Τρίκαλα: Οι λογιστές βγαίνουν στους δρόμους

Τα όσα βιώνει ,από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid – 19, η εργατική και λαϊκή οικογένεια είναι αποτέλεσμα του τρόπου αντιμετώπισης  της πανδημίας που έγινε μέχρι τώρα -και συνεχίζει να γίνεται- με κριτήριο την προστασία των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την υγεία και την ζωή του λαού. Κράτος και εργοδοσία έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την έξαρση των κρουσμάτων της τελευταίας περιόδου.

Παρά τον χρόνο που κερδήθηκε από τις μεγάλες θυσίες του λαού, η κυβέρνηση δεν θωράκισε το δημόσιο σύστημα Υγείας με προσλήψεις και υλικοτεχνική υποδομή. 30.000 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές εξακολουθούν να λείπουν από τα νοσοκομεία, όπως επίσης λείπουν οι αναγκαίες ΜΕΘ, τα μαζικά δωρεάν τεστ αλλά πολλές φορές ακόμα και τα «αυτονόητα» απλά μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες κ.λπ.). Γίνεται πλέον πιο ξεκάθαρο ότι η χρόνια υποχρηματοδότηση, οι τεράστιες ελλείψεις, η επιχειρηματική δράση και η προσπάθεια «εξοικονόμησης πόρων» φέρνουν τα αδιέξοδα στο σύστημα Υγείας, κάνοντας σήμερα όλο και πιο ορατό τον κίνδυνο να καταρρεύσει. Την ίδια στιγμή που δεν υπάρχουν λεφτά για την Δημόσια Υγεία, δίνονται με τη σέσουλα λεφτά στους μεγαλοκλινικάρχες σε τριπλάσιες τιμές για να γίνουν τεστ ή για νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Η λογική του κόστους-οφέλους οδήγησε στο άνοιγμα των σχολείων με αυξημένους μέσους ορούς μαθητών, χωρίς προσλήψεις εκπαιδευτικών, χωρίς περισσότερες σχολικές αίθουσες, που δείχνουν τη χρεωκοπία μιας πολιτικής που δεν μπορεί να προστατέψει ούτε τις πιο στοιχειώδης ανάγκες των παιδιών μας και του συστήματος εκπαίδευσης. Η λογική αυτή είναι που οδηγεί στο να συνωστίζονται σαν τις σαρδέλες οι επιβάτες για να πάνε στις δουλειές τους.

Λεφτά υπάρχουν για τους μεγαλοεργοδότες αλλά όχι για την υγεία

Την στιγμή που η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν έχει λεφτά για τα παραπάνω, δίνει πακτωλό δις € στους μεγάλους ομίλους: κρατικές ενισχύσεις, δάνεια με επιδότηση επιτοκίου, αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων (ΦΠΑ και ρυθμίσεων), εκπτώσεις 25% για την εμπρόθεσμη καταβολή τους, επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων, επιστρεπτέα προκαταβολή. Ακόμα και τα υποτιθέμενα «μέτρα ανακούφισης» για τους εργαζόμενους που προανήγγειλε τελικά ωφελούν τους εργοδότες, δεδομένου ότι επιδοτούν το μισθολογικό κόστος (βλ. αναστολές, επιδότηση θέσεων εργασίας) και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Για τους εργαζόμενους επιφυλάσσει το χτύπημα της αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης καθώς και του Δώρου Χριστουγέννων, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, την διευθέτηση του χρόνου εργασίας καταργώντας τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, οριστική κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Στον κλάδο Πρακτικά πρόκειται για μία κατάσταση όπου ο εργαζόμενος θα είναι συνεχώς διαθέσιμος και θα χρησιμοποιείται όταν, όπως, όπου και όσο θέλει ο εργοδότης, και θα πληρώνεται όσο και όποτε θέλει ο τελευταίος. Αυτή την κατάσταση ενισχύει και η μορφή της τηλεργασίας.

Παράλληλα προωθούνται και άλλες παρεμβάσεις. Μεταξύ αυτών, η αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα που θα οδηγήσει σε κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς και η παραπέρα εμπορευματοποίηση των παροχών υγείας, πρόνοιας, παιδείας, νερού και ρεύματος. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί ο νέος συνδικαλιστικός νόμος που ποινικοποιεί την συνδικαλιστική δράση με σκοπό να μην υπάρχει καμία αντίδραση.

Μπροστά σε αυτήν την επίθεση κεφάλαιο και κυβέρνηση έχουν πιστό σύμμαχο την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, οι οποίοι δεν είναι απλά εξαφανισμένοι από τους χώρους δουλειάς αλλά βάζουν πλάτη για να περάσουν όλες αυτές οι αντεργατικές ρυθμίσεις. Αντίστοιχη είναι και η στάση της ηγεσίας του ΟΕΕ, που υπερθεματίζει υπέρ των παραπάνω μέτρων και δεν χάνει ευκαιρία να στήνει επιτροπές με το υπουργείο για να τα στηρίξει, δείχνοντας με ποιων τα συμφέροντα συντάσσεται.

Η πλούσια δράση της ΠΟΛ και των σωματείων της αυτή την περίοδο!

Αυτή την περίοδο ένας τεράστιος όγκος δουλειάς έπεσε στις πλάτες των λογιστών με τις διάφορες ΠΝΠ, εγκυκλίους, ερμηνευτικές παράλληλα με τον έτσι κι αλλιώς μεγάλο όγκο δουλειάς της περιόδου. Πολλοί συνάδελφοι (κυρίως στις μεγάλες εταιρίες του κλάδου) εργάστηκαν και συνεχίζουν να εργάζονται μέσω τηλεργασίας. Τα παραπάνω οδήγησαν σε αύξηση του χρόνου εργασίας. Οι ατελείωτες ώρες βέβαια δεν συνοδεύονταν από αύξηση στο μισθό, αλλά πολλές φορές από μειώσεις, από αναστολές με ταυτόχρονη δουλειά.

Η ΠΟΛ από την πρώτη στιγμή έδρασε πολύμορφα!  Είχαμε παρέμβαση σε πολλούς χώρους δουλείας κυρίως με αφορμή αναγκαστικές άδειες, εκ περιτροπής που καταφέραμε να μπλοκάρουμε δίνοντας ανάσα στο εισόδημα πολλών συναδέλφων, Επιβάλλαμε τήρηση μέτρων υγιεινής σε πολλούς χώρους εργασίας. Κάναμε παρέμβαση στο Υπ.Εργασίας και καταθέσαμε τα αιτήματα μας. Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις της 17/6, 2/7 και 3/7 σε συνεργασία με τους αυτοαπασχολούμενους λογιστές, διοργανώσαμε παραστάσεις διαμαρτυρίας προτάσσοντας τα εργατικά αιτήματα. Διοργανώσαμε σύσκεψη σωματείων για τις επιπτώσεις της τηλεργασίας όπου εκδώσαμε και ανάλογο ψήφισμα. Καταφέραμε στο πλαίσιο του αγώνα για κλαδική ΣΣΕ να δίνεται έστω η ειδική άδεια λοχείας (6μηνο ΟΑΕΔ) σε όλες τις ασφαλισμένες στο ΣΟΕΛ (ταμείο ασφάλισης ελεγκτών) που μέχρι τώρα δεν δινόταν ποτέ και αφορά μεγάλο αριθμό συναδελφισσών πανελλαδικά.

Θεωρούμε ότι η στάση της ΠΟΛ και των σωματείων μελών της ήταν πολύ σημαντική σε αυτή την περίοδο. Ανεδείξαμε τον πραγματικό ορατό εχθρό. Συνδυάσαμε όλες τις διεκδικήσεις (ωράριο, εντατικοποίηση, εισόδημα, 600€ για μπλοκάκια, όγκος δουλειάς, αναγκαίες παρατάσεις) με την ανάγκη ύπαρξης ΣΣΕ στον κλάδο. Συνδέσαμε τον αγώνα για δημόσιο δωρεάν σύστημα υγειάς, κοινωνικής ασφάλισης με τα αιτήματα του κλάδου. Προτάξαμε το ζήτημα των αδειών, της μητρότητας, της καραντίνας, των μέτρων πρόληψης.

Αναδείξαμε ότι η κρίση είναι καπιταλιστική και όχι του κορωνοϊού όπως πολλοί λένε αντιεπιστημονικά. Αναδείξαμε τον χαρακτήρα των αλλαγών στο πλαίσιο του ψηφιακού κράτους (βλέπε ηλ. βιβλία κλπ). Δηλαδή ως έναν αναγκαίο εκσυγχρονισμό που επειδή υλοποιείται στο καπιταλιστικό σύστημα αντί να κάνει την δουλεία πιο γρήγορη και να παρέχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο, έχει αποτέλεσμα την ακόμα πιο εντατική και ατελείωτη δουλειά καθώς και την συγκέντρωση της δουλείας στους «μεγάλους».

Ήρθε η ώρα να κάνουμε περισσότερα  βήματα μπροστά!

Οργανώνουμε την πάλη μας για να κρατηθούμε όρθιοι και δυνατοί, να προστατέψουμε την υγεία του λαού, τη δική μας και των οικογενειών μας. Να ξαναγεννήσουμε την ελπίδα στα μυαλά και τις καρδιές για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Στη νέα επίθεση του κεφαλαίου προβάλλουμε την ανάγκη να οργανωθεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων. Μαζί με το Π.Α.ΜΕ μπαίνουμε μπροστά για την υπεράσπιση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης και για να ανοίξει μια ελπιδοφόρα προοπτική για το λαό μας.

Οργανώνουμε γενικευμένη απάντηση με πανεργατικά συλλαλητήρια στις 13 Οκτώβρη σε όλη την Ελλάδα.

Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ 

ΤΡΙΚΑΛΑ, 7μμ  Πλ. ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ

Το ΔΣ

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia