Χρήστος Σιμορέλης: «Ενοχή και συνενοχή»

Ενοχή και συνενοχή

Η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ήταν ο θεσμικός τρόπος που προβλέπει το δημοκρατικό μας πολίτευμα όταν υπάρχει κίνδυνος παραβίασης του Συντάγματος και απειλούνται δημοκρατικά δικαιώματα και ατομικές ελευθερίες.

 Ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας επίγνωση του συνταγματικού του καθήκοντος, παρέθεσε στην εθνική αντιπροσωπεία το πλήρες ιστορικό του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και το χαρακτήρισε σαν την σοβαρότερη δημοκρατική εκτροπή μετά τη μεταπολίτευση. Ζήτησε εξηγήσεις ενώπιον της Βουλής για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός και απηύθυνε προς την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό συγκεκριμένα ερωτήματα. Αλλά δυστυχώς απαντήσεις δεν πήρε.

 Από τότε που αποκαλύφθηκε τυχαία από τεχνικό έλεγχο στην Ευρωβουλή η υποκλοπή στο τηλέφωνο του Ανδρουλάκη, ο κ.Μητσοτάκης έκανε ότι μπορούσε για να υποβαθμίσει το θέμα. Αναγκάστηκε φυσικά να παραδεχτεί την επισύνδεση από την ΕΥΠ αλλά δήλωσε ότι είναι νόμιμη και αν το ήξερε δεν θα την επέτρεπε. (Δηλαδή θα παρανομούσε;) Υποσχέθηκε διερεύνηση της υπόθεσης και άπλετο φως και στη συνέχεια προσπάθησε με νύχια και με δόντια να την κρατήσει στο απόλυτο σκοτάδι. Επί έξι μήνες παριστάνει τον ανήξερο και προσπαθεί να πείσει όλη την κοινωνία ότι δεν υπάρχουν υποκλοπές και οι αποκαλύψεις είναι συκοφαντίες του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας μάλιστα οργισμένος από το βήμα της Βουλής αποδείξεις.

  Όταν όμως άρχισαν να βγαίνουν στο φως όλο και περισσότερα στοιχεία, το πουλόβερ άρχισε να ξηλώνεται και αποκαλύφθηκε η δυσάρεστη αλήθεια. Είναι πλέον γεγονός ότι  ο κ. Κοντολέων, ο πλέον έμπιστος του πρωθυπουργού, και ο ανιψιός του  ο κ. Δημητριάδης, έστησαν ένα παρακρατικό δίκτυο υποκλοπών που παρακολουθούσε δημοσιογράφους, πολιτικούς, υπουργούς της Κυβέρνησης, ακόμη και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η συνέχεια είναι  γνωστή. Ολόκληρος ο μηχανισμός υποστήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη έδωσε μάχη για τη συγκάλυψη του σκανδάλου με απειλές, εκφοβισμό και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις που θυμίζουν άλλα αυταρχικά καθεστώτα αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Με την πίεση  της αντιπολίτευσης,  κορυφαίων συνταγματολόγων και την επιμονή του Αλέξη Τσίπρα, η έρευνα της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών  Αρχής που ορίζει το Σύνταγμα βρήκε τις αποδείξεις που ζητούσε υποκριτικά ο πρωθυπουργός.

Στην συζήτηση που έγινε στη Βουλή φάνηκε η προεκλογική  αγωνία του Πρωθυπουργού να μην αποκαλυφθεί πλήρως το παρακρατικό δίκτυο των παράνομων υποκλοπών που παραβιάζουν το Σύνταγμα.Η προσπάθεια του Μητσοτάκη να πετάξει την μπάλα στην κερκίδα, οδηγώντας τη συζήτηση σε ένα προσωπικό επικοινωνιακό “σόου” για να αποφύγει να δώσει απάντηση στις σοβαρές καταγγελίες ολόκληρης της αντιπολίτευσης είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της ενοχής του και δικαιολογημένα οδηγήθηκε στην πλήρη πολιτική απομόνωση.

 Σε καμία Δημοκρατική χώρα δεν θα μπορούσαν να σταθούν τέτοια πράγματα. Με τόσο βαθύ ρήγμα που υφίσταται σήμερα η δημοκρατία η κυβέρνηση θα είχε ήδη φύγει.

Αυτό  που θεωρώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η στάση  των κυβερνητικών βουλευτών. Ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα ψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας για λόγους προσωπικού συμφέροντος ή από φόβο να μην θεωρηθούν προδότες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι συνένοχοι. Όταν οι αντιπρόσωποι του έθνους αντιμετωπίζουν ζήτημα  δημοκρατικών Θεσμών, το εθνικό συμφέρον πρέπει να είναι πάνω από το κομματικό.  Δυστυχώς οι προσπάθειες του Μητσοτάκη να δημιουργήσει ένα προσωπικό καθεστώς εξουσίας παρέσυρε μία ολόκληρη παράταξη να συμπεριφέρεται  χωρίς πολιτική  αξιοπρέπεια.

Δεν πρέπει όμως να γίνουν συνένοχοι και οι πολίτες. Δεν πρέπει να αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει μία  χώρα με αντιδημοκρατικό καθεστώς, με πολίτες και πολιτικούς φοβισμένους και υποταγμένους.  Πρέπει όλοι μας, ανεξάρτητα από τα πολιτικά μας πιστεύω, να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα. Να θυμηθούμε ότι στο τελευταίο του άρθρο αναφέρεται ρητά ότι «η υπεράσπιση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων».

Υ.Γ .Επειδή γνωρίζω ότι πάρα πολλούς συμπολίτες τους απασχολούν περισσότερο τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, θα προσπαθήσω στο επόμενο άρθρο μου να δείξω πώς συνδέεται το ζήτημα της δημοκρατίας με την οικονομική και κοινωνική ευημερία

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia