Χρήστος Σιμορέλης: Ασφυξία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σε μια αδιάκοπα ανοδική πορεία βρίσκονται οι τιμές των καυσίμων και της ενέργειας προκαλώντας «ασφυξία» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που φέτος θα χρειαστούν δυο επιπλέον μισθούς για να πληρώσουν ρεύμα, θέρμανση και καύσιμα.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί το ύψος του πληθωρισμού που εκτινάχθηκε στο 7,2% τον Φεβρουάριο από 6,2% τον Ιανουάριο (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ). Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 1,1%.
Η νέα έκρηξη του πληθωρισμού οφείλεται στην ενεργειακή κρίση και ειδικά στις ανατιμήσεις κατά 71,4% στον ηλεκτρισμό, που έχει και την πιο σημαντική επίπτωση τον δείκτη και ακολουθεί το φυσικό αέριο με ετήσια αύξηση 78,5% και το πετρέλαιο θέρμανσης με 41,5%.
Αίσθηση προκαλούν οι αυξήσεις 23,2% σε καύσιμα, λιπαντικά, αλλά και σε αρκετά τρόφιμα όπως για παράδειγμα, αρνί και κατσίκι 14,4%, λαχανικά 15,2% και λάδι 16,8%.
Στοιχεία που έρχονται να επιβεβαιώσουν περίτρανα ότι οι καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ενέργεια, έχουν αφήσει την κοινωνία, την οικονομία και τους πολίτες έρμαιο της κρίσης.
Η βίαιη απολιγνιτοποίηση, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ηλεκτρικών δικτύων, η δέσμευση του ηλεκτρικού μίγματος στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, αποδόμησαν την ενεργειακή στρατηγική της χώρας έχουν φέρει σε αδιέξοδο επιχειρήσεις και νοικοκυριά πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.
Οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχαν καταστήσει τη χώρα μας ιδιαίτερα ευάλωτη και αδύναμη στον ενεργειακό τομέα, πρακτικά χωρίς όπλα. Εδώ και 8 μήνες η αγορά και τα νοικοκυριά «γονατίζουν» από την ακρίβεια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας τον Νοέμβριο 2021, Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2022 ήταν στην πρώτη θέση ακρίβειας στην χονδρεμπορική ρεύματος στην Ευρώπη.
Και δεν είναι μόνον αυτό! Την ώρα που ακρίβεια πλήττει όλη την κοινωνία δεν γίνεται κανένας ουσιαστικός έλεγχος στην αγορά, υπάρχει ανοχή σε εναρμονισμένες πρακτικές και στην αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, καταδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι αυτή η Κυβέρνηση ήρθε για να εξυπηρετήσει – και το πράττει εξαιρετικά συγκεκριμένα συμφέροντα σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας.
Άραγε, ο Πρωθυπουργός έχει κατανοήσει τις επιπτώσεις των εγκληματικών του επιλογών; Έχει αντιληφθεί σε τι τραγικό αδιέξοδο έχει φέρει ήδη την ελληνική κοινωνία;
Προφανώς και όχι, διότι εάν θα είχε ενσυναίσθηση της όλης κατάστασης θα λάμβανε ουσιαστικά μέτρα και όχι ημίμετρα, αγκυλωμένος στις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή, η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεπουλήσει τα ενεργειακά δίκτυα και τους ενεργειακούς φορείς. Το Δημόσιο έχασε την πλειοψηφία στη ΔΕΗ, όλο το δίκτυο αερίου παραχωρήθηκε σε μια εταιρεία που έχει μέτοχο το ιταλικό Δημόσιο, αλλά όχι πλέον το ελληνικό, το 49% του δικτύου διανομής πουλήθηκε, η κυβέρνηση παραχώρησε την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΛΠΕ. Η χώρα δεν έχει ενεργειακά εργαλεία για να μπορούμε να παρέμβουμε σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, όπως είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε το δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα και στη ΔΕΗ, και κράτησε τις τιμές ρεύματος σταθερές επί 4μιση χρόνια.
Η χώρα χρειάζεται άμεσο επανασχεδιασμό της Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, τώρα πριν να είναι αργά.
Με χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης και επανέναρξη δραστηριότητας στα λιγνιτικά πεδία. Με επαναφορά του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΕΗ. Με ακύρωση της διαδικασίας διάλυσης και πώλησης της ΛΑΡΚΟ, που υπό τις σημερινές συνθήκες αύξησης των τιμών του νικελίου, καθίσταται ξανά στρατηγικής σημασίας.
Χρειάζονται μέτρα άμεσα και ουσιαστικά για να ανακόψουν την ακρίβεια, όπως πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, άμεση μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, άμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή της έκρηξης ανατιμήσεων στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, ζητά έλεγχο των τιμών ρεύματος και ρύθμιση της αγοράς ενέργειας με αξιοποίηση της ΔΕΗ ώστε να σταματήσει η αισχροκέρδεια και να επιβιώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia