Σχόλιο του Στέφανου Βαβύλη για τις νέες τροποποιήσεις στους ΟΤΑ

Βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαβούλευση νέο νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών με το οποίο εισάγονται εκ νέου τροποποιήσεις στη λειτουργία των ΟΤΑ. Με το άρθρο 42 συγκεκριμένα, αφαιρείται το δικαίωμα των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης να εισάγουν θέματα ως εκτός ημερήσιας διάταξης. Το σκεπτικό σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου είναι ότι η χρήση του εν λόγω δικαιώματος καταστρατηγούσε και δυσχέραινε την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.

Αυτή λοιπόν η προτεινόμενη τροποποίηση έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά την απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας (ΣτΕ 760/2022), η οποία έκρινε ως αντίθετες με το Σύνταγμα τις τροποποιήσεις που εισήγαγε ευθέως με την εκλογή της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (νόμος Θεοδωρικάκου), με τις οποίες άλλαζε τη σύνθεση της επιτροπής ποιότητας ζωής, της οικονομικής επιτροπής και των δημοτικών επιχειρήσεων, προκειμένου να υπάρξει πλειοψηφία των εκάστοτε δημοτικών αρχών. Κρίθηκε ότι έρχονται σε αντίθεση με το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης και της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού.

Ταυτόχρονα τα τελευταία χρόνια προωθείται συστηματικά η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο στις προαναφερθείσες επιτροπές, στις οποίες με δικό της νόμο η Νέα Δημοκρατία έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία της παράταξης του εκάστοτε Δημάρχου.

Δεν χωρεί πλέον καμία αμφιβολία ότι η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιδιώκει με κάθε τρόπο την απολυταρχική εξουσίαση των Δήμων. Καταστρατηγώντας ευθέως τις δημοκρατικές αρχές, επιδιώκεται η συνεχής φίμωση των “αντιφρονούντων”. Δημιουργείται ένα καθεστώς απολυταρχικής κυριαρχίας των δήμων της Ελλάδας και αυτό το καθεστώς φέρει την υπογραφή του υπουργού εσωτερικών Μάκη Βορίδη και την ηθική αυτουργία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Γιατί προφανώς για μία τόσο συντηρητική κυβέρνηση, απειλή για το ανώτατο όργανο των δήμων είναι η τυχόν έκφραση των επικεφαλής της αντιπολίτευσης και όχι ο περιορισμός της παρρησίας και της δημοκρατικής λειτουργίας.

Φυσικά και τέτοιες απόπειρες θα έπρεπε να βρίσκουν απέναντι τους την ΚΕΔΕ.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia