Σ. Παπαδόπουλος: Προϋπολογισμός αναντίστοιχος με τις μεγάλες προκλήσεις μιας αφάνταστα δύσκολης ιστορικής περιόδου


( ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής )
Οι Κυβερνήσεις κρίνονται για την ετοιμότητά τους, την ικανότητά τους, την ωριμότητά τους, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις κάθε ιστορικής περιόδου.
“Η υγειονομική κρίση είναι η μεγαλύτερη απειλή που έχει αντιμετωπίσει η ΕΕ από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην Υγεία, να διαθέτει συστήματα υγείας έτοιμα να παράσχουν υπηρεσίες κορυφαίου επιπέδου, να είναι κατάλληλα προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες απειλές για την υγεία…”, δήλωνε τον Μάρτιο του 2019 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Κομισιόν. «Δεν θα σταματήσουμε πουθενά προκειμένου να σώσουμε ζωές…».
Η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε αυτά που όφειλε για τη καλύτερη δυνατή διαχείριση της πανδημίας και της συνδημίας. Η θνητότητα στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ ανέρχεται στο 87% και το 38,5% των θανάτων βαρέως πασχόντων θα μπορούσε να έχει σωθεί εάν είχαμε ισχυρό ΕΣΥ» διαπίστωσε μελέτη των κκ Τσιόδρα, Λύτρα. «Πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν σε καλύτερες συνθήκες» συμπεραίνουν. Η Κυβέρνηση δεν έκανε αυτά που μπορούσε για να αναβαθμιστεί το ΕΣΥ, για να μην είναι εξουθενωμένοι οι μαχητές του, για να μην υποχρεώνονται τα Νοσοκομεία μας να νοσηλεύουν διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, να μην είναι υποστελεχωμένα και μονοθεματικά, να μην ακυρώνουν το 80 % των χειρουργείων…
Οι τραγικές ευθύνες της Κυβέρνησης για την οικτρή αποτυχία, για τον ξεπεσμό να συγκαταλέγεται η Ελλάδα στις χειρότερες χώρες της ΕΕ στους 10 δείκτες του ECDC για τη συνολική διαχείριση της πανδημίας περιλαμβανομένων και των εμβολιασμών, συνοδεύονται στον προϋπολογισμό του 2022 και από την προκλητική αγνόηση της δραματικής επιδείνωσης της πορείας της πανδημίας και των κινδύνων κατάρρευσης του ΕΣΥ στον συνεχιζόμενο πόλεμο με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. Η Κυβέρνηση της ΝΔ στον προϋπολογισμό του 2022 παραμερίζει όλες τις συζητήσεις που γίνονται σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο για την ετοιμότητα των συστημάτων υγείας να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα για τις επιδημίες, τις αναδυόμενες απειλές, όπως αυτή της 0 παραλλαγής ή και των επόμενων μεταλλάξεων, για τον καρκίνο, τα ατυχήματα, τις ψυχικές νόσους, τα χρόνια – τα ειδικά – τα σπάνια νοσήματα. Παραμερίζει τις εκτιμήσεις με τις οποίες η ΕΕ κατέληξε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Παραμερίζει τον πανικό με τον οποίο ακόμη και η Γερμανία με τις περισσότερες κλίνες ΜΕΘ στην Ευρώπη, αναζητά νέες κλίνες για τις νέες ανάγκες που διαπιστώνει. Είναι εξοργιστική, αποτελεί ΥΒΡΗ η κυβερνητική αγνόηση της ιστορικής περιόδου που διανύουμε, των προτεραιοτήτων για τη κατανομή των δαπανών που οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε. Βρισκόμαστε σε συνθήκες συνεχιζόμενου ασύμμετρου πολέμου με τη πανδημία και αυτό δεν έχει συνειδητοποιηθεί από τη κυβερνώσα παράταξη.
Ο κυβερνητικός προϋπολογισμός υιοθετεί τις νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις – ιδεοληψίες για την ανάκαμψη της οικονομίας με ενίσχυση των ισχυρών της αγοράς, με χαμηλούς μισθούς, με αύξηση των έμμεσων φόρων, με ιδιωτικοποιήσεις, με αγνόηση της ενεργειακής κρίσης – της ακρίβειας – της έκρηξης των ανατιμήσεων. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αναπαράγει την επικίνδυνη κυβερνητική αυταπάτη για επικείμενη επιστροφή στην κανονικότητα. Μια αυταπάτη που εμπόδισε σε μια μακρά περίοδο ανεμελιάς και την πορεία των εμβολιασμών και τα δρακόντεια μέτρα προφύλαξης από την υπερμεταδοτικότητα. Ο προϋπολογισμός καταρτίστηκε με τη ψευδαίσθηση ότι η υγειονομική κρίση θα τελειώσει τους πρώτους μήνες του 2022, ότι « θα υπάρξει εξομάλυνση στις αρχές του 2022…».
Σύμφωνα με όλες τις επιστημονικές αναλύσεις η μάχη με την πανδημία θα συνεχίζεται δυστυχώς για άγνωστο ακόμη χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα, μετά τα πολλαπλά κρούσματα σε όλη την υφήλιο από την Ο μετάλλαξη, το 4ο και το αναμενόμενο 5ο κύμα της πανδημίας θα είναι άγνωστης διάρκειας και έκβασης και θα εκδηλώνεται με τεράστιο αριθμό νεκρών και διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ.
Έπρεπε ήδη, στον περυσινό προϋπολογισμό, να υπήρχε η δυνατότητα για μια μεγάλη προκήρυξη μόνιμων θέσεων λειτουργών του ΕΣΥ, ώστε να καλυφθούν τα εκρηκτικά κενά και οι αποχωρήσεις, να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί και συμβασιούχοι μαχητές του ΕΣΥ, να νομοθετηθούν ουσιαστικά κίνητρα για τις άγονες προκηρύξεις θέσεων και τις άγονες ειδικότητες όπως αυτές της εντατικολογίας ή της αναισθησιολογίας…
Τώρα, οι ανικανοποίητες ανάγκες αυξήθηκαν τρομακτικά, η πίεση που δέχονται τα Νοσοκομεία μας είναι αφόρητη, οι εφημερίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς αυθαίρετες και επικίνδυνες μετακινήσεις. Στον προϋπολογισμό του 2022 οφείλουμε να καλύψουμε όλες τις διαπιστωμένες ελλείψεις και ταυτόχρονα να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση του νέου ολοκληρωμένου και ποιοτικού ΕΣΥ.
Αν δεν αναβαθμίσουμε τώρα, στη περίοδο της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης, το ΕΣΥ πότε θα το κάνουμε ; Υπήρχε δυνατότητα να καλύψουμε αρκετές από τις ανάγκες εξοπλισμού του ΕΣΥ, πρόληψης, αναβάθμισης της ΠΦΥ, με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Θέλετε προτάσεις λέτε. Να δοθούν 2,5 δις ευρώ για την υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Να αυξηθούν κατά 1 δις ευρώ, με εγγραφή στον τακτικό προϋπολογισμό, οι προβλεπόμενες δαπάνες του 2022 για την Υγεία.
Τι οφείλουμε να κάνουμε με τον τακτικό προϋπολογισμό του 2022 :
Να αυξήσουμε κατά 200 τουλάχιστον τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ του ΕΣΥ, καθώς διαπιστώνουμε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ ανήλθαν άνω των 150
Να νομοθετήσουμε τώρα την αύξηση των αποδοχών των λειτουργών του ΕΣΥ, την ένταξη στα ΒΑΕ, τα συνολικά κίνητρα για τις άγονες προκηρύξεις θέσεων, τα Νησιά, τις άγονες περιοχές, τις άγονες ειδικότητες ( εντατικολογία, αναισθησιολογία, ιατρική της εργασίας, κυτταρολογία, ογκολογία, νεφρολογία, πνευμονολογία, θωρακοχειρουργική…)
Να καλύπτουμε αυτόματα τις αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις
Να προκηρύξουμε τώρα 4000 θέσεις γιατρών ΕΣΥ και 8000 νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού. Το Υπουργείο Υγείας δηλώνει ότι θα προκηρύξει 910 θέσεις γιατρών ΕΣΥ και 4000 νοσηλευτικού προσωπικού. Εάν γίνει μόνον αυτό, θα χάσουμε τους περισσότερους από τους 2000 επικουρικούς γιατρούς που συμμετέχουν στον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη πανδημία και τους περισσότερους από τους πάνω από 10.000 επικουρικούς νοσηλευτές, παρασκευαστές και άλλους επικουρικούς και συμβασιούχους μαχητές του ΕΣΥ, που αποδείχτηκαν πολύτιμοι την ώρα της μάχης. Προτείναμε να βρούμε τρόπο να παραμείνουν στο ΕΣΥ όλοι οι επικουρικοί και συμβασιούχοι. Η Κυβέρνηση το απορρίπτει. Οφείλει τουλάχιστον να ανανεώσει τις συμβάσεις τους μέχρι τα τέλη του 2022. Θα χάσουμε κυρίως και αυτό που έχει πια συνειδητοποιηθεί παγκόσμια. Την αναγκαιότητα για ποιοτική αναβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας στις αναδυόμενες απειλές. Στη Κυβέρνηση δηλώνουν ότι αυτό είναι « πολυτέλεια» και ότι το νέο ΕΣΥ θα είναι το ιδιωτικοποιημένο, το εμπορευματοποιημένο, το ΕΣΥ – ΣΔΙΤ. Γίνεται γι΄αυτό ολοφάνερη η αναγκαιότητα μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πολιτικής.
Τι θα έκανε τώρα μια συμμαχική Κυβέρνηση προοδευτικής εναλλακτικής διακυβέρνησης παράλληλα με την εκστρατεία για καθολικό εμβολιασμό και για αυστηρά μέτρα προστασίας από την υπερμεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του κορονοϊού;
Θα ιεραρχούσε την σημαντική ενίσχυση του ΕΣΥ και των λειτουργών του ως επείγουσα προτεραιότητα του κυβερνητικού έργου. Αυτό είναι και το βασικό συμπέρασμα από την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα.
Στη κατεύθυνση αυτή στρατηγικές επιλογές είναι και :

  • η ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ ως δημόσιου Ασφαλιστικού Φορέα, για την αύξηση των πράξεων που χρηματοδοτεί και την ελαχιστοποίηση των δαπανών των ευάλωτων στρωμάτων σε ιδιωτικές δαπάνες για φάρμακα, εργαστηριακές εξετάσεις, μέσα σε συνθήκες τρομακτικής πίεσης στο βιοτικό επίπεδο ( ο κυβερνητικός προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 245 εκατ. Ευρώ ).
  • η παρέμβαση στα Ευρωπαϊκά Όργανα για τη κατάργηση της πατέντας των εμβολίων, για την προμήθεια σε επαρκείς ποσότητες των μονοκλωνικών αντισωμάτων και άλλων νεότερων ακριβών ανοσοτροποποιητικών και αντιιικών σκευασμάτων, για την οικοδόμηση ποιοτικού και αποτελεσματικού ευρωπαϊκού συστήματος υγείας. Η προάσπιση της υγείας είναι από τα σημαντικότερα καθήκοντα της Ενωμένης Ευρώπης και δεν μπορεί να παραμένει υπόθεση μόνον των ιεραρχήσεων κάθε Κυβέρνησης.
    Η τολμηρή αύξηση των δαπανών για την υγεία στον προϋπολογισμό του 2022 κατά 1 δις ευρώ, θα επιτρέψει :
  • να μπορέσουν τα Νοσοκομεία να αφιερωθούν στα συνολικά καθήκοντά τους, να μην είναι μονοθεματικά, να μην ακυρώνουν απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις (στον κυβερνητικό προϋπολογισμό οι δαπάνες είναι μειωμένες κατά 280 εκατ. Ευρώ)
  • τη θεσμοθέτηση παράλληλα με τους καταναγκασμούς και χρήσιμων κινήτρων για τον καθολικό εμβολιασμό. Τέτοια κίνητρα είναι π.χ. η μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.
  • τη δημιουργία νέων ΤΟΜΥ με οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς
  • την ενίσχυση των ΚΥ, των ΠΙ, των ΚΟΜΥ, του δικτύου για ολοκληρωμένη ιχνηλάτηση – για εμβολιασμό – για υπηρεσίες υγείας στο σπίτι ( στον κυβερνητικό προϋπολογισμό οι δαπάνες για τη ΠΦΥ είναι μειωμένες κατά 124 εκατ. Ευρώ)
  • τη δωρεάν συνταγογράφηση των μοριακών και ταχέων τεστ σε όλους
    Η τολμηρή αύξηση των δαπανών για την υγεία και το κοινωνικό κράτος, η οικοδόμηση ολοκληρωμένου και ποιοτικού ΕΣΥ, η αναβάθμιση της Παιδείας, η άρση των ανισοτήτων, η προστασία της 1ης κατοικίας, η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, το νέο παραγωγικό μοντέλο, το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την αξιοπρεπή – καλά αμειβόμενη εργασία, η αύξηση του κατώτερου βασικού μισθού στα 800 ευρώ… είναι καθοριστικά κριτήρια για τη ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ που πρέπει να υπάρξει στην Ελλάδα, για τις συμμαχικές προγραμματικές συγκλίσεις που πρέπει να υλοποιηθούν, για τη ποιότητα της διακυβέρνησης στις μεγάλες προκλήσεις της νέας ιστορικής περιόδου. Στα καθήκοντα αυτά αναλαμβάνουμε πρωταγωνιστική δράση και διεκδικούμε την ηγεμονία ιδεών και προγραμματικών θέσεων.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia