Τζούρτζια: Δράση για τη σωτηρία των πλατάνων απο τον μύκητα – δολοφόνο

Σημαντική πρωτοβουλία για την καταπολέμηση της καταστρεπτικής ασθένειας των πλατάνων (προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani) πήρε ο πρόεδρος της Αγίας Παρασκευής Ασπροποτάμου Γρηγόρης Τόσκας, ο οποίος ήρθε σε συνεννόηση με το Δασαρχείο Τρικάλων για να ελεγχθούν τα αγέρωχα δέντρα του χωριού και ιδίως ο επιβλητικός πλάτανος της πλατείας.

Κλιμάκιο του δασαρχείου μετέβη την Πέμπτη στην πάλαι ποτέ “Τζούρτζια” , όπου παρουσία του πρόεδρου του χωριού έγινε δειγματοληψία στα πλατάνια, στο πλαίσιο περιορισμού εξάπλωσης της ασθένειας, αφού δυστυχώς κάποια δέντρα έχουν ήδη προσβληθεί από τον επικίνδυνο μύκητα.

Μάλιστα ο Γρηγόρης Τόσκας ανάρτησε έντυπο ενημερωτικό υλικό σε διάφορα σημεία του χωριού ώστε να ενημερώσει τον κόσμο σχετικά με τους τρόπους πρόληψης και διάδοσης του μύκητα που νεκρώνει τα πλατάνια. Σε σχετική ανάρτηση στα social media υπογράμμισε εύστοχα Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν.

Είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων. Νεαρά δένδρα συνήθως νεκρώνονται σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών, ενώ τα μεγαλύτερα δένδρα μπορούν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια μετά την προσβολή τους από το παθογόνο, ωστόσο, ο θάνατος των προσβεβλημένων φυτών είναι αναπόφευκτος.


Η ασθένεια έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην Ιταλία και τη Γαλλία, όπου πιθανολογείται ότι εισήχθηκε από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Στην Ελλάδα πιθανόν να έχει εισαχθεί με πολλαπλασιαστικό υλικό. Το παθογόνο αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα πλατάνια της Ελλάδας και θα πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η άμεση αντιμετώπισή του.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia