιο της αντιλαϊκής πολιτικής και της καταστολής το κρατά η κυβέρνηση πριν καν στηθούν «μπλόκα» .
Μάλιστα έχει βοήθεια κι απ’ άλλα, πολλά χέρια ,για να το κραδαίνει με δύναμη πάνω στο λαό, όπως και στους αγρότες, αφού όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, έχουν για πυξίδα εφαρμογής της πολιτικής τους τους, τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ. , που εξηπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, βιομήχανων, τραπεζιτών και των υπόλοιπων «παραγόντων της αγοράς». Με βάση αυτή την πολιτική και τις λεγόμενες «αντοχές» της οικονομίας της αγοράς , ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απέρριπταν πριν 2 μήνες, τις τροπολογίες του ΚΚΕ που αφορούσαν τα παραπάνω αιτήματα για την ανακούφιση των αγροτών .
Δηλαδή ,οι «αντοχές» της οικονομίας είναι πολύ μικρές όταν πρόκειται για την ανακούφιση του λαού και πολύ μεγάλες όταν επιδοτούνται με ζεστό κρατικό χρήμα, παχυλά προνόμια και φοροαπαλλαγές οι επιχειρηματικοί όμιλοι για τις πράσινες επενδύσεις τους, προκαλώντας μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα και στα άλλα αγαθά. Σαν κι αυτά τα προνόμια που τους δόθηκαν και με το νέο αναπτυξιακό νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή από την ΝΔ, συνέχεια παλιότερων του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κυβερνήσεων. Με επιπτώσεις όχι μόνο στους αγρότες αλλά στην εργατική τάξη και σ’ όλο το λαό, που πληρώνει το μάρμαρο της ανάπτυξης των κερδών λίγων μεγαλοπαραγόντων της αγοράς.    
Για να σκληραίνουν τα χτυπήματα της αντιλαϊκής πολιτικής είναι απαραίτητος ο εκφοβισμός ,η τρομοκράτηση και η κρατική καταστολή.
Λυσσώδης ήταν η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμποδίσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις . Υποδέχτηκε τον «εχθρό» τα τρακτέρ της αγροτιάς πριν τον κόμβο της Νίκαιας με τουλάχιστον 10 κλούβες και δεκάδες αστυνομικούς – ροπαλοφόρους των ΜΑΤ με πλήρη εξάρτηση ,εξοπλισμό καμερών παρακολούθησης και δακρυγόνων κάθε τύπου.
Όμως δεν τα κατάφεραν να ανακόψουν τους αγρότες της Θεσσαλίας που κατάφεραν να στήσουν το ισχυρό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, στέλνοντας μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης και αισιοδοξίας σε όλη τη χώρα..
Η «πολεμική υποδοχή» της κυβέρνησης στους αγρότες είναι συνέχεια της βάρβαρης πολιτικής απέναντι στο λαό , δείχνοντας πόσο υποκριτικά και για στάχτη στα μάτια είναι τα δήθεν μέτρα που εξαγγέλθηκαν
Οι βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής μας έχουν εμπειρία και γνωρίζουν πολύ καλά ότι το δίκιο τους θα κριθεί στα μπλόκα του αγώνα.
Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματά τους και συμβάλλει με τις δυνάμεις του στον πανελλαδικό συντονισμό της πάλης τους. Οι εργατοϋπάλληλοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον να συμπαραταχθούν σε αυτόν τον αγώνα, να αντισταθούν στην πολιτική ΕΕ – κυβερνήσεων, που εντείνει την εκμετάλλευση και την καταλήστευση του μόχθου τους από το κεφάλαιο. Αυτός είναι ο δρόμος που δίνει διέξοδο , πιέζοντας ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση,  ώστε να  ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα, να πάρουν οι αγρότες ανάσα επιβίωσης και όχι οι λογικές της αναμονής, της προσμονής του «μικρότερου κακού» και των «λύσεων απ’ τα πάνω» μέσα από κυβερνητικές εναλλαγές. Για ν’ ανοίξει Να ανοίξουμε ο δρόμος της ανατροπής που θα οδηγήσει σε μια διαφορετική αγροτική παραγωγή, μια νέα οικονομική και κοινωνικής οργάνωσης, με το λαό να κρατά τα «κλειδιά της οικονομίας» και να ‘χει κάνουν στα χέρια του την εξουσία και την υπόθεση της ευημερίας του!
Σωτηρόπουλος Σωτήρης ,Γραμματέας της ΤΕ Τρικάλων του ΚΚΕ. Φλεβάρης 2022

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia