Τη στήριξη των εμπόρων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ζητάει ο Χατζηγάκης

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ένωσης εισαγωγέων εμπόρων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων νομού Τρικάλων, κ. Γιώργο Μπαταβάνη, είχε το πρωί της Δευτέρας ο κ. Μικέλης Χατζηγάκης. Ο κ. Χατζηγάκης ενημερώθηκε για τα προβλήματα του κλάδου και δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μικέλης Χατζηγάκης θα ζητήσει από την κυβέρνηση να επανεξεταστεί το αίτημα του κλάδου για μείωση των φόρων στα φορτηγά και επιβατικά έως 3.5 τόνους στο Euro 4 που σήμερα είναι €4000 και στο Euro 5 που σήμερα είναι €1000. Αυτά τα έξοδα είναι επιπρόσθετα των όποιων τελωνειακών βαρών και, συνεπώς, η κατάργηση τους ή η μείωση τους στα προηγούμενα επίπεδα των €1000 για το Euro 4 και χωρίς φορολογική επιβάρυνση για το Euro 5 θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες του κλάδου που ήδη δοκιμάστηκαν τα προηγούμενα δύο χρόνια από την κρίση.

Συγχρόνως, ο κ. Χατζηγάκης θα συζητήσει με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη για άλλα δύο βασικά αιτήματα του κλάδου των φορτηγών. Πρώτον, τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας όταν ένα όχημα μεταφέρεται από μια Ευρωπαϊκή χώρα στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, οι επαγγελματίες του κλάδου θα ήθελαν να μπορούν να μεταφέρουν το όχημα στην Ελλάδα με Ελληνικές πινακίδες και να καταχωρείται στο όνομα της Ελληνικής εταιρείας, όπως συμβαίνει στην Γερμανία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Δεύτερον, τα οχήματα να παίρνουν αξία όχι μόνο από το γραφείο αξιών της Θεσσαλονίκης αλλά και από το αντίστοιχο γραφείο της Αθήνας, όπως άλλωστε συμβαίνει και με κοντινούς νομούς όπως τα Ιωάννινα.

Τέλος, στην συνάντηση των δύο ανδρών συζητήθηκε η ανάγκη επαναξιολόγησης της ρύθμισης σχετικά με το Μητρώο Εισαγωγέων Μεταχειρισμένων Οχημάτων, το οποίο θα δημιουργήσει ένα έξτρα γραφειοκρατικό βάρος συν το χρονικό κόστος που θα επιβαρύνει τους επαγγελματίες, από την στιγμή που τα στοιχεία των οχημάτων υπάρχουν ήδη όταν ένα φορτηγό περάσει το τελωνείο για να μπει στην χώρα. Επίσης να σημειωθεί ότι τα μέλη του συνδέσμου που εμπορεύονται οχήματα εντός της ΕΕ δεν είναι εισαγωγείς (όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 παρ.42 του κανονισμού 2018/858 της Ευρωπαϊκής Ένωσης) αλλά απλοί έμποροι.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia