Χρήστος Σιμορέλης: «Η Κυβέρνηση αδιαφορεί για τον πρωτογενή τομέα»  

Οι τρομακτικές αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο και στα αγροτικά εφόδια έχουν φέρει σε απόγνωση όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή οικονομικό τομέα (αγρότες και κτηνοτρόφους). Το κόστος παραγωγής λόγω των αυξήσεων στις πρώτες ύλες έχει εκτοξευθεί αλλά οι παραγωγοί πωλούν τα προϊόντα τους στους μεσάζοντες σε χαμηλές τιμές. Το αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύει ο κόσμος της υπαίθρου με οικονομική κατάρρευση αφού πλέον η παραγωγή είναι ασύμφορη. Έτσι, οι αγρότες αναγκάζονται σήμερα να προωθούν τα προϊόντα τους με δυσμενέστατους όρους που επιβάλλονται από τον οικονομικά πιο ισχυρό όπως η ανοιχτή τιμή, το δέλεαρ των προκαταβολών, οι ακυρώσεις των συμφωνιών χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση κλπ.

Αλαλούμ επίσης επικρατεί στις εκκαθαρισμένες ζημιές των αγροτών οι οποίοι επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνας, πλημμύρες, καταιγίδες). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat για το 2020 η Ελλάδα έχει τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες στην Ευρώπη, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο του 2022 κατατάσσεται πλέον στην τελευταία θέση ως προς την κρατική στήριξη προς τους αγρότες.

Για να επιβιώσουν και να ξανακαλλιεργήσουν,  ώστε να συνεχίσει φέτος η παραγωγή και να διασφαλιστεί η ομαλή αρχή της επόμενης, οι αγρότες που βίωσαν τις καταστροφικές επιπτώσεις στο χωράφι τους, περιμένουν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση. Ο ΕΛΓΑ είχε ανακοινώσει ότι οι αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2021 θα πληρώνονταν τέλη Σεπτέμβρη. Ωστόσο, δίνονται μόνο προκαταβολές για τις ζημιές του 2022, ενώ υπάρχουν εκκαθαρισμένες ζημιές του 2021 που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη!! Αλήθεια πόσα χρήματα χρωστάει ο ΕΛΓΑ στους αγρότες από ζημιές προηγούμενων ετών; Πότε και από ποιούς πόρους προτίθεται να τα καταβάλει στους αγρότες; 

Η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται καθαρά ότι δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον πρωτογενή τομέα. Για αυτό αρνείται να ξεκαθαρίσει τους λόγους για τους οποίους απέκλεισε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη διαδικασία υποβολής προτάσεων, για προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Αντί για αυτό ευνόησε ως συνήθως τους εκλεκτούς, ενώ στέρησε τη δυνατότητα σε παραγωγούς και κτηνοτρόφους, που βρίσκονται στα όριά τους να είναι έστω και επιλαχόντες στη χρηματοδότηση.

Η ΝΔ υπόσχεται ότι θα εξαντλήσει «κάθε μέσο για την προστασία παραγωγών και καταναλωτών» απέναντι στην αισχροκέρδεια και διαφημίζει τον δήθεν ουσιαστικό έλεγχο της αγοράς. Οι συνηθισμένες αόριστες υποσχέσεις που μοναδικό σκοπό έχουν να προβάλλονται στις ειδήσεις των καναλιών. Ωστόσο δεν μας λέει τον τρόπο. Μάλλον με την κατάργηση των αγορών παραγωγών – καταναλωτών, την υπονόμευση της συμμετοχής των παραγωγών στις λαϊκές αγορές, την κατάργηση αποτελεσματικών ελέγχων για τις ελληνοποιήσεις. Να μην ξεχνάμε και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (9%-10% ) από το νέο έτος με τον  νόμο Βρούτση.

Από τον Απρίλη του 2021 και την ενσωμάτωση της οδηγίας 633/2019 στο ν.4792/2021, η ΝΔ δεν προστατεύει την πλειονότητα των Ελλήνων παραγωγών που πουλάνε τα προϊόντα τους σε επιχειρήσεις-αγοραστές με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ. Επίσης δεν καλύπτει τις περιπτώσεις πωλήσεων με υπερβολικό κέρδος (αισχροκέρδεια εις βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών) και δεν επιβάλλει υποχρεωτικά κυρώσεις, καθώς, κατά την προσφιλή τακτική της ΝΔ, μπορούν να επιβληθούν στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τη νομοθεσία μόνο συστάσεις!!! Ακόμη μία περίπτωση που δείχνει ποια οικονομικά συμφέροντα εξυπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση.

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia