Χρήστος Σιμορέλης: Νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την εργασία

Σε πλήρη αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική και τα όσα ισχύουν από το νόμο Χατζηδάκη  που ψηφίσθηκε πριν από δύο εβδομάδες και έχει στον πυρήνα του το δεκάωρο, τις απλήρωτες υπερωρίες, το σπαστό ωράριο, την κατάργηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και τα “φρένα” στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με το κοινωνικό του συμβόλαιο εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον όλων των πολιτών.

Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που αποτελεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σχέδιο με εγγυήσεις για εργαζόμενους και νέους για μια καλύτερη ζωή.

Η επιστροφή στην ανάπτυξη πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλους τους πολίτες. Ανάπτυξη μόνο για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους δεν θα φέρει ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη που διασφαλίζεται μόνο από ένα σταθερό πλαίσιο δικαιοσύνης και ασφάλειας στους εργαζόμενους.

Οι πέντε αρχές του νέου κοινωνικού συμβολαίου είναι η Δικαιοσύνη, η Ασφάλεια, η  Δημοκρατία και η Αξιοπρέπεια.

Και η αρχή θα γίνει με την κατάργηση του αντικοινωνικού νόμου Χατζηδάκη και με ένα ισχυρό πλέγμα συλλογικών διαπραγματεύσεων, διότι ασφάλεια είναι να μην ξυπνά κάθε πρωί ο εργαζόμενος με το φόβο για μειώσεις μισθών, απλήρωτης υπερωρίας και απόλυσης.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προβλέπει την  άμεση αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ την επομένη σχηματισμού μίας προοδευτικής κυβέρνησης και μετά επαναφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μέσω της ΕΣΣΕ, διότι είναι αναπτυξιακό εργαλείο, αφού τονώνει την εσωτερική ζήτηση.

Προβλέπει μεταξύ πολλών άλλων την καθιέρωση του 35ώρου -στην αρχή πιλοτικά- χωρίς μείωση αποδοχών προκειμένου να ανοίξουν θέσεις εργασίας, τη μείωση του ορίου υπερωριών ακριβώς για τον ίδιο λόγο, την προστασία από απολύσεις, την προστασία των εργολαβικών και των «μπλοκάκηδων» και την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων. Στήριξη της Επιθεώρησης Εργασίας. Κι αυτά σαρώνουν, φυσικά, το νομοθετικό έκτρωμα Χατζηδάκη, με το οποίο εμφανίζονται αντίθετοι 2 στους 3 πολίτες στις δημοσκοπήσεις.

Μέτρα αποδεδειγμένα αναπτυξιακά που συμβάλλουν στην αναθέρμανση της οικονομίας. Το επιβεβαιώνει η εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν η αύξηση του κατώτατου μισθού έδειξε -παρά την καταστροφολογία τής τότε αντιπολίτευσης και του ΣΕΒ- άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα. Ανάλογη είναι και η εμπειρία της Ισπανίας, που ακολουθεί ίδια πολιτική.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργούν προϋποθέσεις για συγκρότηση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που θα υπερασπιστεί την εργασία, σε αντίθεση με την πολιτική που χαράσσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη καθ’ υπόδειξη των μεγαλοεργοδοτών και δεν ενδιαφέρεται ούτε για τους αδύναμους και τους επισφαλείς ούτε, βεβαίως, για την ανάκαμψη της οικονομίας

Μάλιστα, η επίθεση στην κοινωνική πλειοψηφία συνεχίζεται. Μετά το αντεργατικό νομοσχέδιο, ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Τσακλόγλου παρουσίασαν την παράδοση της Επικουρικής Ασφάλισης στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ασχέτως, εάν προεκλογικά το διέψευδαν! Άλλο ένα μεγάλο ψέμα της ΝΔ προς τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο, διότι η αντιμεταρρύθμιση αυτή καταλύει τη βασική αρχή της «αλληλεγγύης των γενεών», δηλαδή την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων από τις εισφορές των εργαζομένων.

Οι αλλαγές που φέρνει η Κυβέρνηση θα πλήξει του σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους, και συνολικά τους φορολογούμενους, που θα πληρώσουν το κόστος πληρωμής των επικουρικών συντάξεων. Θα πλήξει του νέους ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών, καθώς οι ασφαλιστικές τους εισφορές θα γίνουν αντικείμενο χρηματιστηριακού τζόγου και επενδυτικού ρίσκου!

Για ακόμα μια φορά εν μέσω πανδημίας και κρίσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πλήττει το δημόσιο συμφέρον, προκειμένου να εξασφαλίσει τεράστια κέρδη σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η πρόταση έρχεται κόντρα στην νεοφιλελεύθερη αντιμεταρρυθμιστική πολιτική εις βάρος των εργαζομένων, των αποδοχών και των δικαιωμάτων τους, που υλοποιεί η ΝΔ και αυτό διότι τα θέματα της εργασίας αποτελούν μία από τις βαθιές διαχωριστικές τομές που μπαίνει στην πολιτική αντιπαράθεση, μετά και την επίθεση της κυβέρνησης για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαναφορά ενός αποτυχημένου αναπτυξιακού μοντέλου βασισμένου στην συμπίεση των μισθών – άρα και της αγοραστικής δύναμης –  που λειτουργεί ως επιταχυντής της ύφεσης.

Χρήστος Σιμορέλης

Πρώην Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

Copyright 2024

Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο της σελίδας καθώς και οι φωτογραφίες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του εκδότη.
Απαγορεύεται η ολική ή μερική αναδημοσίευση περιεχομένου χωρίς έγγραφη άδεια.

Μέλος του eMedia