Σύλλογος Αργιθεατών Τρικάλων: Εκδρομή στην ”Παναγία Κατουσιώτισσα” Αργιθέας

Στις 20-11-2022 ο Σύλλογος Αργιθεατών Τρικάλων με δύο κατάμεστα βανάκια, με Ι.Χ  αυτικίνητα και με αξιόλογη παρέα για έβδομη χρονιά ξεκίνησε πρωϊ-πρωϊ για τα ιερά χώματα της ιδιαίτερης πατρίδας μας της Αργιθέας, με προορισμό τη Μονή της ‘’Παναγίας Κατουσιώτισσας’’ για να προσκυνήσουμε. Ο καιρός όχι τόσο καλός. Εμείς όμως το τολμήσαμε και πήραμε τα βουνά.Φτάνοντας στον Τύμπανο κάναμε μια στάση, απολαμβάνοντας την καθαρή βουνίσια ατμόσφαιρα.Αφού διαβήκαμε το κατώφλι της ΑΡΓΙΘΕΑΣ  όλα άλλαξαν μέσα μας, γιατί βρεθήκαμε στα πάτρια εδάφη μας αναπολώντας τις αναμνήσεις  στη γενέτειρα μας.Όλα ήταν έτοιμα για την υποδοχή μας από τον Δήμαρχο Αργιθέας Ανδρέα Στεργίου. Ο δρόμος ενώ έβρεχε ήταν πεντακάθαρος , κανένα απολύτως πρόβλημα, ούτε και στη σκάλα  του Ανθηρού.

Το Σύλλογο Αργιθεατών Τρικάλων υποδέχτηκαν οι δύο Αντιδήμαρχοι Αργιθέας ο Μπάμπης Πούλιος και ο Θανάσης Καραγιώργος οι οποίοι δώρισαν στο Σύλλογο ένα βιβλίο που αφορά την Αργιθέα που έγραψε ο Αργιθεάτης  Κωτής Ξενοφών.

Θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφερθούμε και στον τέως Δήμαρχο Αργιθέας τον Χρήστο Καναβό.Ένας άνθρωπος που είναι παρόν και στα δύσκολα και στα εύκολα.

Η ιερά Μονή της Γεννήσεως της Θεοτόκου είναι το σημαντικότερο ιστορικό μνημείο της περιοχής. Από τις επιγραφές ,τις τοιχογραφίες του Καθολικού και τις εικόνες, προκύπτει ότι το Μοναστήρι κτίστηκε γύρω στο 1600. Το περίτεχνο τέμπλο του φυλάσσεται στο Εκλησιαστικό- Ιστορικό- Λαογραφικό μουσείο του Ανθηρού.

Η Μονή Κατουσίου είναι κτισμένη σε μια βραχώδη πλαγιά, είναι ένας σταθμός, ένας φάρος, ένα λιμάνι Πνευματικό που προσφέρει στον διψασμένο Πνευματικό επισκέπτη την τροφή που θα τον χορτάσει.

Φτάνοντας στο Μοναστήρι παρακολουθήσαμε τη θεία λειτουργία από τον πατέρα Απόστολο Κλάρα, πολλοί κοινώνησαν και στο τέλος έγινε αρτοκλασία. Οι κυρίες είχαν ετοιμάσει στο αρχονταρίκι τους καφέδες με πολλά εδέσματα.

Ο πατήρ Απόστολος αναφέρθηκε στην ιστορία του Μοναστηριού και απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των εκδρομέων.

Τα μεσημέρι η φιλοξενία όλων των παρευρισκομένων έγινε από τους αφανείς εθελοντές αργιθεάτες όλα τα χρόνια την Τασούλα και το Γιώργο Κωτή. Γευτήκαμε νηστήσιμα εδέσματα,γίγαντες στο φούρνο ,πατάτες,σαλάτα, γλυκά, ωραίο κρασί και πίτες διαφόρων ειδών. Όλα ήταν υπέροχα !!!! καλομαγειρεμένα-πεντανόστιμα.

Μαζί με το φαγητό μοιράστηκε και το πιατάκι με τα πολύσπορα που κάθε χρόνο το ετοιμάζει με επιμέλεια η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Έλλη.

Είναι ένα έθιμο των Αργιθεατών για να έχει  ο κάθε νοικοκύρης καλή σοδειά.

Πήραμε το δρόμο της επιστροφής απολαμβάνοντας το φθινοπωρινό γύρω τοπίο με τα πορτοκαλοκίτρινα φύλλα των δένδρων και με πολλά –πολλά συναισθήματα και αναμνήσεις παρελθόντος που ξύπνησαν μέσα μας.

Τον απογευματινό μας καφέ  τον πήραμε στο ξενοδοχείο MUZAKI PALLAS ,άριστη εξυπηρέτηση.Ήταν μια υπέροχη μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή,άριστα οργανωμένη από τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου και τους ακούραστους αργιθεάτες εργάτες της προσφοράς και με τους δύο προσεκτικούς και ευγενικούς οδηγούς τον Στάθη και τον Δημήτρη.

Τους εκδρομείς συνόδευσαν τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου η πρόεδρος, η Γεωργία Σβεντζούρη και η Παναγιώτα Κωτή.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !!!!

                                                             Έλλη Τσιρογιάννη

                                             Πρόεδρος Αργιθεατών Τρικάλων.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia