Το ΚΙΝΑΛ Τρικάλων παίρνει θέση στο ζήτημα που ανέκυψε με την κούκλα Αμάλ

Διχασμός και Φόβος … και απέναντι στην κούκλα Αμάλ;

Φόβος και συνωμοσιολογία για τα πάντα…!  Ξανά Διχασμός…!.                                                   

   Αλλά, ακόμα και για μια κούκλα που συμβολίζει την ελπίδα, την ειρήνη και αλληλεγγύη στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, που ζητάνε να μην τους ξεχάσουμε στο μακρινό τους ταξίδι για μια νέα πατρίδα, μια μάνα, μια αγκαλιά που τους στέρησε ο πόλεμος και η δυστυχία;

Κινδυνεύουν λέει οι αξίες μας, η πίστη μας η πολιτισμική μας κληρονομιά, η ιερότητα των Μετεώρων.

Αλήθεια τόσο ρηχές είναι οι αξίες μας, τόσο λιγοστή η πίστη μας, τόσο ξεφτισμένη η πολιτισμική μας κληρονομιά που κινδυνεύουν από μια κούκλα που πασχίζει να μας θυμίζει ότι είμαστε άνθρωποι κι έχουμε ιερή υποχρέωση να νοιαστούμε για αυτά τα παιδιά. Αυτό δηλαδή που μας υπαγορεύει η πίστη μας, οι αξίες μας, η πατροπαράδοτη αρχή της φιλοξενίας και αγάπης στον συνάνθρωπο μας;                  Τα  ΜΕΤΕΩΡΑ έχουν ανακηρυχθεί ως  μνημείο  παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.  Με ποιο δικαίωμα  κάποιοι προσπαθούν να κοντύνουν την εμβέλεια τους; Ο Χριστιανισμός πρεσβεύει την αγάπη στον συνάνθρωπο ανεξάρτητα από θρησκεία, φυλή, χρώμα και καταγωγή. Και σ΄αυτό ξεχωρίζει από άλλες θρησκείες. Με ποιο δικαίωμα κάποιοι προσπαθούν να μετατρέψουν τον Χριστιανισμό σε Ισλάμ;

Απόψεις που καλλιεργούν τον φόβο, την μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό δεν εκφράζουν την δημοκρατική κοινωνία του Δ. Μετεώρων. Η Δημοτική Αρχή ποιους εκφράζει και με ποιους ταυτίζεται;

Ο μόνος λόγος που θα μπορούσαν να επικαλεστούν είναι η πανδημία και για λόγους ουσίας αλλά και για λόγους ισότητας, όμως και πάλι μπορούν να ληφθούν μέτρα προστασίας ώστε να μην καταγραφεί αρνητικά η  Καλαμπάκα ως η πόλη που σταμάτησε το ταξίδι της Αμάλ προς την Ελπίδα.

Θα περιμέναμε η Δημοτική Αρχή να εκφράσει τον δημοκρατικό κόσμο του Δ. Μετεώρων και να τολμήσει να αντιταχθεί στον συντηρητισμό. Και σύσσωμη η Αυτοδιοίκηση να σταθεί στο ύψος της περίστασης που απαιτεί η παγκόσμια εμβέλεια των Μετεώρων.

Θα περιμέναμε ο επί του Τουρισμού αντιπεριφερειάρχης του κ. Αγοραστού τουλάχιστον, ότι θα νοιαζόταν  για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής εκμεταλλευόμενος ένα τέτοιο δρώμενο ώστε να διαφημίσει την περιοχή μας όπως έκανε στο παρελθόν με άλλες εκδηλώσεις η δρώμενα.

Όμως ο συντηρητισμός είναι τυφλός.

Κάποιοι καλλιεργούν τον φόβο συνειδητά, γιατί φοβούνται οι ίδιοι τους ελεύθερους πολίτες, τις ανοιχτές κοινωνίες, και κάθε φορά κατασκευάζουν ένα εχθρό για να κρατούν δέσμιο το ποίμνιο τους, θρησκευτικό η πολιτικό.

Οι πολίτες της Καλαμπάκας όμως λένε ΟΧΙ στον ΦΟΒΟ,ΟΧΙ  στον  ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΟΧΙ στην ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΙΑ,  ΟΧΙ στον ΔΙΧΑΣΜΟ  και θα υποδεχτούν την Αμάλ, έστω και νοητά,  ως σύμβολο Ελπίδας και Αλληλεγγύης στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Συρίας. Και κυρίως θα παραμείνουν μια ανοιχτή κοινωνία που δεν φοβάται ούτε για την πίστη της ούτε για την αλλοίωση της πολιτισμικής της κληρονομιάς.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia