Τρίκαλα: «Συνάντηση» με αγριόγατα στην Καλομοίρα

Απρόσμενη συνάντηση με εναν δεινό θηρευτή, είχε μόλις χθές στο δάσος της Καλομοίρας, αναγνώστης του trikalafocus και πολύπειρος κυνηγός.

Ο Δημήτρης αισθάνθηκε δύο μάτια να τον παρακολουθούν στη διάρκεια του εκπαιδευτικού. Ήταν ενας αγριόγατος (του είδους Felis sylvestris) ο οποίος παρατηρουσε τις κινήσεις του κυνηγού μισοκρυμένος και από απόσταση ασφαλείας. Οι αγριόγατοι στην περιοχή μας δεν ειναι σπάνιοι, όμως θεωρείται δύσκολη η “συνάντηση” μαζί τους, καθώς αποφεύγει τον άνθρωπο.

Η ευρωπαϊκή αγριόγατα μοιάζει με την κοινή κατοικίδια γάτα, αλλά είναι διπλάσια σε μέγεθος, το αρσενικό είναι ακόμη μεγαλύτερο και έχει πολύ μεγάλα πόδια. Το χρώμα της διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή από γκριζοκαφέ ως γκριζοκίτρινο με σκούρες ραβδώσεις και στίγματα το σώμα και με μικρότερη ουρά από την ήμερη, με πυκνό τρίχωμα με μαύρους έντονους δακτυλίους. Οι αγριόγατες ζουν σε δάση και είναι νυκτόβια ζώα. Πολύ σπάνια, μονάχα σε εξαιρετικές συνθήκες, θα κυνηγήσουν σε ανοιχτά μέρη μακριά από τη φυσική κάλυψη του δάσους. Συλλαμβάνουν τη λεία τους συνήθως με αιφνιδιαστική επίθεση, περιμένοντας σε ενέδρα, ώσπου να πλησιάσει σε μικρή απόσταση. Τρέφονται κυρίως με μικρά πτηνά, τρωκτικά και άλλα μικρά θηλαστικά, βατράχους και ερπετά.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia