Τίμησαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Με συνθήματα κατά του πολέμου, της ακρίβειας και παρακαταθήκη τους αγώνες του λαού

Τίμησαν την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο Σύλλογος Φοιτητών ΣΕΦΑΑ , η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων και εργατικά σωματεία

Με συγκέντρωση και πορεία στα Τρίκαλα, η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων με τον Σύλλογο Φοιτητών Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) και την συμμετοχή εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων, τιμήθηκε η 49η επέτειος από τον λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.

Στη συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, μίλησαν, εκ μέρους του Φοιτητικού Συλλόγου, ο πρόεδρος του ΔΣ, Γιάννης Παπαδόπουλος.

Εκ μέρους της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων μίλησε ο Λάζαρος Τσουμένης που τόνισε μεταξύ άλλων  “Σαράντα εννιά χρόνια από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 τιμούμε τον ηρωικό αγώνα που αποτέλεσε την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του ελληνικού λαού.

“Σαράντα εννιά χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής που τον καταδικάζει στη φτώχεια, στην ακρίβεια, που υψώνει ακόμη μεγαλύτερους φραγμούς στην πρόσβαση των λαϊκών οικογενειών στην παιδεία, στην υγεία, στην κοινωνική ασφάλιση. Οξύνονται ακόμη περισσότερο οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, τροφοδοτώντας τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επεμβάσεις κατά των λαών για το μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών σε όλη την υδρόγειο.

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ έχει αποδειχθεί διαχρονικά ότι αποτελούν εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών. Στην πολυετή, αιματοβαμμένη ιστορία τους ευθύνονται για μια σειρά από πραξικοπήματα, πολέμους, επεμβάσεις. Οι ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ αποτελούν δήθεν παράγοντες “ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας”, είναι αβάσιμοι. Ο λαός μας γνωρίζει καλά ότι αυτοί είναι που φέρουν εγκληματικές ευθύνες για την αμερικανοκίνητη Χούντα στην Ελλάδα, το πραξικόπημα και την εισβολή στην Κύπρο, που ρίχνουν νερό στο μύλο της τουρκικής επιθετικότητας, που προωθούν διχοτομική λύση στο Κυπριακό, που στρώνουν το έδαφος για επώδυνους συμβιβασμούς σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, με το βλέμμα στραμμένο στη συνεκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο υπό ευρωατλαντική εποπτεία”.

Στη συνέχεια της ομιλίας ανέφερε:

“Σε εξέλιξη είναι η αναμέτρηση με έναν ακόμα αντεργατικό – αντιλαϊκό προϋπολογισμό, που στις συνθήκες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας αναμένεται να φορτώσει νέα βάρη στους εργαζόμενους με τη φοροληστεία ώστε να τροφοδοτούνται οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι ο αγώνας ενάντια στον εφιάλτη της ακρίβειας, στην κοροϊδία της κυβέρνησης με τα «καλάθια», την ίδια στιγμή που οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου τροφίμων μετράνε το ένα ρεκόρ κερδοφορίας πίσω από το άλλο. Επίσης, οι δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί που προγραμματίζονται από τα κοράκια των funds και των τραπεζών μέχρι το τέλος του χρόνου, μια μάχη που αφορά κάθε συνδικάτο, για να προστατευτεί η περιουσία του λαού.

Με παρακαταθήκη την 9η Νοέμβρη, ο δρόμος είναι ανοιχτός για την οργάνωση της πάλης και της αντεπίθεσης, για να βγει ο λαός στο προσκήνιο, και διεκδικώντας τις ανάγκες του να συγκρουστεί με κράτος, κυβερνήσεις και εργοδοσία”.

 Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από φοιτητές, μαθητές, εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς στο μνημείο των 5 Επονιτών (που απαγχονίστηκαν στην πλατεία Ρήγα Φεραίου το 1944 από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους).

Στη συνέχεια, με συνθήματα όπως, το «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί» και «Αγώνας και θυσία, όλοι μια γροθιά, τον δρόμο τον ανοίγει η εργατιά», έγινε πορεία, στην κεφαλή της οποίας, ήταν το πανό του Φοιτητικού Συλλόγου ΣΕΦΑΑ Τρικάλων.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia