Το 13ο Δημοτικό Σχολείο στην Ιταλία-Saronno.


Στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+ εκπαιδευτικοί του σχολείου μας από τις 8 μέχρι τις 14 Μαΐου 2022 μαζί με εκπαιδευτικούς του 28ου Δ Σχ Τρικάλων που έχει και τον συντονισμό του συγκεκριμένου προγράμματος, συμμετείχαν σε δραστηριότητες της πέμπτης διακρατικής συνάντησης, μαζί με συναδέλφους από σχολεία της Ισπανίας και της Ιταλίας. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα παίρνουν μέρος έξι εκπαιδευτικοί οργανισμοί.


Μας υποδέχτηκε το σχολείο Ignoto Militi στην πόλη Saronno της βόρειας Ιταλίας. Η επίσκεψη μας ήταν ελκυστική. Πραγματοποιήθηκαν τέσσερεις δραστηριότητες στα πλαίσια του προγράμματος SEL. PE.DE. Οι δράσεις είχαν θεματική την εξέλιξη της συμπεριφοράς των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών, μέσα στην καθημερινότητα του σχολείου. Ειδικότερα σε περιπτώσεις κρίσεων στην τάξη αναπτύχθηκαν όχι μόνο θεωρητικά πλαίσια , αλλά και πρακτικά με φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών.
Την ανάλυση και ενημέρωση των δραστηριοτήτων έκανε ο Διευθυντής του 28ου Δ Σχ Τρικάλων κος Αχιλλέας Κουτελίδας , εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.
Η επίσκεψη εκτός των δραστηριοτήτων εντός των σχολείων, είχε και επισκέψεις σε αξιοθέατα της περιοχής, όπως η λίμνη Como και η πόλη του Μιλάνο. Ιδιαίτερα μέρη με φυσική ομορφιά αλλά και παρουσία.


Στο Saronno μας υποδέχτηκε ο δήμαρχος της πόλης και μαθητές του σχολείου μας ξενάγησαν στην ιστορία του τόπου τους, μέσα από θεατρικά δρώμενα.
Να αναφέρουμε ό,τι γιορτάσαμε με μια όμορφη μουσική εκδήλωση που οργανώθηκε από τους μαθητές και την Ημέρα της Ευρώπης. Στο σχολείο συναντήσαμε και μικρά προσφυγόπουλα από την Ουκρανία. Στην ουσία τα σχολεία της περιοχής είναι μεγάλα πολυπολιτισμικά κέντρα με μαθητές και μαθήτριες από διάφορα μέρη του πλανήτη μας. Συνυπάρχουν με τον καλύτερο τρόπο, γιατί το σχολείο είναι χώρος σύνθεσης, δημιουργίας και συνύπαρξης.
Αναχωρήσαμε γεμάτοι με εικόνες, ιδέες, δημιουργικότητα από το όμορφο Saronno.
Η τελευταία μας συνάντηση είναι σε λίγες μέρες εδώ στα Τρίκαλα και σηματοδοτεί την λήξη του επιτυχημένου αυτού έργου SEL.PE.DE., ενός έργου που θέτει τις βάσεις για την ενσυναίσθηση των μαθητών μέσα στη σχολική τάξη κι όχι μόνο.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ομάδα του 13ου Δ ΣΧ Τρικάλων.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia