Χρήστος Σιμορέλης: «Η κοροϊδία των συνταξιούχων από την κυβέρνηση»

Με την οικονομική της πολιτική η κυβέρνηση πέτυχε το ακατόρθωτο: Να πλήξει σχεδόν όλους τους κλάδους της οικονομίας με σοβαρές επιπτώσεις σε ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού. 

Αγρότες και κτηνοτρόφοι οδηγούνται σε αφανισμό από την άνοδο της τιμής των εφοδίων και των καυσίμων. Έμποροι και βιοτέχνες οδηγούνται σε λουκέτα από το υψηλό ενεργειακό κόστος και την μείωση του τζίρου. Επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης υποφέρουν από τις ανατιμήσεις των υλικών και το αυξημένο κόστος λειτουργίας.  Την ίδια πίεση δέχονται εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, υπάλληλοι και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και πάει λέγοντας. 

Τις μεγαλύτερες όμως δυσκολίες αντιμετωπίζει ο κλάδος των συνταξιούχων. Ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι – που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό – βλέπουν απελπισμένοι το ποσό της σύνταξης να μηδενίζεται από το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα. 

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν τους στηρίζει αλλά για ψηφοθηρικούς λόγους, θέλει να δείξει ότι νοιάζεται. Οι ενέργειες της όμως δείχνουν το αντίθετο. Συγκεκριμένα:

  • 13η  Σύνταξη: την επανάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ (το 2023 θα ελάμβαναν πλήρη σύνταξη για τις χαμηλές συντάξεις, έως 500 ευρώ και ποσοστιαία για τις υψηλότερες συντάξεις). Tην κατήργησε ξανά η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2020, αν και την ψήφισε στη βουλή.  Με τις πιστώσεις αυτές χρηματοδοτεί το ΤΕΚΑ και την παράδοση της Επικουρικής Ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα.
  • Αυξήσεις: Τελευταία διαφημίζει σαν δική της απόφαση τις αυξήσεις των συντάξεων πού ψηφίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (ν.4475/2017). Με βάση τον παραπάνω νόμο, όπως και με το νόμο Βρούτση (ν.4670/2020), η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την αύξηση των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2023, οι οποίες θα αγγίξουν το 7% και αφορούν περίπου 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους. Η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 411€ το 2023 από 384€ που είναι σήμερα. Ωστόσο υπάρχουν ασάφειες και αδιευκρίνιστα σημεία για τα έτη που θα αυξηθούν οι συντάξιμες αποδοχές. Έτσι, αν η αύξηση του 7% εφαρμοστεί στο σύνολο των ετών από το 2002 μέχρι σήμερα, τότε η αύξηση θα είναι μεγαλύτερη. Αν όμως εφαρμοστεί μόνο στις συντάξιμες αποδοχές του 2022 θα είναι μικρότερη, με αποτέλεσμα η αύξηση από 7% θα είναι μόλις 2,8% για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά την 1/1/2023. Ερώτημα: όσοι καταθέσουν τα χαρτιά τους για σύνταξη από το 2023  θα είναι μειωμένη η σύνταξή τους από αυτή που θα λάβουν οι τωρινοί συνταξιούχοι; Ένα ακόμα ερώτημα: όταν αυξάνεται η εθνική και ανταποδοτική σύνταξη σύμφωνα με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού, θα αυξάνονται κάθε έτος και οι καινούργιες συντάξεις; Από 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχων του ΕΦΚΑ οι 931.631 έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά, ενώ 200.000 περίπου αναμένεται να μη δουν καθόλου αύξηση, παρά μόνο όταν μηδενιστεί η προσωπική διαφορά τα επόμενα χρόνια.
  • ΕΑΣ: Η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι, καταργείται η «ασφαλιστική» εισφορά  αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ) που θα εξακολουθήσει να επιβάλλεται και το 2023. Η αλήθεια είναι ότι, καταργείται μόνο η ειδική «φορολογική» εισφορά αλληλεγγύης (άρθρο 29 του ν. 3986/2011), στα εισοδήματα, άνω των 12.000  ευρώ ετησίως (όχι μόνο από συντάξεις).
  • Αναδρομικά:  Η στάση της κυβέρνησης,  ιδιαίτερα αποκαλυπτική. Όσοι τα απαίτησαν δικαστικά δικαιώθηκαν (300.000), ενώ όσοι δεν κατέφυγαν στα δικαστήρια (2.200.000) εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση (Πέτσας), αφού το αφήγημά της  ήταν δήθεν ότι θα τα λάβουν όλοι.
  • Κοινωνικό επίδομα: ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε ένα μεγάλο τμήμα των χαμηλοσυνταξιούχων. Η σημερινή κυβέρνηση θεώρησε δικαιούχους μόνο το 1/3.
  • Ασφαλιστικές Εισφορές: Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019, η κατώτατη εισφορά που πλήρωνε το 87% των ασφαλισμένων, ήταν 185 ευρώ. Ο «νόμος Βρούτση» (ν.4670/2020) ήταν εκείνος, που αύξησε τις κατώτατες εισφορές κατά 20%, δηλαδή από τα 185 ευρώ, στα220 ευρώ. Σ΄ αυτή την δύσκολη εποχή των ανατιμήσεων και της ακρίβειας για τους μικρομεσαίους, η κυβέρνηση αυξάνει από το 2023, τις εισφορές πάνω από 1,2 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, , αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, κατά το ύψος του πληθωρισμού, δηλαδή 8%-9%.

Σίγουρα οι συνταξιούχοι θα θυμούνται πολλές κυβερνήσεις που δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους – δεν πρέπει να υπήρξε όμως καμία πού να συμπεριφέρθηκε στους απόμαχους της εργασίας με τέτοια πολιτική ατιμία.

Οι μεγαλύτερες περικοπές των συντάξεων έγιναν την περίοδο των μνημονίων – πριν από το 2015 που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση και δεν χάνει  ευκαιρία να αναθεματίζει το νόμο Κατρούγκαλου. Απλή ερώτηση: Αφού αυτός ο νόμος είναι τόσο απαίσιος, γιατί η κυβέρνηση στα 3,5 χρόνια δεν τον  κατήργησε, αλλά έβαλε και επιπλέον επιβαρύνσεις;

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη παραδέχτηκε ότι έγιναν αδικίες στο θέμα των συντάξεων και δεσμεύτηκε να τις αποκαταστήσει, όπως: Επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης. Επιστροφή αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, με βάση τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για αντισυνταγματικές περικοπές σε επικουρικές και «δώρα» για το 11μηνο. Κατάργηση του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης). Αύξηση του αφορολόγητου για συνταξιούχους στα 10.000 ευρώ. 

Η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για στήριξη των αδύναμων είναι δεδομένη. 

Αντίθετα ο Μητσοτάκης, επειδή ξέρει ότι οι περισσότεροι συνταξιούχοι ενημερώνονται από τα φιλοκυβερνητικά κανάλια, νομίζει ότι μπορεί να συνεχίσει να τους κοροϊδεύει και να κρύβει την αλήθεια και τις ευθύνες του για να εξασφαλίσει την ψήφο τους στις εκλογές. 

Πλανάται πλάνην οικτράν! Οι συνταξιούχοι δεν τρώνε κουτόχορτο. Είναι ικανοί και να κρίνουν και να συγκρίνουν και θα έχουν την ευκαιρία να το αποδείξουν.

Χρήστος Σιμορέλης

Πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia