Τρίκαλα: Σωματεία και Φορείς ετοιμάζουν ενωτικό συλλαλητήριο

Πραγματοποιήθηκε χτές 14/05/2021 σύσκεψη σωματείων και φορέων του Νομού Τρικάλων με στόχο την προετοιμασία κινητοποιήσεων και απεργίας μπροστά στο νέο απαράδεκτο νόμο που φαίρνει η κυβέρνηση για τα εργασικά.

Όπως σημειώθηκε και εισηγητικά:  «η σύσκεψη Σωματείων έχει στόχο να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε τα επόμενα βήματα του αγώνα μας απέναντι στο αντεργατικό νομοσχέδιο που έχει έτοιμο να φέρει στην βουλή η κυβέρνηση με το οποίο ξεθεμελιώνονται βασικές κατακτήσεις πολλών χρόνων, όπως το ωράριο εργασίας, το δικαίωμα να πληρωνόμαστε την υπερωριακή απασχόληση, το δικαίωμα να αποφασίζουμε τον τρόπο, το χρόνο και την μορφή των διεκδικήσεων μας χωρίς τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις που επιχειρoύν να βάλουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, όπως ακριβώς κάνει και η σημερινή. Όλοι γνωρίζουν ότι η απληρωσιά, η καθυστέρηση δεδουλευμένων, «τα μαύρα» που στη πορεία γίνονται άφαντα και αόρατα για τους εργαζόμενους τείνουν να γίνουν καθεστώς. Όλοι γνωρίζουν τα ωράρια – λάστιχα, τις ολοένα μεγαλύτερες απαιτήσεις της εργοδοσίας για δωρεάν εργασία. Όλοι έχουν ακούσει και έχουν δει εργοδότες να απαιτούν πίσω το δώρο και το επίδομα αδείας με απειλή την απόλυση.

Με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο όλα τα παραπάνω θα πολλαπλασιαστούν. Οι νόμοι του κράτους νομιμοποιούν τις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, την καθημερινή και με ένταση πρακτική της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Οι νόμοι των κυβερνήσεων επικυρώνουν την βαρβαρότητα και ανοίγουν το δρόμο για μεγαλύτερη εκμετάλλευση.»

Στη βάση αυτή, στη σημερινή σύσκεψη καταλήξαμε τα εξής:

1) Να επανέλθουμε με επικαιροποιημένο σχέδιο νόμου στη βάση της απόφασης των 530 σωματείων που αφορούσε συλλογικές συμβάσεις, μισθό, ωράριο, εργασιακές σχέσεις.

Σε αυτή τη βάση πρέπει να προστεθούν τα εξής:

  • Η κατάργηση των νόμων διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
  • Η κατάργηση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.
  • Η κατάργηση των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα της Απεργίας και των διαδηλώσεων.
  • Η κατάργηση του «μίνι εργασιακού» του Χατζηδάκη που πέρασε εν μέσω πανδημία με το χαρακτήρα του προσωρινού, αλλά με στόχο να μείνει μόνιμα.

Αυτό το σχέδιο νόμου στη συνέχεια να κατατεθεί στα πολιτικά κόμματα με την απαίτηση να συζητηθεί και να γίνει νόμος.

2) Προτείνεται η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου άμεσα την ημέρα κατάθεσης του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου με αίτημα «Να μην κατατεθεί, να αποσυρθεί άμεσα».

3) Επιβεβαιώνουμε την απόφασή μας για απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με νέα Πανελλαδική Πανεργατική Απεργιακή κινητοποίηση.

Τα Σωματεία και οι Φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη:

Συνδικάτο γάλακτος τροφίμων και ποτών

Συνδικάτο οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων

Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων

Σωματείο λογιστών και βοηθών λογιστών

Παράρτημα τρικαλων πανελληνίου μουσικου συλλόγου

ΕΛΜΕ Τρικάλων

Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ

Σύλλογος γυναικών

Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia