Τιμήθηκε η 79η Επέτειος της Ιστορικής Μάχης της Πόρτας στην Πύλη (Βίντεο)

Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε το πρωί της Κυριακής, μετά από δύο χρόνια αυστηρών περιορισμών λόγω της πανδημίας, η ιστορική Μάχη της Πόρτας.

Πλήθος κόσμου και εκπροσώπων φορέων συνέρευσε στην Πλατεία της Πύλης όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, προεξάρχοντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Πύλης Πατέρα Δημητρίου Κατσαρού.

Ακολούθηκε κατάθεση στεφάνων σε κλίμα συγκίνησης από τον Δήμαρχο Πύλης Κώστα Μαράβα, την Δήμητρα Νάτσινα, εκπρόσωπο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τον Παππά Κώστα, Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Πύλης Βασίλειο Κανέλα, τον Υπολοχαγό Χρήστο Βλάχο, εκ μέρους της ΣΜΥ, τον Τσιαούση Ηλία, Υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας, τον Παπαδογιάννη Χρήστο Αστυνόμο Α’, Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος Πύλης, τον Τσίρκα Δημήτριο – Υποπυραγό, εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων, τον Κουτσονάσιο Ιωάννη, εκπρόσωπο της ΔΕΕΠ Νέας Δημοκρατίας Τρικάλων, τον Παππά Βησσαρίωνα, εκπρόσωπο της Οργάνωσης μελών ΣΥΡΙΖΑ Πύλης, τον Τζάνη Άρη, εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Τρικάλων, τον Τσόλα Δημήτριο, Αντιπρόεδρο Επιμελητηρίου Τρικάλων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πύλης, τον Στέφανο Μπέη, Πρόεδρο του Συλλόγου Σαρακατσαναίων «ΤΑ ΚΟΝΑΚΙΑ», την Λέσχη – Ομάδα 731, την Ευαγγελία Καλκάνη, Πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Τρικάλων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τον Κωνσταντίνο Τάσσο, υιό του καπετάνιου Μίμη Μπουκουβάλα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Δημήτρης Κωνσταντινίδης, εκπαιδευτικός, πρώην Δ/ντης του ΕΠΑΛ Πύλης.

Στη σημασία της μάχης αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί ενος λεπτού σιγή για το θάνατο του πρώην Δημάρχου Πύλης Μιχάλη Τσιούτσια.

Τραγούδια ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ και ΑΓΩΝΑ παρουσίασε η Μουσική Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύλης.

Η «Μάχη της Πόρτας» διεξήχθη 8 και 9 Ιουνίου 1943 στην Πύλη, μεταξύ τμημάτων του Ε.Λ.Α.Σ. (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) και του κατοχικού Ιταλικού Στρατού, με νίκη για τα Ελληνικά όπλα. Την συνδιοίκηση του στρατού του ΕΛΑΣ είχαν ο «Καβαλάρης» Ίλαρχος Γιώργος Ζαρογιάννης και ο Καπετάνιος «Μίμης Μπουκουβάλας» Δημήτρης Τάσος.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia