Τρίκαλα: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το πρόγραμμα τεχνικών έργων.

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα τεχνικών έργων των τελευταίων ετών, όπως το χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων. Το βράδυ της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου 2019 το Σώμα αποφάσισε να εγκρίνει το πρόγραμμα έργων που υλοποιήθηκε το 2019 και θα συνεχιστεί και το 2020, αλλά και τα νέα έργα που ο Δήμος Τρικκαίων υλοποιεί.


Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου έκανε λόγο για μια δύσκολη χρονιά, με οριακό προϋπολογισμό, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα περισσότερων έργων ασφαλτοστρώσεων και άλλων παρεμβάσεων, μόλις εξευρεθούν περισσότερα χρήματα,. Για τον λόγο αυτό, θέλησε να δώσει το στίγμα της οικονομικής κατάστασης του Δήμου. Ενός Δήμου, που πλέον
– μείωσε τον δανεισμό του στα 21.820.245€
– απέκτησε ξανά πρόσωπο στην αγορά εξοφλώντας πολύ γρήγορα και χρωστώντας μόνο τρέχουσες οφειλές
– υλοποιεί 63 έργα για το 2020 Ο δε προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος στα 67.071.605,22€.

Τα έργα του 2019

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, το 2019 εντάχθηκαν σε προγράμματα συνολικά 30 έργα, ύψους 10.854.877,40€, ενώ άλλα δύο έργα ύψους 2.235.800€ αναμένεται να ενταχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα μόλις οριστικοποιηθεί η έγκρισή τους.

Τα έργα του 2020

Για το 2020, ο Δήμος Τρικκαίων προγραμμάτισε 63 έργα ύψους 12.884.521,47€, εκ των οποίων τα 23 είναι νέα έργα. Τα δε έργα από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ανέρχονται σε 9.790.000 € και θα προστεθούν σε όσα θα υλοποιηθούν στον Δήμο (αναπλάσεις κεντρικών πλατειών, Ληθαίος, open mall, είσοδος από Καρδίτσα, κυκλικοί κόμβοι κ.α.).

Η κατανομή των έργων γίνεται κατά 63% στα Τρίκαλα (38 έργα), κατά 32% στην περιφέρεια (20 έργα), ενώ το 8% είναι κοινά έργα (όπως ο ξενώνας αστέγων, η αγροτική οδοποιία, τα έργα σε σχολικές μονάδες).

Στα χωριά υπάρχει σχεδόν ισομέρεια, αφού στον Α Τομέα θα εκτελεστούν έργα ύψους 154.500€ και στον Β Τομέα  έργα ύψους 152.500€. 

Σημαντικά έργα

Ο κ. Παπαστεργίου, θέλοντας να δείξει, πόσο οριακή παραμένει η κατάσταση, χρησιμοποίησε ένα ενδεικτικό στοιχείο: τα τοκοχρεολύσια για το 2020 παραμένουν περισσότερα από τα χρήματα που δίνει ο Δήμος από δικούς του πόρους για έργα! Συγκεκριμένα, τα τοκοχρεολύσια ανέρχονται σε 2584000αι τα διαθέσιμα ποσά σε 2.311.169€.
Παρά ταύτα, γίνονται έργα μεγάλα και ουσίας, όπως η νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ο εκσυγχρονισμός του ΣΜΑ στο Ριζαριό (μόλις δημοσιοποιήθηκε η δημοπράτηση) με 25,93 εκ.€
Και ως προτεραιότητες, ο κ. Παπαστεργίου έθεσε τα έργα: 

  • Λαϊκή αγορά
  • Πισίνα πάρκου Αγίου Γεωργίου
  • Κέντρο ημέρας αστέγων
  • Πολυχώρος πολιτισμού αποθηκών ΟΣΕ
  • Λαογραφικό Μουσείο
  • Τάπητας Δημοτικού σταδίου
  • Αγροτική οδοποιία
  • Υποδομές οικισμού ΡΟΜΑ στο Κηπάκι
  • Ενεργειακή αναβάθμιση 5ου ΔΣ και κλειστού γυμναστηρίου οδού Κατσιμήδου
  • Ασφαλτοστρώσεις πόλης & περιφέρειας
  • Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (open mall)
  • Αθλητικό πάρκο Σωτήρας
  • Κτήριο παιδικού σταθμού στα Μ. Καλύβια
  • Σπίτι των Τρικαλινών Καλλιτεχνών

Η αντιπολίτευση

Πλούσια η αντιπαράθεση και η συζήτηση στο Συμβούλιο. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κ. Κρεμμύδας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «στον αέρα», με ένα πρόγραμμα έργων τυχαίο και αποπροσανατολιστικό, μπου δεν λύνει την ουσία των προβλημάτων της πόλης. 

Ο κ. Κ. Καΐκης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός είναι μακριά από τις ανάγκες των πολιτών, κάνοντας μια συνολική αντιπαράθεση για τη λογική της αυτοδιοίκησης σε σχέση με τις διεκδικήσεις της από το κράτος.

Ο κ. Ζ. Μπετσιμέας αναφέρθηκε στη σημασία που πρέπει να δοθεί στην καθημερινότητα, ενώ ο κ. Σπ. Τσιγάρας αναφέρθηκε στο ότι ο προϋπολογισμός δεν αφορά τις ανάγκες των πολλών.

Εγιναν, επίσης, τοποθετήσεις του τ. Δημάρχου κ. Χρ. Λάππα και συμβούλων, όπως των κ. Παναγιώτου, Σπανού, Γκουγκουστάμου, Παππά.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia