Τρίκαλα: Τίμησαν την Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτή στο Νοσοκομείο

Συμβολική Κινητοποίηση στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Νοσηλευτή

«Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή –Φωνάξτε κι εσείς μαζί μας»

Συμβολική κινητοποίηση στην είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων (ΓΝΤ) πραγματοποίησαν  νοσηλευτές , εργαζόμενοι και γιατροί του νοσηλευτικού ιδρύματος στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας του Νοσηλευτή και μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στο ΓΝΤ. 

Σκοπός  της συμβολικής κινητοποίησης είναι να τονιστεί για ακόμη μια φορά ότι και τα καλυμμένα με μάσκες  στόματα των υγειονομικών έχουν φωνή  , που ακούγεται δυνατά και καλεί τους υπόλοιπους εργαζόμενους των Τρικάλων να φωνάξουν και να παλέψουν μαζί τους για την προάσπιση της υγείας των λαϊκών οικογενειών της περιοχής.

Με την κινητοποίηση επίσης στάλθηκε χαιρετιστήριο μήνυμα σε όλο το υγειονομικό προσωπικό του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας των Τρικάλων, όλης της χώρα αλλά και διεθνώς που εργάζονται εντατικά με αυταπάρνηση σε συνθήκες πανδημίας , που να συνεχίζουν τη «μάχη» ενάντια στην επιδημία SARS-CoV-2, αντιμετωπίζοντας μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Έτσι , τονίστηκε, ιδιαίτερα, ότι η μεγαλύτερη  τιμή στην Παγκόσμια ημέρα νοσηλευτή είναι η συνέχιση του αγώνα για Ταυτόχρονα Μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Προμήθεια όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας .Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού. 

Αναλυτικά το κάλεσμα που μοίρασε η Επιτροπή Αγώνα σε όλους τους εργαζόμενους του ΓΝΤ και στους διερχόμενους έχει ως εξής:  

«Με αφορμή την 12η Μάη, Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών/Νοσηλευτριών, η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ εργαζομένων στο Γ.Ν.Τρικάλων απευθύνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλο το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου μας. Θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό απευθύνουμε στο μαιευτικό προσωπικό του νοσοκομείου μας όπου με αφορμή την 5η Μαΐου, έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Εορτασμού της Μαίας και του Μαιευτή

Χαιρετίζουμε την προσπάθεια των συναδέλφων υγειονομικών, παγκόσμια και στη χώρα μας, που εργάζονται εντατικά με αυταπάρνηση σε συνθήκες πανδημίας. 

Όμως για τους υγειονομικούς αυτές οι ημέρες δεν είναι γιορτές και δεν θα γίνουν ποτέ γιορτές. Ήταν, είναι και θα είναι μέρες τιμής και αγώνων όλων των μαχόμενων υγειονομικών, που παλεύουν καθημερινά.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή βρίσκει τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας να συνεχίζουμε τη «μάχη» ενάντια στην επιδημία SARS-CoV-2, αντιμετωπίζοντας μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Αυτές οι ημέρες βρίσκουν όλους τους υγειονομικούς στα νοσοκομεία σακατεμένους, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, με εργασιακές σχέσεις σύγχρονης σκλαβιάς να δίνουν τη μάχη, με χειροκροτήματα από εκείνους που διαχρονικά μας αρνούνταν την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την ένταξη στα ΒΑΕ. 

Περισσότερες από 22.000 είναι οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ, ενώ εκατοντάδες συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο χωρίς να αναπληρώνονται. 

**Για το  Γ.Νοσοκομείο Τρικάλων οι ανάγκες είναι πάνω από 70 θέσεις νοσηλευτών με βάση του παλιού οργανισμού του νοσοκομείου (που καταργήθηκαν με την ποσόστωση του 12%)και με βάση τις πραγματικές ανάγκες ξεπερνούν τις 130. 

Παρόλο που υπάρχουν τόσες κενές θέσεις και τα τελευταία 4 χρόνια (2016-2019) αποχώρησε ένας μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας (λόγω συνταξιοδότησης, παραίτησης, μετάταξης κλπ.), φέτος το 2020  έγιναν μόλις 8 προσλήψεις επικουρικών νοσηλευτών δηλ 24 μηνα. Όσον αφορά τις μαίες, από τις 20 θέσεις που υπηρετούν  σήμερα, οι ανάγκες είναι για διπλάσιες θέσεις Μαιών. 

Ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γίνονται τα τελευταία χρόνια. Αυτές που γίνονται είναι στην πλειοψηφία τους συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ χιλιάδες είναι οι άνεργοι συνάδελφοι που δεν παίρνουν καν επίδομα ανεργίας.

Αποτέλεσμα των χιλιάδων ελλείψεων είναι οι μόνιμοι και οι συνάδελφοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μπλοκάκι κ.ά.) στις υγειονομικές μονάδες να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια. 

Το ωράριο εργασίας παραβιάζεται συστηματικά. Συχνά καλούμαστε να δουλέψουμε πρωινή και νυχτερινή βάρδια συνεχόμενα και την άλλη μέρα απόγευμα, δηλαδή 24 ώρες σε 2 μέρες και πολλές φορές να μην τηρείται η 12ωρη ημερήσια ανάπαυση, όπως ορίζει ο νόμος. 

Η νυχτερινή εργασία, για την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων Νοσηλευτών-Μαιών, φτάνει μέχρι και τις 8 νυχτερινές βάρδιες τον μήνα! Πολλοί συνάδελφοι σε κλινικές δεν μπορούν να πάρουν τα 2 Ρεπό την εβδομάδα και κάνουν χρήση μία μόνο ημέρα ανάπαυση την εβδομάδα, ενώ ρεπό και άδειες προηγούμενων ετών είναι χρωστούμενα. 

Συνέπεια των ωραρίων-λάστιχο είναι οι νοσηλευτές –και πριν την πανδημία και τώρα- να βρίσκονται στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης, με τη σωματική κόπωση και την ψυχολογική καταπόνηση να εντείνονται όλο και περισσότερο. Οι επαγγελματικές ασθένειες και τα επαγγελματικά ατυχήματα πολλαπλασιάζονται όσο εντατικοποιείται η εργασία και απουσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Στην κατάσταση αυτή προστίθενται τα υπόλοιπα προβλήματα που “γεννά” η υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου, οι ελλείψεις σε υποδομές, Μέτρα Προστασίας, εξοπλισμός, φάρμακα, υγειονομικό υλικό.

Τα προβλήματα αυτά έχουν οξυνθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι 8 περίπου προσλήψεις επικουρικών νοσηλευτών που έγιναν τους τελευταίους 2 μήνες στο Γ.Ν.Τρικάλων δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε καν τις κενές θέσεις. Η έκθεσή μας σε λοιμογόνους παράγοντες και η απουσία εκτεταμένου ελέγχου του υγειονομικού προσωπικού με διαγνωστικά τεστ επιτείνει το φόβο μας. Ο φόβος είναι μεγαλύτερος σε νοσηλευτές που, ενώ ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δεν πήραν άδεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γιατί οι παθήσεις τους δεν περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ. 

Λόγω υποστελέχωσης, οι άδειες ειδικού σκοπού για τη φροντίδα των ανήλικων παιδιών εξαιτίας του προσωρινού κλεισίματος των σχολείων δεν δόθηκαν σε όλους τους συναδέλφους που τη δικαιούνται ή δόθηκε μόνο  ένα μέρος τους. 

Όσο κι αν αναγνωρίζεται στα λόγια από το κράτος η αυταπάρνηση και οι αντίξοες συνθήκες, υπό τις οποίες καλούνται σήμερα να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, η αναγνώριση αυτή αποτελεί ουσιαστικά “χτύπημα στην πλάτη” και εμπαιγμό, για να συνεχίσουν οι υγειονομικοί εργαζόμενοι να δουλεύουν με σκυμμένο το κεφάλι. 

Κανένας εφησυχασμός και συμβιβασμός με την κατάσταση που βιώνουμε.

Οι άνθρωποι έχουν δυνατή φωνή μέσα από τις μάσκες τους και οι  φωνές  των  Νοσηλευτών & Νοσηλευτριών διεκδικούν:

  • Μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας. 
  • Μονιμοποίηση όλων όσοι εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Πλήρης κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων.
  • Ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Μείωση του χρόνου συνταξιοδότησης στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες. Όχι στην κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος.
  • Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2009.
  • Άνοιγμα νέων κρεβατιών ΜΕΘ(από 8 στα 12 κρεβάτια) πλήρως στελεχωμένων με το απαραίτητο μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Για να πάψουν να υπάρχουν λίστες αναμονής σε διασωληνωμένους ασθενείς χρειάζεται η ανάπτυξη 3.500 κλινών ΜΕΘ.
  • Προμήθεια όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας.
  • Μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού. Αύξηση της άδειας τοκετού – λοχείας, ανάπτυξη παιδικών σταθμών, διευκολύνσεις για την εργαζόμενη μητέρα. 
  • Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στις έγκυες και στις μητέρες για όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας του παιδιού. Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας στα μέλη των μονογονεϊκών οικογενειών μέχρι την ηλικία των 12 ετών.
  • Ενιαία Ανώτατη Νοσηλευτική Εκπαίδευση. Διαρκή υποχρεωτική επιμόρφωση – παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων με ευθύνη του δημόσιου συστήματος Παιδείας και Υγείας» 

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia