Χρήστος Σιμορέλης: «Η Κυβέρνηση τιμωρεί και τους ανασφάλιστους»

Με την πανδημία να καλπάζει και τις κοινωνικές ανισότητες να βαθαίνουν όλο και περισσότερο, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προχωρά σε μια πρωτοφανή απόφαση: Από 1η Ιανουαρίου 2022 εμποδίζει την φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων και τους στέλνει να συνωστίζονται στις δημόσιες δομές.
Με τροπολογία του Υπουργού Υγείας Θανάση Πλεύρη καταργήθηκε σχετική ρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του Μαρτίου 2019, που προέβλεπε συνταγογράφηση και από σε ιδιώτες γιατρούς.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον οι ανασφάλιστοι πολίτες δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους και τις διαγνωστικές τους εξετάσεις σε ιδιώτες γιατρούς, παρά μόνο σε δημόσιες δομές, δηλαδή σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.λ.π.
Όπως προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, πλέον «δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έχουν οι ιατροί των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δημοσίων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας.
Πρόσχημα για την απόφαση αυτή είναι η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στη συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών, που με βάση το ν.4368/2016 επί ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίστηκε για 1η φορά η εγγυημένη πρόσβασή τους στο ΕΣΥ και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μετά από μια 5ετία «υγειονομικού αποκλεισμού» (2010-2015).
Την ώρα που το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται από την πανδημία, αφού η Κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα για το στηρίξει, αφήνοντας τους γιατρούς μόνους στη μάχη του covid-19, δημιουργεί και νέα δυσλειτουργία.
Και αυτό διότι η ρύθμιση θα έχει ως συνέπεια τη δημιουργία νέων εμποδίων πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στην αναγκαία διαγνωστική και φαρμακευτική φροντίδα.
Στην κορύφωση ενός κύματος κορονοϊού ο Υπουργός Υγείας αποφάσισε να στείλει ξανά τους πολίτες στα υπερφορτωμένα νοσοκομεία, στερώντας τους στην ουσία την καθολική περίθαλψη!
Το υπαρκτό πρόβλημα της υπερσυνταγογράφησης που δεν αφορά μόνο τους ανασφάλιστους, αντιμετωπίζεται με γενικευμένη εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών για όλους (ασφαλισμένους και ανασφάλιστους).
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει το 2016 την πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, ο αριθμός των οποίων είχε εκτοξευτεί τα μνημονιακά χρόνια 2011-2015. Τον Μάρτιο του 2019, με νέα βελτιωτική ρύθμιση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επέτρεψε τη συνταγογράφηση από όλους τους πιστοποιημένους στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης γιατρούς.
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση της ΝΔ τιμωρεί τους ανασφάλιστους πολίτες επειδή στην πραγματικότητα δεν πιστεύει στην πολιτική της καθολικής και ισότιμης κάλυψης, επειδή θεωρεί ότι οι δαπάνες για τους ανασφάλιστους είναι υπερβολικά «απλόχερες» και, κυρίως, επειδή διαμαρτυρήθηκε η φαρμακοβιομηχανία για αυξημένες επιστροφές (clawback).
Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να μεταφέρει σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους περίθαλψης από το Κράτος και την Κοινωνική Ασφάλιση στις τσέπες των πολιτών.
Εμμένει στην σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική της που βάζει τα επιχειρηματικά συμφέροντα πάνω από τις υγειονομικές ανάγκες των ανθρώπων, ξεκινώντας από τους πιο αδύναμους, όπως οι ανασφάλιστοι, και μάλιστα σε περίοδο πανδημίας και οικονομικής κρίσης.
Πόσο πιο τραγική μπορεί να γίνει η υγειονομική διαχείριση από αυτή την κυβέρνηση; Όταν ο Πρωθυπουργός ανακαλύπτει περιχαρής ότι «δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει μεγαλύτερη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ» και επιβάλλει το πρόστιμο του 100άρικου σε ανεμβολίαστους πολίτες που εκείνος δεν φρόντισε να πείσει να εμβολιαστούν!

Χρήστος Σιμορέλης
Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia