Τσαλαφούτι: “Όταν τα κουταλοπήρουνα παίρνουν φωτιά”


“Εμείς οι ορεινοί ξέρουμε τι είναι και ξέρουμε και την συνταγή!
Υπάρχουν όμως κάποιοι που δεν το γνωρίζουν και ρωτάνε….
Το τσαλαφούτι γίνεται τους τελευταίους μήνες του καλοκαιριού,από πρόβειο γάλα….
Βράζουμε το γάλα και του ρίχνουμε λίγο αλάτι ημίχονδρο παραπάνω από το κανονικό…


Αφήνουμε το γάλα και κρυώσει,και εφόσον κρυώσει το αδειάζουμε σε κάποιο δοχείο ξύλινο,(καρδάρα,)αυτό γίνεται σταδιακά μέχρι να γεμίσει το δοχείο.

Το καλύτερο θα ήταν το δοχείο το ξύλινο να είναι σε δροσερή Πηγή θαμμένο και να προεξέχει το χείλος του σκεπασμένο πολύ καλά, ανακατεύουμε δυο τρεις φορές την ημέρα.

Όταν λοιπόν δούμε ότι είναι έτοιμο το στραγγίζουμε και το διατηρούμε στο ψυγείο. Τρώγεται σαν ορεκτικό,συνοδεύεται με όλα σχεδόν τα φαγητά.. !!!!!

Ευάγγελος Γιαννούχος

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia