Χαρά Καλιώρα: «Ο πλανήτης μας, η υγεία μας»

O  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO-ΠΟΥ) έχει ορίσει την 7η Απριλίου κάθε έτους ως «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ», θέλοντας να επικεντρωθεί στα επικρατέστερα ζητήματα υγείας που απαιτούν την άμεση προσοχή μας. Καθιερώθηκε το 1948 και άρχισε να γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1950.

Εν μέσω πανδημίας, ενός μολυσμένου πλανήτη, αυξανόμενων ασθενειών όπως ο καρκίνος, το άσθμα, οι καρδιακές παθήσεις, στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022, ο ΠΟΥ εστιάζει την παγκόσμια προσοχή σε επείγουσες ενέργειες  που απαιτούνται για τη διατήρηση της υγείας των ανθρώπων και του πλανήτη, προωθώντας ένα κίνημα για τη δημιουργία κοινωνιών που επικεντρώνονται στην ευημερία.

«Οur Planet, Our Health», «Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΑΣ, Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ».

Όλα είναι αλληλένδετα: τα προβλήματα, οι λύσεις και εμείς!

Ο ΠΟΥ εκτιμά περισσότερους από 13 εκατομύρια θανάτους/έτος, παγκοσμίως, που οφείλονται σε περιβαλλοντικά αίτια και θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Κλιματική κρίση: ατμοσφαιρική ρύπανση από καύση ορυκτών καυσίμων, ακραίες βροχοπτώσεις-πλημμύρες, ξηρασίες, πυρκαγιές, αύξηση θερμοκρασίας, καύσωνες. Η μόλυνση του νερού: ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, μη ασφαλώς διαχειριζόμενα απόβλητα-ακατέργαστα ανθρώπινα, υγειονομικής περίθαλψης, χημικές/φαρμακευτικές ουσίες. Η παραγωγή, εμπορία και κατανάλωση καπνού. Οικονομική ανέχεια, υποσιτισμός, μολυσματικές ασθένειες.

Μπορούμε να φανταστούμε ξανά ένα κόσμο όπου ο καθαρός αέρας, το νερό και τα τρόφιμα είναι ασφαλή-διαθέσιμα για όλους;

Οι ατομικές επιλογές και οι κοινωνικές συμπεριφορές επηρεάζουν το περιβάλλον μας και την υγεία μας!

ΧΑΡΑ ΚΑΛΙΩΡΑ

Αντιδήμαρχος Υγείας, Κοινωνικής Μέριμνας-Αλληλεγγύης, Διευθύντρια Γενικής Ιατρικής.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia