Χρήστος Σιμορέλης: «Ασφαλιστικό Πινοσέτ»

Μετά τις …ενστάσεις των δανειστών για το υπέρογκο κόστος επήλθε ο συμβιβασμός και η Κυβέρνηση κατέθεσε -νύχτα- το σχέδιο νόμου για την Επικουρική Ασφάλιση. 

Το ασφαλιστικό της ΝΔ βέβαια, συνδέεται άμεσα με το αντεργατικό νομοσχέδιο που πέρασε πριν λίγο καιρό. Ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τα απλήρωτα 10ωρα, κάνει καθεστώς τις συλλογικές συμβάσεις, απελευθερώνει τις απολύσεις, ένα νομοσχέδιο που γενικά διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και μειώνει μισθούς, είναι “βόμβα” στα θεμέλια της κοινωνικής ασφάλισης. 

Πρόκειται για μια θατσερικής έμπνευσης νομοθέτημα που παραδίδει την επικουρική ασφάλιση στα ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος των συνταξιούχων, των ασφαλισμένων, των φορολογούμενων και των νέων, αφού οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα τζογάρονται στα χρηματιστήρια.

Όλοι καταλαβαίνουμε πως όταν μιλάμε για επενδυτικό ρίσκο, σημαίνει ότι αυτά τα χρήματα μπορεί απλά να χαθούν

Παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κρύβουν το πραγματικό κόστος του Επικουρικού και δεν απαντούν επί της ουσίας για τις αλλαγές που θα επιφέρει. 

Αποκρύπτουν για παράδειγμα ότι με την επιβολή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων δεν θα καλύπτουν πλέον τις σημερινές και μελλοντικές συντάξεις προκαλώντας ένα τεράστιο κενό στην χρηματοδοτική κάλυψη τους.  

Και αυτό διότι, οι συντάξεις θα εξασφαλίζονται μόνον εφόσον θα χρηματοδοτηθεί το κόστος μετάβασης. Διαφορετικά, θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι ιδίως μετά το  2030 με  μία   ετήσια  δαπάνη  της  τάξης  του  1  δις  ευρώ  και  μετά  το   2040,  με μία  ετήσια  δαπάνη  της  τάξης  των 2,7  δις  ευρώ. Πρόκειται για βίαιη αναδιανομή εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και προς όφελος λίγων ιδιωτικών συμφερόντων.

Το «χρηματοδοτικό κενό», ή το κόστος μετάβασης, είναι άνω των 56 δισ. ευρώ και, εάν συνυπολογιστούν και οι διακηρυσσόμενες εγγυήσεις των χορηγούμενων κεφαλαιοποιητικών επικουρικών συντάξεων, θα φθάσει στο επίπεδο των 75-78 δισ. ευρώ.

Ακόμα και σήμερα, αποκρύπτουν τα περί ενστάσεων των θεσμών εξαιτίας του υπέρογκου κόστους μετάβασης του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση. 

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας που περίμεναν ότι φέτος και τα επόμενα χρόνια θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα, θα πρέπει να το ξεχάσουν. Προφανώς, αυτό θα χρηματοδοτεί εφεξής, τους μισθούς και τις προμήθειες των golden boys που θα παίζουν τις εισφορές των ασφαλισμένων, στα χρηματιστήρια. 

Μάλιστα, είναι ενδεικτικό  ότι δεν κατατέθηκε στη Βουλή ως όφειλε επικαιροποιημένη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και καμία αξιόπιστη μελέτη για τη δραματική επίπτωση του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος, που εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κατά 49%.

Με απλά λόγια, όλοι οι φορολογούμενοι, θα πληρώσουν την παρωχημένη και αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Για παράδειγμα, τι θα συμβεί σε περιπτώσεις που οι «επενδύσεις» εκτεθειμένες στον «κίνδυνο των αγορών» δεν ευδοκιμήσουν; 

Κατά τον Υπουργό Εργασίας οι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν πίσω τις εισφορές, που έχουν δώσει με εξασφάλιση αρνητικής απόδοσης, θα παίρνουν πίσω δηλαδή, τις εισφορές τους. Όμως αυτό σημαίνει, μειωμένη επικουρική σύνταξη!

Για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνεται τα όσα επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ότι με το σχέδιο νόμου για την Επικουρική Ασφάλιση το μόνο που είναι εξασφαλισμένο και εγγυημένο, είναι το τεράστιο κέρδος συγκεκριμένων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που θα αναλάβουν το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ. 

Βασικές αρχές της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, είναι η αρχή της ανταποδοτικότητας, η αρχή της καθολικότητας, η αρχή της υποχρεωτικότητας.  Είναι υποχρέωση του κράτους να διαθέτει σε ετοιμότητα, ένα πλήρες σύστημα δημόσιων υποδομών, ικανών να καλύψουν τις σχετικές ανάγκες των πολιτών.

Ωστόσο, η ιδεοληπτική εμμονή της ΝΔ στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης δε θέτει μόνο σε διακινδύνευση τις καταβαλλόμενες και μελλοντικές επικουρικές συντάξεις, αλλά προκαλεί γενικευμένο πρόβλημα στα δημόσια οικονομικά και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia