Το 4ο ΓυμνάσιοΤρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» στην έκθεση «Ιδιώνυμη Λήθη»

Μια επίσκεψη μνήμης και τιμής.

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, το Γ2 τμήμα του Γυμνασίου μας, συνοδευόμενο  από τη Διευθύντρια Αθανασία Τσιοτινού και τον εκπαιδευτικό Μιχαλάκη Κώστα, επισκέφτηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη την έκθεση «Ιδιώνυμη Λήθη», στην οποία καλλιτέχνες αναφέρονταν με διάφορες τεχνικές στην ιστορικότητα του χώρου και ειδικότερα τη χρήση του στη διάρκεια του 20ου αιώνα ως φυλακών πολιτικών κρατουμένων.

Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο χώρο και στα έργα της έκθεσης, κάνοντας έτσι ένα διαφορετικό μάθημα της νεότερης ιστορίας της χώρας μας, την οποία άλλωστε διδάσκονται στην τάξη αυτή. Ως σημαντική λεπτομέρεια τονίστηκε ότι ο τόπος εκτελέσεων πολλών από τους κρατουμένους στις φυλακές βρισκόταν πολύ κοντά στον χώρο που βρίσκεται σήμερα το 4ο Γυμνάσιο.

Πέρα όμως από την αναφορά στα ταραγμένα χρόνια της ιστορίας μας, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την τριπλή χρήση του χώρου, ως φυλακές μέχρι το 2006, ως δίδυμο οθωμανικό λουτρό στην περίοδο της τουρκοκρατίας, το οποίο ανακαλύφθηκε στα θεμέλια των παλιών φυλακών (οι μαθητές ενημερώθηκαν και για τη λειτουργία του λουτρού), αλλά και για την σημερινή του χρήση ως Μουσείο Τσιτσάνη.

Φυσικά, και λόγω της έκθεσης, αλλά και της σημασίας του ως μνημείου, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε μια επίσκεψη στο Τζαμί του Οσμάν Σαχ και να μιλήσουμε για την ιστορία και τις ιδιαιτερότητες του.

Μετά από το βιωματικό μάθημα ιστορίας, μουσικής και τέχνης, επιστρέψαμε γεμάτοι εικόνες στο σχολείο μας.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia