Χρήστος Σιμορέλης: Η χώρα λεηλατείται

Σε εφιάλτη δίχως τέλος εξελίσσεται το ενεργειακό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με την Κυβέρνηση να έχει αναλάβει ρόλο θεατή, επικαλούμενη εξωτερικούς παράγοντες για την κατάσταση που επικρατεί.
Βέβαια, δεν υπάρχει κανένας εξωτερικός παράγοντας, στον οποίο οφείλεται το γεγονός ότι η χώρα μας είναι  δυστυχώς πρωταθλήτρια στη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη. Και η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που μετακυλίει στον καταναλωτή κατά 100% σχεδόν το κόστος των ουρανοκατέβατων κερδών και της αισχροκέρδεια.
Κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από την λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής. Ένα τέχνασμα που αυξάνει, διπλασιάζει, τριπλασιάζει τους λογαριασμούς ρεύματος στον καταναλωτή. Ένα τέχνασμα για να μετακυλίεται όλο το κόστος στον καταναλωτή και οι πάροχοι και παραγωγοί να μην έχουν κανένα επιχειρηματικό ρίσκο.
Ας μη γελιόμαστε! Η χώρα λεηλατείται. Και κάποιοι κερδίζουν χοντρά με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επικροτεί την όλη κατάσταση, αφού είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής και νεοφιλελεύθερης πολιτικής που υλοποιεί. Παραχώρησε τη ΔΕΗ δωρεάν. Αφήνει προκλητικά ανεξέλεγκτο το πάρτι της κερδοσκοπίας με το ρεύμα παραδίδοντας στην απελπισία εκατομμύρια νοικοκυριά και εκατοντάδες χιλιάδες μαγαζιά και επιχειρήσεις. Και κόβει τα επιδόματα ανεργίας κατηγορώντας τους μισούς από τους σημερινούς δικαιούχους ως απατεώνες.
Ψήφισε τον Πτωχευτικό Κώδικα με αρπαγές περιουσιών εν μέσω πανδημίας. Παρέδωσε στους ιδιώτες την επικουρική ασφάλιση επιβαρύνοντας με 50 δισ. στην επόμενη εικοσαετία τον δημόσιο προϋπολογισμό. Χάρισε στους εργοδότες τις υπερωρίες εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων. Απέκλεισε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από το ταμείο ανάκαμψης δίνοντάς το όλο σε τέσσερις τράπεζες και δέκα ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Και όλα αυτά την ώρα που η οικονομική ασφυξία των εργαζομένων, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιτείνεται με δραματικό τρόπο, όπως επιβεβαιώνει το συνεχές άλμα του πληθωρισμού.  Η ακρίβεια σαρώνει την ελληνική κοινωνία ενώ η κυβέρνηση καλύπτει και επιδοτεί την αισχροκέρδεια, αφήνοντας χωρίς ουσιαστική προστασία τους πολίτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτικής Συμμαχία έχει προτείνει ορισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, για να μείνει η κοινωνία όρθια”. Μέτρα, όπως η μείωση του ΕΦΚ σε καύσιμα, πλαφόν στα τιμολόγια ενέργειας, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφή και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

Όμως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Επιμένει να περιφρουρεί τα κέρδη και τα προνόμια των λίγων.
Kαλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να σφυρίζει αδιάφορα και να στηρίξει τώρα με μέτρα την κοινωνία, πριν να είναι πολύ αργά που είναι! 

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia