Χρήστος Σιμορέλης: «Για μια βιώσιμη οικονομία»

Μετά το πιο μακρόχρονο και αποτυχημένο lockdown της Ευρώπης, ο  πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επανεκκίνηση της εστίαση στις 3 Μαΐου και την έναρξη του τουρισμού στις 15Μαΐου. 

Η Κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα οδήγησε την κοινωνία στα όριά της και την χώρα σε ένα τραγικό θέατρο του παραλόγου, με  την κόπωση από την αποτυχημένη στρατηγική που εφαρμόζεται εδώ και έξι μήνες ενώ το ΕΣΥ παραμένει υπό κατάρρευση και τα κρούσματα εκτός ελέγχου, – τις καθημερινές αντιφάσεις της κυβέρνησης,  τις πολιτικές αποφάσεις τις οποίες στη συνέχεια καλείται να επικυρώσει η Επιτροπή και την πλειοδοσία υπουργών στα τηλεπαράθυρα, ερήμην των επιστημόνων, για το ποιος θα ανοίξει περισσότερες δραστηριότητες. 

Η κυβέρνηση έχει χάσει πλήρως την αξιοπιστία της και οι πολίτες την υπομονή τους.  Η κυβέρνηση οφείλει να δράσει. Να σταματήσει να στοχοποιεί τους πολίτες. Να σταματήσει τον παραλογισμό που οδηγεί τη χώρα στη διάλυση. Καλούμε επιτέλους τον κ. Μητσοτάκη να πάρει μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για την βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει ανακοινώσει ένα Σχέδιο βιώσιμης επανεκκίνησης της οικονομίας για όλους, διότι η πανδημία μας έχει πληγώσει βαθιά. Χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους. Και σχεδόν σε κάθε σπίτι έχει φωλιάσει η αγωνία για τη ζωή. Δίπλα όμως σε αυτή την αγωνία, αρχίζει να κυριαρχεί και μια άλλη.

Η αγωνία για το πώς θα ζήσουμε. Πώς θα σταθούμε στα πόδια μας την επόμενη μέρα. Η αγωνία για τη δουλειά, το μαγαζί, την επιχείρηση. Και 1 στις 3 επιχειρήσεις κινδυνεύει τώρα με λουκέτο. Και όλα αυτά σε μια χώρα και μια οικονομία, που μόλις πριν δυο χρόνια είχε βγει από ένα μακρύ Γολγοθά μνημονίων, ύφεσης και υψηλής ανεργίας. Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια αλλά ούτε και με τις παλιές συνταγές. Αυτές που μας οδήγησαν στην κρίση της περασμένης δεκαετίας. Αντιμετωπίζεται μόνο με σχέδιο και με τολμηρές αποφάσεις. Αυτή είναι η προϋπόθεση για να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας: Τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας για όλες και για όλους.

Η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο ότι δεν διαθέτει τέτοιο σχέδιο. Όπως ξεκάθαρο είναι πια και ότι δεν μπορεί και δε θέλει.

Και μέσα στον ορυμαγδό της πανδημίας, έρχεται εργασιακός οδοστρωτήρας μέσω του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, με την Κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι «με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας», εννοώντας προφανώς την πραγματικότητα της κρίσης, της μείωσης των μισθών, της απορρύθμισης και της ελαστικής εργασίας χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις και έλεγχο. Κάτι που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιβάλλει 

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί, γιατί το σχέδιό του δεν αφορά τις αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος. Και κυρίως γιατί περιλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ που έχουν χτυπηθεί όσο ποτέ άλλοτε από την κρίση.

Τα εκατομμύρια των εργαζομένων που αγωνιούν αν αύριο θα έχουν μια θέση εργασίας και έναν μισθό με τον οποίο θα μπορούν να βιοπορισθούν.

Προτείνουμε : 

  • Για χρέη που δημιουργήθηκαν ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από το Μάρτιο του 2020 μέχρι τουλάχιστον και το τέλος Αυγούστου του 2021 και αφορούν: – φυσικά πρόσωπα με απώλεια εισοδήματος ή απώλεια της θέσης εργασίας κατά την περίοδο της πανδημίας. 
  •  επιχειρήσεις που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, με προϋπόθεση ένταξης στη ρύθμιση τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας για τουλάχιστον 1 έτος. 
  •     την πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων 
  •    τη διαγραφή μέρους βασικής οφειλής για συγκεκριμένες κατηγορίες χρεών 
  •   την αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε έως 120 δόσεις,

Η διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής θα αφορά:

  • Φόρο εισοδήματος 
  •     Τέλος επιτηδεύματος 
  •     ΕΝΦΙΑ 
  •     Ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους 
  •     Εισφορά αλληλεγγύης

Κριτήριο για το ποσοστό της μείωσης της βασικής οφειλής θα είναι το ποσοστό απώλειας εισοδήματος την περίοδο της κρίσης για τα νοικοκυριά και το ποσοστό μείωσης του τζίρου για τις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα:

  • Για μείωση εισοδήματος/τζίρου από 10%-29% : μείωση της βασικής οφειλής κατά 40% 
  •    Για μείωση εισοδήματος/τζίρου από 30%-40%: μείωση της βασικής οφειλής κατά 50% 
  •     Για μείωση εισοδήματος/τζίρου άνω του 40%: μείωση της βασικής οφειλής κατά 60% 
  • Η πλήρης διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων καθώς και οι δόσεις θα εφαρμόζονται σε όλους, ακόμη και σε εκείνους που έχουν μείωση εισοδήματος ή τζίρους κάτω από 10%, προσφέροντας έτσι οριζόντια ανακούφιση σε όλους τους πολίτες τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε.  
  • Για τα χρέη προς τις τράπεζες, προτείνουμε για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες 
  •     Αναστολή πληρωμών. 
  •     Περίοδο χάριτος για ρυθμισμένες οφειλές. 
  •  Επιμήκυνση περιόδου αποπληρωμής με αναπροσαρμογή επιτοκίου.  

Τέλος, να προσθέσουμε ότι η οικονομία έχει ανάγκη από μια γενναία ένεση ρευστότητας, κυρίως από τις τράπεζες και από την πολιτεία. Όπως αναγκαίο είναι να καταργηθεί και ο πτωχευτικός νόμος που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία- δε μπορεί σε καιρό τέτοιας κρίσης να χάνονται σπίτια και περιουσίες.

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων.

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia