Σωματεία των Τρικάλων συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ [εικόνες]

Παλμό και μαζικότητα είχε η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, με αιχμή του δόρατος την απόσυρση του νόμου για την κοινωνική ασφάλιση Κατρούγκαλου – Βρούτση.

Να συμμετέχουν μαζικά όλοι στις απεργιακές κινητοποιήσεις και να δυναμώσουν τον αγώνα της εργατικής τάξης, κάλεσε τους συγκεντρωμένους από το βήμα, ο Βασίλης Οικονόμου, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Κεντρική Ομιλήτρια στη συγκέντρωση ήταν η Κων/να Παππή , πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων , η οποία μεταξύ άλλων τόνισε:  

«Η  σημερινή Απεργία  και η συγκέντρωσή μας, είναι ακόμα ένας κρίκος στον αγώνα της τελευταίας περιόδου.  Ένας Αγώνας που μέσα από συγκεντρώσεις, ενημερώσεις σε χώρους δουλειάς, Γενικές Συνελεύσεις , αποφασίσαμε ότι πρέπει να πάει ένα βήμα παραπέρα. Οι εργαζόμενοι ήδη έχουν ξεπεράσει τη γραφειοκρατική ομάδα της ΓΣΕΕ και  παρά τις απειλές και την υπονομευτική προσπάθεια που κάνει, πολλές Ομοσπονδίες ,τα μεγαλύτερα Εργατικά, οι Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα αλλά και η ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει τη σημερινή Απεργία  , για να αποσυρθεί ο κατάπτυστος νόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση που παραδίδει την Ασφάλιση στις ασφαλιστικές εταιρείες και στους επιχειρηματίες της Υγείας, που μετατρέπει την Ασφάλιση από κοινωνικό δικαίωμα σε τζόγο και ατομικό ρίσκο. Στα Τρίκαλα εδώ και  μήνες τα ταξικά σωματεία επιμείναμε στην ενημέρωση όλων των εργαζόμενων και στην προσπάθεια το Εργατικό μας Κέντρο να πάρει απόφαση για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση. Μετά τις επίμονες προσπάθειες μας, τελικά το Δ.Σ του Ε.Κ συνεδρίασε μόλις την περασμένη  Παρασκευή. Δεν είναι τυχαίο ότι έγινε συστηματική προσπάθεια για να μην ψηφιστεί η απεργία. Οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ εξάλλου ψήφισαν λευκό (σε μια προσπάθεια να συγκαλύψουν την διάθεση τους για απεργοσπασία) λέγοντας μάλιστα ότι μπορεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό να φέρει κάτι καλύτερο για τους εργαζόμενους.  Δεν είναι τυχαία η στάση τους, ούτε είναι η πρώτη φόρα που βλέπουμε να υπονομεύουν απεργίες, να παίρνουν αποφάσεις κάτω από την πίεση μας, χωρίς να κάνουν καμία προσπάθεια να οργανώσουν την απεργία.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους  που προβληματίζονται, που αγωνιούν για τα προβλήματά της εργατικής τάξης και για την απάντηση που πρέπει να δώσει το συνδικαλιστικό κίνημα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία, να απορρίψουν αυτούς τους σχεδιασμούς.  Να γυρίσουν την πλάτη στις παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Ακόμα και αν δεν συμφωνούν σε όλα να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα, τις ΕΠ.Αγώνα στους κλάδους, που παλεύουν για την αναζωογόνηση και την ισχυροποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος. Για συνδικάτα εργατών κι όχι των εργοδοτών. Όλα κερδίζονται στον δρόμο του αγώνα! Με το κεφάλι ψηλά, με το δίκιο στο πλευρό μας! 

Αν κάποιος ανοίξει την τηλεόραση, μπει στο ίντερνετ θα πέσει πάνω σε πάρα πολλά δημοσιεύματα που λένε πόσο θα κερδίσουμε από τον νέο νόμο. Μιλάνε για αυξήσεις. Για διόρθωση αδικιών. Για αλλαγή του τοπίου εδώ και 10 χρόνια. Προσπαθούν να πλάσουν ένα παράλληλο σύμπαν, έναν τεχνητό ενθουσιασμό.

 Σε όλους τους πινάκες που κοσμούν ένθετα και πρωτοσέλιδα αλλά και στους εντόνους τίτλους των εκπομπών, κυβερνητικά στελέχη μαζί με τη συμβολή γνωστών «ειδικών» μιλούν για τις αυξήσεις στα 35 και στα 42 χρόνια ασφάλισης, στους μισθούς των 1000 και των 2000€.

Έχουν δημιουργήσει ένα παράλληλο σύμπαν, προκειμένου να πουλήσουν την πραμάτεια τους. Πατάνε πάνω στην άγνοια ιδιαίτερα των νέων εργαζόμενων, ώστε το ασφαλιστικό να αντιμετωπίζεται ως πείραμα του Cern, δηλαδή για λίγους και εκλεκτούς, στέλνοντας τους εργαζόμενους στην αγκαλιά των αρπαχτικών που καραδοκούν.

Ταυτόχρονα θάβονται εντελώς οι δραστηριότητες των σωματείων, οι παρεμβάσεις των εργαζόμενων, των συνταξιούχων. Λες και όλη η πλάση χαίρεται με αυτό τον νόμο. Έχει θαφτεί εντελώς ο μεγάλος απεργιακός αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι της Γαλλίας για το ίδιο ακριβώς θέμα. Σήμερα στην Γαλλία υπάρχει νέα 24ωρη απεργία. Απόδειξη ότι η επίθεση αυτή είναι συντονισμένη από τα αφεντικά απανταχού.  Ότι είναι κοινή στρατηγική της ΕΕ και όλων των αστικών κυβερνήσεων

Ξεπερνώντας τα μεγάλα λόγια διάφορων υπουργών, βουλευτών και «ειδικών» επί του ασφαλιστικού και κοιτώντας στα συγκεκριμένα στοιχεία, πέφτουν οι ψεύτικοι μανδύες και μένει πεισματάρα η αλήθεια.

Η ΝΔ δεν φέρνει νέο νόμο. Εφαρμόζει κατά γράμμα τον νόμο Κατρούγκαλου αφού η αρχιτεκτονική του παραμένει απαράλλακτη. Απλά κάνει κάποιες προσθήκες για να τον θωρακίσει και για να ξεπεράσει τα νομικά κενά. Αυτός ο νόμος αποτέλεσε ως και σήμερα την κορύφωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης καθώς ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Δικαίως ονομάζεται λοιπόν από τους εργαζόμενους νόμος Βρούτση-Κατρούγκαλου

Τι λέει λοιπόν αυτός ο νέος νόμος;

  • Ανοίγει το δρόμο σε νέα επιδρομή με τους τρεις πυλώνες του συστήματος Πινοσέτ, όπου η ανταποδοτική σύνταξη θα βασίζεται στο ρίσκο και στον χρηματιστηριακό τζόγο. Οι συντάξεις θα ονοματίζονται πλέον χρηματιστηριακά προϊόντα και θα επενδύονται με όρους χαμηλού – μεσαίου και υψηλού ρίσκου. Το κράτος θα εγγυάται μονάχα την εθνική κατώτερη σύνταξη που παραμένει στα άθλια επίπεδα των 384 ευρώ για 20 χρόνια και στα 340 ευρώ με 15 χρόνια εργασίας. Ο εργαζόμενος δηλαδή θα πληρώνει τις εισφορές του. Το τι θα λάβει όμως θα κριθεί από το αποτέλεσμα της επένδυσης. Αν πάει καλά η επένδυση θα πάρει κάποια σύνταξη, αν όχι…κρίμα χάσατε!
  • Θεωρεί τα πάνω από 140δις που κλάπηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία -από τους εργοδότες και το κράτος- ως αγύριστα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους σημερινούς εργαζόμενους στην ποιότητα των παροχών υγείας, νοσηλείας, μητρότητας.
  • Παραμένουν σε ισχύ οι τεράστιες περικοπές από το 2010, σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, στις αναπηρικές, στις συντάξεις χηρείας και στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων. Ενταφιάζονται οριστικά η 13η και η 14η σύνταξη, μαζί και το ΕΚΑΣ.
  • Επισφραγίζει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, για άνδρες και γυναίκες, που έθεσε ο Νόμος Κατρούγκαλου, με προοπτική αύξησης ανάλογα με το «προσδόκιμο ζωής».
  • Πετάει εκτός του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος μεγάλες κατηγορίες νέων εργαζομένων. Ποιος εργαζόμενος σήμερα θα έχει 30 και 40 χρόνια συνεχούς ασφαλισμένης εργασίας; Πόσοι εργαζόμενοι περιπλανιούνται από ολιγόμηνα προγράμματα σε ανεργία και πάει λέγοντας. Πόσοι είναι αυτοί που δουλεύουν μαύρα, που δουλεύουν 4ωρα, μερικές μέρες το μήνα; Πώς θα μαζέψουν τα ένσημα; 

     Λένε ψέματα για αυξήσεις στις συντάξεις. Άλλωστε ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει μικρότερη δαπάνη κατά 250εκατ € για κύριες και επικουρικές συντάξεις. 

Οι όποιες αυξήσεις θα δοθούν αφορούν ελάχιστους συνταξιούχους, και οι περισσότερες από αυτές είναι λογιστικές και όχι πραγματικές, θα μειώσουν δηλαδή την προσωπική διαφορά. Ακόμα και αυτές οι μικρές αυξήσεις για εργαζόμενους με πάνω από 35 έτη θα δοθούν μετά το 2022 και η ονομαστική τους αύξηση δεν θα ξεπερνά τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (επίσημο πληθωρισμό) και ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Τι θα πει αυτό το τελευταίο; Ότι θέλουν να συνδέσουν και την δυνατότητα αυξήσεων με το αν πάει καλά τα η οικονομία, τα κέρδη των εργοδοτών.

Είναι το ίδιο βιολί που κάνουν και στον κατώτατο μισθό. Θυμίζουμε: με τον Νόμο Βρούτση-Αχτσιόγλου επέβαλαν οι κατώτατος μισθός να ορίζεται από υπουργική απόφαση βάση της αντοχής της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Η ΝΔ είχε δεσμευτεί ότι η αύξηση του κατώτατου θα είναι η διπλάσια της αύξησης του ΑΕΠ. Δηλαδή αφού είχαμε αύξηση περίπου 2% θα έπρεπε ο κατώτατος να αυξηθεί κατά 4%. Τι έγινε τελικά;

Βιάστηκαν άρον-άρον και εν κρυπτώ η πλειψηφία της ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση να υπογράψει πριν λίγες μέρες την διατήρηση της αθλιότητας του 650€ μικτά πριν καν ανοίξει η κουβέντα ακόμα και γι αυτή την ελάχιστη αύξηση. Σήμερα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ορκίζονται στο όνομα της αύξησης στα 751€ αλλά για…αργότερα. 

Η μεν ΝΔ λέει ότι ο μισθός θα πάει στα 703€ στα επόμενα 3 χρόνια. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ λέει να φτάσουμε στα 751€ το 2022. Θυμίζουμε βέβαια τι έλεγε το 2015 που προεκλογικά έταζε άμεση νομοθέτηση του κατωτάτου στα 751€, όντας κυβέρνηση 5,5 χρόνια διατήρησε την αθλιότητα του 586 και 511, καταψήφισε τις προτάσεις των σωματείων, τις προτάσεις που μόνο το ΚΚΕ έφερε στην Βουλή για 751€, εφάρμοσε τον ν.Βρούτση για ορισμό του μισθού από τον υπουργό. Πόσο θράσος πια!

Η κατάσταση λοιπόν για τους εργαζόμενους χειροτερεύει. Αυτός ο νόμος την χειροτερεύει ακόμα περισσότερο. 

Συχνά στις κουβέντες μας με συναδέλφους ακούμε: «τι με νοιάζει το ασφαλιστικό, εγώ δεν θα πάρω σύνταξη ποτέ» ή «από το να πληρώνω εισφορές κα να μην έχω σοβαρό σύστημα υγείας, ας τα δίνω σε μια ιδιωτική ασφάλιση».

Απαντάμε: Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη. Είναι η υγεία, είναι η πρόνοια, είναι η νοσηλεία σε νοσοκομείο, τα φάρμακα, η προστασία της μητρότητας, τα εμβόλια. 

Εμείς δεν υπερασπιζόμαστε αυτό το μπάχαλο στην υγεία που υπάρχει σήμερα με ευθύνη των ίδιων των κυβερνήσεων που δήθεν έρχονται σήμερα ως σωτήρες του ασφαλιστικού.

Απαιτούμε επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των ταμείων που πήγαν στις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών και κάθε είδους ενισχύσεις των μονοπωλιακών ομίλων, αύξηση του προϋπολογισμού για υγεία-πρόνοια, υψηλής ποιότητας παροχές υγείας, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν είναι φιλανθρωπικοί οργανισμοί, λειτουργούν για το κέρδος. Η υγεία μας θα μπαίνει στην λογική του αν το όφελος υπερτερεί το κόστος. Για να έχεις αυτές τις καλύψεις σε μια ιδιωτική ασφάλιση πρέπει να πληρώνεις επί 4, επί 5 για να ασφαλίσεις και την οικογένεια σου. Άλλωστε όσο μειώνονται οι καλύψεις της δημόσιας ασφάλισης, αντίστοιχα και περισσότερο θα μειώνονται και από τις  ασφαλιστικές εταιρίες.

Δείτε το παράδειγμα της Αμερικής που η ασφάλιση είναι πλήρως ιδιωτικοποιημένη. Αν δεν έχεις χρήμα στην καλύτερη παίρνεις δάνεια για να νοσηλευτείς στην χειρότερη δεν νοσηλεύεσαι με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Πολλά είναι τα παραδείγματα των κανονιών που βάρεσαν ασφαλιστικές εταιρίες που θεωρούνταν έμπιστες, όπως Ενρον ή και Ασπίς με πολύ κόσμο να βρίσκεται χωρίς ασφάλιση και με χαμένα τα χρήματά του.

Τρανταχτό παράδειγμα είναι και τα επαγγελματικά ταμεία. Στον κλάδο των ελεγκτικών εταιριών υπάρχει τέτοιο ταμείο που μάλιστα παρουσιάζεται και ως ένα από τα καλύτερα. Οι καλύψεις ακολουθούν αυτές του ΕΦΚΑ αλλά προπληρώνεις όλα τα ιατρικά έξοδα και τα παίρνεις μετά από μερικούς μήνες, με αποτέλεσμα αν κάνεις κάποια εγχείρηση ή νοσηλεία να χρειάζεται να βγάλεις από την τσέπη 2-3χιλ μπορεί και παραπάνω, μέχρι να στα δώσουν. 

Το ταμείο δεν προβλέπει καν την 6μηνη άδεια για την μητρότητα με αποτέλεσμα οι μητέρες να γυρνούν στην δουλειά στους 2 μήνες από την γέννηση. Στην διεκδίκηση του σωματείου μας ώστε να δίνεται άδεια, η διοίκηση του ταμείου μας απάντησε ότι πρέπει να κάνουν έρευνα για να δουν πιο είναι το κόστος ώστε να υπολογίσουν αν μπορούν να το επιτρέψουν.

Μαντέψτε πως απαντάει σε αυτή την κατάσταση η διορισμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ!

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει συμφωνήσει με τα επαγγελματικά ταμεία, αποτελεί σύμμαχο της κυβέρνησης. Η πλειοψηφία της έχει πιάσει πάτο και συνεχίζει. Δεν έχουν βγάλει λέξη. Κρύβονται μέσα σε γραφεία και υπουργεία ως ένας βαθύς γραφειοκρατικός μηχανισμός, έχοντας το μυαλό τους στα κουκιά, τα συνέδρια, τη διατήρηση της συνδικαλιστικής τους επιβίωσης. 

    Είναι οι πρώτοι που θέλουν επαγγελματικά ταμεία, να διαχειρίζονται τα χρήματα των εργαζόμενων, να τα παίζουν στους τζόγους και τις λοταρίες των χρηματιστηρίων.

Μας λένε να συμβιβαστούμε με την ιδέα πως η ασφάλιση θα γίνει προσωπική υπόθεση του καθένα ανάλογα με την τσέπη του, προσωπικό και ατομικό ρίσκο και τζόγος.

Απεργοσπασία και «διάλογος μέχρι τελικής πτώσης», με τους εργατοπατέρες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να μην κρατούν πια ούτε τα προσχήματα…

 Αποτελούν τον λαγό στον αντιασφαλιστικό σχεδιασμό, ζητάνε την δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, έχουν ανοιχτά πάρε – δώσε και ανταλλάγματα. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, εμφανίζονται όχι απλά ως ένας βαθύς απεργοσπαστικός μηχανισμός, αλλά ως μια σφραγίδα που τάχα εκπροσωπεί τους εργαζόμενους και επιδιώκει να περάσει γύψο στις εργατικές διεκδικήσεις, να κυριαρχήσει η αφωνία στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, να συμβάλει πλάι στην κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της, στη σιγή νεκροταφείου. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μπορέσουν να κάνουνε συνέδρια σε δωμάτια ξενοδοχείων μέσα σε λίγες ώρες, όπως αυτό που προγραμματίζουν σε λίγες μέρες με την συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων για να μπορέσουν να ψηφίσουν όλοι οι εργοδότες!»

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε δυναμική πορεία με συνθήματα στους δρόμους των Τρικάλων και οι συγκεντρωμένοι έδωσαν αγωνιστικό ραντεβού για νέες κινητοποιήσεις.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia