Χρήστος Σιμορέλης: «Καθαρή κυβερνητική λύση»

Το κύριο συμπέρασμα που βγήκε από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών στη Θεσσαλονίκη είναι ότι βρισκόμαστε πλέον σε προεκλογική περίοδο. 

Τα κόμματα κατέθεσαν τα κυβερνητικά τους προγράμματα και μπορεί πλέον ο καθένας να τα αξιολογήσει ανάλογα με την κρίση του πριν οδηγηθεί στις κάλπες για να ψηφίσει. 

Αυτά που προβληματίζουν και ανησυχούν περισσότερο τους πολίτες είναι το πώς θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση την ακρίβεια και το τεράστιο κόστος της ενέργειας, αλλά και πως σκοπεύει να διαχειριστεί τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα στη δημόσια υγεία, την εργασία, τη δημόσια παιδεία, τη στέγαση κλπ. 

Ο μέσος πολίτης, βέβαια, συγκρίνοντας τις διαφορετικές προγραμματικές προτάσεις  δυσκολεύεται να διακρίνει τα υπέρ και τα κατά, αλλά διαμορφώνει μία γενική ιδέα για τα κοινωνικά στρώματα που εκφράζει και εξυπηρετεί το κάθε κόμμα. 

Περισσότερο όμως από το περιεχόμενο των προγραμμάτων οι πολίτες φαίνεται ότι ενδιαφέρονται να μάθουν την κυβερνητική πρόταση κάθε κόμματος και τις πιθανές συμμαχίες για το σχηματισμό Κυβέρνησης. Το ζήτημα αποκτά μεγαλύτερη σημασία επειδή οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν για πρώτη φορά με το σύστημα της απλής αναλογικής και θεωρείται σίγουρο από όλους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδυναμία ενός κόμματος. Πολλοί φοβούνται ότι για το σχηματισμό κυβέρνησης θα χρειαστεί να οδηγηθούμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Στις συνεντεύξεις των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ δόθηκαν οι σχετικές απαντήσεις που επιτρέπουν σε κάθε πολίτη να κάνει τις εκτιμήσεις του. 

 Οι πολίτες  θέλουν καθαρές λύσεις. Θέλουν να γνωρίζουν ποιος, με ποιους και με τι πρόγραμμα θα κυβερνηθεί η χώρα και σίγουρα προτιμούν η επόμενη κυβέρνηση να προκύψει από την πρώτη κάλπη. 

 Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει σαφή και συγκεκριμένη κυβερνητική πρόταση. Επιδιώκει να είναι στις εκλογές πρώτο κόμμα και δεσμεύεται από την κάλπη της απλής αναλογικής να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας. Ένα κοινό  και συμφωνημένο κυβερνητικό πρόγραμμα που θα έχει πλατιά στήριξη για να μπορέσει να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Μετά τα εκλογικά αποτελέσματα η λύση αυτή θα γίνει μονόδρομος και η πολιτική ζωή της χώρας θα μπει στο δρόμο της δημιουργικής συνεννόησης. Είναι εφικτό και αριθμητικά αλλά και πολιτικά, αφού όλες οι πολιτικές δυνάμεις αντιτίθενται στη σημερινή κυβέρνηση. 

Οι θέσεις των άλλων κομμάτων δεν έχουν την ίδια σαφήνεια.

Η ΝΔ δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα έχει στρατηγική πρώτης ή δεύτερης Κυριακής. Αιωρείται από την επιδίωξη αυτοδυναμίας μέχρι την  συνεργασία με Βελόπουλο. Η ασάφεια και η διαρκής αλλαγή θέσεων της Νέας Δημοκρατίας δεν δείχνουν σοβαρότητα αλλά πανικό και πολιτικό τυχοδιωκτισμό. Στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης αντί να καταθέσει τη δική του κυβερνητική πρόταση ασχολήθηκε περισσότερο με την προσπάθεια να εξορκίσει την δημιουργία προοδευτικής Κυβέρνησης που τη θεώρησε αλαζονικά «τερατογένεση».

Ούτε από τον κ. Ανδρουλάκη άκουσαν οι πολίτες μία καθαρή λύση στο επίμαχο θέμα της κυβερνητικής πρότασης. Διαβεβαίωσε απλώς τους πολίτες ότι αν του δώσει ο λαός ισχυρή εντολή θα την χειριστεί υπεύθυνα και ότι θα υπάρξει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Είναι κατανοητό γιατί ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ επιλέγει την ασάφεια. Ενώ εκλέχτηκε με την υπόσχεση να υπηρετήσει την προοδευτική διακυβέρνηση και παρά τη μετωπική σύγκρουσή του με τον κ. Μητσοτάκη, θέλει αφενός μεν να μεγιστοποιήσει τα εκλογικά του ποσοστά και αφετέρου να διαχειριστεί πιέσεις και πολιτικούς εκβιασμούς που δέχεται από τα απομεινάρια του αντι – ΣΥΡΙΖΑ μετώπου μέσα στο κόμμα του. Μετά όμως από την λαϊκή ετυμηγορία θα κληθεί να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει και είναι πολύ πιθανό να κάνει το κρίσιμο θετικό βήμα. 

Το ΜέΡΑ25 πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί με ρεαλισμό σε μια ειλικρινή πρόταση συνεργασίας και να συμβάλλει θετικά με ιδέες και πρόσωπα.

Η ηγεσία του ΚΚΕ συνεχίζει να αντιδρά αρνητικά. Είναι κρίμα ένα ιστορικό κόμμα να επιλέγει μόνο την καταγγελία, να βάζει δογματικά το συμφέρον του κόμματος πάνω από όλα και να παραβλέπει την προοπτική συγκρότησης μιας Κυβέρνησης που θα προσπαθήσει να υπηρετήσει καλύτερα τα λαϊκά συμφέροντα. Ο κόσμος του θα έχει φυσικά τον τελευταίο λόγο. 

Επιγραμματικά: Το δίλημμα την πρώτη Κυριακή στην κάλπη της απλής αναλογικής δεν είναι Μητσοτάκης ή Τσίπρας. Είναι προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Τσίπρα ή κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη  και πιθανό σύμμαχο τον Βελόπουλο.

Το κλειδί για να κυβερνηθεί επιτέλους η Ελλάδα όπως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα το κρατούν στα χέρια τους οι πολίτες. 

Αν, παρά την στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, δεν σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση ενώ  οι συνθήκες το επιτρέπουν, τότε θα πάμε στην δεύτερη Κυριακή με ενισχυμένη αναλογική. Τότε, βεβαίως, το δίλημμα θα είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης. Και κάθε προοδευτικός πολίτης ξέρει τι θα κάνει.

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia