Στο πλευρό των καλλιεργητών η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Πύλης

Στην Πύλη βρέθηκε κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Π.Ε. Τρικάλων, στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος «Βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς», το οποίο συνεχίζεται για 2η χρονιά με ιδιαίτερη επιτυχία.
Με την συνεργασία του Δήμου Πύλης, μέλη του κλιμακίου προχώρησαν στη διανομή «παγίδων», με το έντομο Torymus sinensis, βιολογικό εξολοθρευτή της σφήκας της καστανιάς. Η διανομή έγινε σε καλλιεργητές καστανιάς, που διατηρούν τις φυτείες τους σε Τοπικές Κοινότητες στα όρια του Δήμου Πύλης και τα φιαλίδια τα οποία διανεμήθηκαν, περιείχαν 20 έντομα.
Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η προστασία της καστανοκαλλιέργειας από τη σφήκα της καστανιάς και γίνεται στο πλαίσιο της διαρκούς ευαισθητοποίησης για την προστασία των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση και του γεωργικού εισοδήματος. Μόνο για τους Δήμους Τρικκαίων και Πύλης το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 20.000 ευρώ για την φετινή χρονιά.
Να σημειωθεί πως η σφήκα αποτελεί τον σημαντικότερο εντομολογικό εχθρό της καστανιάς, καθώς μπορεί να μειώσει την παραγωγή περισσότερο από 80%. Μεταξύ των συμπτωμάτων που προκαλεί είναι αραίωμα του φυλλώματος, επιβράδυνση της ανάπτυξης των βλαστών και τελικά νέκρωση των δέντρων. Προσβάλει και τα άγρια είδη της καστανιάς και ως μόνιμη και αποτελεσματικότερη μέθοδος αντιμετώπισης θεωρείται η βιολογική καταπολέμησή της με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis, δράση την οποία έχει επιλέξει και υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Το κλιμάκιο αποτελούνταν από τον Δημήτρη Σταυρίδη δρ Εντομολογίας και Προϊστάμενο του Τμήματος Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Λάρισας, Δημήτρη Μπίλλη θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας, Αργυρώ Καρακούση Προϊσταμένη του Τμήματος Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Τρικάλων, Γεωργία Ντίνου του Τμήματος Προστασίας Φυτών της Π.Ε. Τρικάλων, Έφη Φωτάκη Γεωπόνο και Προϊσταμένη του Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Πύλης και τον Ντίνο Μπάρδα, Εντεταλμένο Σύμβουλο Περιβάλλοντος Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Σε δήλωσή του για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης υπογράμμισε πως «ως Περιφέρεια Θεσσαλίας και Π.Ε. Τρικάλων υλοποιούμε δεκάδες δράσεις που στόχο έχουν την στήριξη των παραγωγών, την προστασία των καλλιεργειών και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος. Υλοποιώντας την ενεργητική πολιτική του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού στα αγροτικά θέματα, με συνεχείς παρεμβάσεις και έργα, στεκόμαστε δίπλα τους ουσιαστικά, δίνοντας λύσεις σε προβλήματα, διευκολύνοντας την καθημερινότητά τους και εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο όλα τα προγράμματα που τους αφορούν. Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιείται και το συγκεκριμένο πρόγραμμα με επιτυχία για δεύτερη συνεχή χρονιά και το οποίο έχει θετικότατη ανταπόκριση. Μία δράση βιολογική, που προστατεύει τις καλλιέργειες χωρίς να βλάπτει το περιβάλλον».

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia